2022年6月11日土曜日

Piloten van Brussel Airlines willen staken, hinder mogelijk aan begin zomervakantie - VRT NWS

De pilotenvakbonden van Brussels Airlines hebben een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend. Als er gestaakt wordt, kan dat heel wat hinder veroorzaken aan het begin van de zomervakantie. De sociale spanningen bij de luchtvaartmaatschappij lijken een nieuw hoogtepunt te bereiken. Het cabinepersoneel beslist volgende week pas of het ook wil staken.

De sociale onrust bij de luchtvaartmaatschappij draait rond de hoge werkdruk. In december vorig jaar hebben de piloten en het cabinepersoneel daarvoor al eens 24 uur het werk neergelegd. Volgens de verschillende vakbonden is er sindsdien nauwelijks iets veranderd.

Nochtans heeft de directie van Brussels Airlines eerder deze week nog laten weten dat ze deze zomer bijna 150 vluchten schrappen. Net om die werkdruk aan te pakken. De directie probeerde daarmee de angel uit de wonde te halen, maar dat is schijnbaar mislukt.

"Sommige van die vluchten zouden automatisch geannuleerd zijn, omdat er niet genoeg passagiers voor zijn", zegt Paul Buekenhout van de christelijke vakbond ACV, in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat zou de werkdruk dus niet verminderd hebben. Volgens onze berekeningen gaat het ook maar om 1 procent van het totale aantal vluchten."

Herbeluister het volledige gesprek over de stakingsaanzegging van de piloten van Brussels Airlines uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Hadrien van Steenbergh

De stakingsbereidheid zou volgens de pilotenvakbonden heel hoog zijn. Ze hebben de afgelopen dagen hun leden bevraagd en zowat 90 procent zou voor de staking zijn. Ook bij het cabinepersoneel is een soortgelijke bevraging bezig, maar die is nog niet afgerond. Woensdagmiddag wordt beslist of het cabinepersoneel de aanzegging steunt.

We zullen reizigers op tijd informeren zodat ze eventueel een andere vlucht kunnen boeken

Paul Buekenhout, vakbondsafgevaardigde ACV

Let wel: een stakingsaanzegging is nog geen definitieve aankondiging van een staking. BBTK staat overigens niet alleen. De stakingsaanzegging wordt gesteund door het ACV, BBTK en ACLVB. De vakbonden wachten nu naar eigen zeggen op een nieuwe reactie van de directie van de luchtvaartmaatschappij. 

"De directie moet eindelijk eens beseffen dat de werkdruk onaanvaardbaar is, zowel bij het cabinepersoneel als bij de piloten", zegt Paul Buekenhout. "De uurroosters moeten meer werkbaar zijn en meer op het sociaal leven afgestemd worden. Voor het cabinepersoneel vragen we dat de rusttijden tussen verschillende vluchten verhoogd worden. De directie moet zijn werknemers eindelijk eens au sérieux nemen."

Als de staking er komt, dan bestaat de kans dat die aan het begin van de zomervakantie zal plaatsvinden. "Dat kan ja", zegt Buekenhout. "Maar we gaan een staking niet van de ene dag op de andere dag afkondigen. We zullen de reizigers altijd tijdig informeren zodat ze eventueel een andere vlucht kunnen boeken."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xMC9icnVzc2Vscy1haXJsaW5lcy1zdGFraW5nLWZ1cC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿