Aviko, een aardappelverwerkend bedrijf dat behoort tot de internationale agrofood onderneming Royal Cosun, heeft in Poperinge de modernste frietfabriek van Europa geopend. Wekelijks moeten er 220.000 kilo aardappelvlokken en 3,5 miljoen kilo diepvriesfrieten geproduceerd worden. “We kiezen voor deze regio wegens de centrale ligging in de Europese aardappelgordel en omdat we hier letterlijk tussen de aardappelvelden liggen”, zegt Kor Coole, productiedirecteur voor de nieuwe site in Poperinge.
De diepvriesfrieten die hier worden geproduceerd zijn volgens Cor Koole ruimschoots voldoende om elke Belg wekelijks van een bakje frieten te voorzien. “Deze nieuwe fabriek is uitgerust met een friettunnel van 67 meter lang en een vrieshuis van 42 meter hoog en met de oppervlakte van een voetbalveld”, zegt Koole. “We investeerden hier 200 miljoen euro om de site te realiseren. Goed voor 190 jobs, waarvan 125 aanwervingen.”
Doorgedreven digitalisering en automatisering
De enorme productie is onder meer mogelijk door een ver doorgedreven digitalisering en automatisering. “Het vriesmagazijn, met een capaciteit van 50.000 pallets, beperkt de menselijke inbreng tot een minimum. En door het gebruik van sensoren en heel wat data garanderen we een optimale efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid in onze productie. Wat de aardappelverwerker ook toelaat om tot 100 verschillende soorten frieten te verwerken die verschillen in aardappelsoort, afmetingen, kleur en gaartijd.”
Duurzame en circulaire productie
Verder gaat ook niets van de aardappel verloren. “Een patat heeft een schilverlies van zowat 8%. Met 40 miljoen aardappelen per week blijft er dus aardig wat schilafval over. Dat wordt verwerkt in veevoeder. Het vocht met zetmeel dat vrijkomt bij het snijproces, kan gebruikt worden bij de productie van behanglijm of papier. Het water dat we gebruiken zuiveren we weer op naar oppervlakte- en drinkwaterkwaliteit. Via een bufferbekken kunnen landbouwers in de regio hier ook gebruik van maken.” Alle aardappelen komen van de velden in de directe omgeving wat voor een duurzaam transportbeleid zorgt. En met 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis en een warmtekrachtcentrale is er voldoende elektrisch vermogen om de site autonoom te laten werken.
Proven
Aviko heeft al een fabriek in Proven, waar 200 medewerkers puree-variëteiten, gratins en andere aardappelspecialiteiten bereiden. “We hebben daar de frietlijn gesloten en we beraden ons nog over wat we met de vrijgekomen ruimte zullen doen. 45 personeelsleden uit Proven zijn nu hier aan de slag. Maar de toekomst voor die fabriek ziet er zeker nog goed uit”, benadrukt Koole.
0 件のコメント:
コメントを投稿