2022年6月8日水曜日

Na jaren gebakkelei: in zomer 2024 moet universele lader voor smartphones en tablets een feit zijn - VRT NWS

Tegen augustus 2024 moeten gsm's, tablets en digitale camera's kunnen opgeladen worden met één en dezelfde lader. De Europese landen hebben daarover een akkoord gevonden in het Europees Parlement. Over de invoering van een universele lader wordt in de Europese instellingen al meer dan tien jaar gebakkeleid. 

Smartphones, tablets en verscheidene andere kleinere draagbare toestellen, zoals digitale camera's, spelconsoles, koptelefoons en speakers die in de Europese Unie verkocht worden, moeten vanaf augustus 2024 met een USB-C-poort worden uitgerust, ongeacht de producent.

Eerder rekende de Europese Unie op vrijwillige engagementen van de technologiesector om het aantal soorten laders te doen slinken, maar tot één universele lader kwam het tot dusver niet. Met name Apple bleef dwarsliggen. Daarom besloot de Europese Commissie in september vorig jaar via wetgeving het unieke model door te drukken. 

Negen maanden later is er al een deal. "De Europese consumenten zijn lang gefrustreerd geweest over de vele laders die zich met elk toestel opstapelden in huis. Nu zullen ze één lader kunnen gebruiken voor al hun draagbare elektronica", verklaarde de Maltese sociaaldemocraat Alex Agius Saliba, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen met de lidstaten voerde. 

Vanaf 2026 ook laptops

Volgens Saliba zijn de parlementsleden erin geslaagd om de verplichting uit te breiden naar in totaal vijftien productcategorieën. De regel zal dus niet enkel gelden voor smartphones, tablets, digitale camera's, hoofdtelefoons, headsets en draagbare luidsprekers en spelcomputers, maar bijvoorbeeld ook voor smartwatches, e-readers en oordopjes. Ook laptops worden meegenomen. Voor dit product geldt wel een extra overgangsperiode tot 2026. Daarnaast wordt de Commissie gevraagd om werk te maken van de standaardisering van draadloos opladen. 

Consumenten zullen ook niet meer kunnen verplicht worden om bij elk nieuw toestel een lader of kabel te kopen. Nu geven consumenten jaarlijks 2,4 miljard euro uit aan laders. De nieuwe regel zou hen 250 miljoen euro besparen. Er zou ook 1.000 ton minder afval geproduceerd worden. Nu zijn verwijderde en ongebruikte laders jaarlijks nog goed voor 11.000 ton elektronisch afval. 

Wat met Apple?

Apple, dat nog steeds zijn eigen Lightning-technologie gebruikt voor de iPhones, iPads en zijn andere producten, gold als de meest uitgesproken tegenstander van een universele lader. Het concern vreest dat het opleggen van een uniek model de innovatie zal afremmen. 

"Iedereen is welkom op de Europese markt, maar er gelden wel regels. Ze zullen zich moeten aanpassen", reageerde eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton. Dat de innovatie wordt gefnuikt, gelooft de Fransman niet. "Ze zullen blijven innoveren, daar heb ik alle vertrouwen in".

Het akkoord moet nu nog goedgekeurd worden door het parlement en de landen, maar dat is een formaliteit. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8wNy9ldXJvcGVlcy1ha2tvb3JkLW92ZXItaW52b2VyaW5nLXVuaXZlcnNlbGUtbGFkZXItdm9vci1zbWFydHBob25lL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿