2022年10月19日水曜日

Vakbonden op luchthaven Charleroi keuren akkoord goed, luchthaven vanaf morgen weer volledig open - VRT NWS

De staking van het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi is voorbij. De vakbondsleden hebben het akkoord goedgekeurd dat de vakbonden en de luchthavendirectie gisteren hebben bereikt. Het luchthavengebouw blijft wel nog de hele dag gesloten. Vanaf morgen zou de luchthaven van Charleroi weer open moeten zijn zoals normaal.

Maandag legde het veiligheidspersoneel op de luchthaven van Charleroi het werk neer. BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, heeft beslist om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van één bedrijf nu. De werknemers van Security Masters, dat nu de veiligheidscontroles uitvoert, vrezen dat dat hun jobzekerheid en loonsvoorwaarden zal beïnvloeden.

De actie maandag leidde tot ongeziene chaos op de luchthaven van Charleroi. Zowel maandag als dinsdag werd het luchthavengebouw gesloten voor vertrekkende reizigers, wat leidde tot een massa volk aan de ingang. Gisteren mochten reizigers af en toe wel binnen, maar ook dat verliep erg moeizaam.

Gisteravond werd een voorakkoord bereikt tussen de vakbonden van het personeel op de luchthaven van Charleroi en vertegenwoordigers van de luchthaven en de Waalse regering. Volgens dat voorakkoord komt er voorlopig geen tweede beveiligingsbedrijf. Dat zou pas kunnen vanaf 2025, als het aantal reizigers blijft groeien. Vanmorgen hebben de vakbondsleden het voorakkoord goedgekeurd, de staking is dus voorbij. "Vanaf morgen hervatten we het werk", zegt Kevin Peeters van de vakbond FGTB aan VRT NWS.

"Het akkoord geeft ons garanties dat de beveiliging maar door één bedrijf gedaan zal worden tot minstens 2025. Er komt een nieuwe hal om veiligheidsscreenings te doen. Zodra die klaar is, kan er worden gediscussieerd over een nieuwe organisatie van de beveiliging. Wij staan open om daarover te praten", zegt Peeters.

Luchthaven vandaag nog dicht

De staking is dan wel voorbij, maar vandaag zal de luchthaven van Charleroi nog niet open zijn voor vertrekkende reizigers. De directie had eerder al besloten om het gebouw vandaag de hele dag te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. De meeste luchtvaartmaatschappijen hadden hun vertrekkende vluchten ook al geannuleerd of verplaatst. Vanaf morgen zou de luchthaven van Charleroi wel weer geopend moeten zijn zoals normaal.

De politie blokkeert sinds vanmorgen ook de toegangsweg tot de luchthaven. "Vertrekkende passagiers worden weggestuurd, wie aankomende passagiers komt ophalen, wordt wel doorgelaten", zegt VRT NWS-journalist Nico Cardone. "Klanten van Ryanair die vandaag moesten vertrekken, krijgen een nieuw ticket aangeboden of kunnen hun geld terugkrijgen, klinkt het daar. TUI heeft vluchten van Charleroi verplaatst naar Zaventem."

Vertrekkende passagiers worden weggestuurd, wie aankomende reizigers komt ophalen, mag wel door.

Compensatie

Heel wat reizigers konden maandag en dinsdag dus niet vertrekken, en dat leidde tot heel wat drukte, chaos en moeilijke omstandigheden. Het is de vraag of reizigers vergoed zullen worden. Omdat het om een staking van het beveiligingspersoneel gaat, en niet om een actie van de luchtvaartmaatschappij, hebben reizigers ook geen recht op een schadevergoeding wanneer ze hun vlucht missen.

Volgens consumentenorganisatie Test Aankoop zou luchtvaartmaatschappij Ryanair ondertussen wel al aangegeven hebben dat passagiers die maandag of dinsdag een vlucht gemist hebben, alsnog een compensatie zullen krijgen.  

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8xOS9zdGFraW5nLWx1Y2h0aGF2ZW4tY2hhcmxlcm9pLXdvZW5zZGFnL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿