2022年6月12日日曜日

Vervanger van McDonald's heet "Vkoesno & Totskja" ("Lekker, punt uit") en opent deuren in Russische hoofdstad Moskou - VRT NWS

In de Russische hoofdstad Moskou is het eerste voormalige restaurant van fastfoodketen McDonald's opnieuw opengegaan, met een nieuw logo en een nieuwe naam. "Vkoesno & Totskja" heet de keten nu, wat zoveel wil zeggen als "Lekker, punt uit". 

Niet toevallig op 12 juni, de Russische nationale feestdag, opent het eerste filiaal van "Vkoesno & Totsjka" de deuren in Moskou. In totaal zullen op 15 locaties in en rond Moskou waar tot voor kort filialen van McDonald's waren gevestigd, opnieuw hamburgers en andere fastfood worden verkocht. 

Het menu en het personeel van de voormalige restaurants blijven vrijwel identiek, al is de beroemde hamburger Big Mac niet meer te koop. Maar de naam en het logo zijn dus veranderd. 

Opvallend: tijdens de officiële opening dook een jonge man op met een pancarte met daarop "Breng de Big Mac terug". "Breng de Big Mac terug naar Rusland" zei hij ook meermaals, en hij riep mensen op om een petitie te ondertekenen.

McDonald's na meer dan 30 jaar weg uit Rusland

Na de Russische inval in Oekraïne besloot de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's zich -na meer dan 30 jaar- terug te trekken uit Rusland.  Sommige restaurants in luchthavens en treinstations blijven voorlopig wel onder het Amerikaanse McDonald's-logo opereren door speciale franchiseovereenkomsten.

De nieuwe eigenaar is Alexander Govor, die sinds 2015 als licentiehouder 25 McDonald's-restaurants in Siberië exploiteerde. Hij kocht alle 825 voormalige McDonald's-vestigingen in Rusland en wil ze tegen het einde van de zomer allemaal heropenen. 

De comeback van McDonald's in Moskou heeft de voorbije dagen heel wat reacties losgemaakt op de Russische sociale media. De fastfoodketen heeft een historische betekenis in Rusland. Het was het eerste westerse bedrijf dat in 1990 een filiaal opende in Rusland, toen nog deel van de communistische Sovjet-Unie. Urenlang stonden duizenden mensen in Moskou te wachten op hun eerste McDonald's-hamburger. Sindsdien is McDonald's hét symbool van de Amerikaanse lifestyle en het kapitalisme. De sluiting van de McDonald's-filialen werd gezien als even symbolisch voor de escalatie van de spanningen tussen het Westen en Moskou.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8xMi9vcHZvbGdlci12YW4tbWNkb25hbGQtcy1vcGVudC1kZXVyZW4taW4tcnVzc2lzY2hlLWhvb2Zkc3RhZC1tb3NrL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿