2022年10月27日木曜日

Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente opnieuw fors: wat betekent dat als je wil investeren of een huis kopen? - VRT NWS

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat de rente in de eurozone opnieuw fors verhogen, met 0,75 procentpunt. Dat heeft ze vanmiddag bekendgemaakt op een persconferentie in Frankfurt, waar de hoofdzetel van de ECB zich bevindt.

In juli heeft de ECB de rente al eens verhoogd met 0,5 procentpunt, de eerste renteverhoging sinds 2011. In september volgde een tweede verhoging, deze keer met 0,75 procentpunt. Vandaag doet de ECB daar nog eens 0,75 procent bij.

De renteverhoging heeft veel te maken met de Russische inval in Oekraïne. De leveringsproblemen met Russisch gas hebben geleid tot torenhoge energieprijzen. Het gevolg: stijgende consumptieprijzen in het algemeen en een stijgende inflatie.

Door de rente te verhogen wordt lenen duurder, waardoor mensen en bedrijven minder geneigd zijn om geld te lenen. Een hogere rente doet mensen wat meer sparen en minder consumeren, en ze maakt het voor bedrijven duurder om te lenen en te investeren. Daardoor vertraagt de economie en kan de inflatie wat afnemen en kunnen de prijzen misschien weer iets naar beneden. Volgens analisten kan het makkelijk een jaar duren voor de renteverhoging effect heeft op de inflatie. De keerzijde van de medaille is dat de kans op een recessie, een periode van economische krimp, toeneemt.

De ECB verhoogt de kortetermijnrente, de rente waartegen banken kortlopend geld bij de centrale bank in bewaring kunnen geven. Of de rentevoeten op spaarboekjes zullen stijgen, blijft afwachten. Die beslissing ligt bij de verschillende banken. Enkele kleine banken hebben de rentevoeten al wat verhoogd, maar bij de grootbanken is er tot nu toe geen beweging te bespeuren.

Wordt sparen weer interessanter?

Enkele kleinere banken hebben de rente op hun spaarboekjes opgetrokken. Momenteel is het beste aanbod op de Belgische markt daardoor het spaarboekje van Banco Santander. Dat biedt 1 procent rente als je je geld een heel jaar laat staan.

Toch blijft dat spaarboekje op zich geen interessante optie. 1 procent rente is veel meer dan de 0,11 procent minimumrente die de meeste banken jarenlang aanboden. Maar toch scheur je je broek er nog aan: de inflatie is in ons land momenteel ruim 10 procent. Het duurder wordende leven compenseert dus ruimschoots die gestegen rente.

Die hoge inflatie is tijdelijk: binnen een paar jaar zal die wellicht over zijn. Maar zelfs bij een gewone inflatie van pakweg 2 procent is 1 procent rente nog altijd aan de lage kant.

Wat zijn de alternatieven voor het spaarboekje dan?

Andere financiële producten die aan de rente zijn gekoppeld, worden wél interessanter. Denk bijvoorbeeld aan staats- en bedrijfsobligaties: daarmee leen je je geld voor een bepaalde periode uit, en krijg je als vergoeding daarvoor een bepaalde rentevoet. 

Die rentevoet stijgt nu. Nu al kan je nettorentes krijgen van 3 procent bij bedrijfsobligaties. Dat is ook een vrij veilig product: je kan ervan uit gaan dat je je geld terugkrijgt (zolang het bedrijf natuurlijk niet failliet gaat). Tegelijk is de verwachting dat de rente nog verder zal stijgen, en daarmee ook de rentes bij obligaties. Dan kan je dus nog even wachten om een nog hogere rente te krijgen.

Aandelen hebben het deze maanden dan weer moeilijker. Dat komt door de vrees voor een recessie in het Westen, maar ook door de fors hogere rente. Na jaren waarin de financiële markten enkel inzetten op aandelen, zijn er nu die bedrijfsobligaties met een mooi rendement.

Wat als ik een huis wil kopen?

De rente op woonkredieten is het afgelopen jaar zeer snel gestegen. In oktober vorig jaar betaalde je nog een rente van 1,4 procent op een lening met vaste rente op 20 jaar tijd, waarbij je 80 procent van de waarde van je huis leent. Een lening onder diezelfde voorwaarden kost je nu al 3,16 procent rente. Dat is een verdubbeling op één jaar tijd, en de verwachting is dat dat nog verder zal stijgen.

Wat doen jonge mensen dan best: sparen of investeren?

Investeren in vastgoed wordt in elk geval moeilijk, doordat de rente is gestegen én omdat vastgoed tijdens de coronajaren ook duurder is geworden. Voor jonge mensen wordt het daardoor moeilijker om een eigen woning te kopen, laat staan te investeren in vastgoed dat je koopt om nadien door te verhuren.

Sparen dan? Het spaarboekje is dus niet interessant, maar je kan wel gaan voor een combinatie van aandelen en eventueel wat veiligere obligaties, die wat minder schommelen dan aandelen. Dat blijft een goede investering.

Moeten we nu vrezen voor een recessie?

De economie koelt momenteel af, vooral door de hoge energieprijzen die gezinnen en bedrijven pijn doen. Officieel is de eurozone nog niet in recessie, maar het zou wel kunnen dat we die nu al aan het beleven zijn. Volgens onze Nationale Bank stevenen we af op een milde recessie, twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Het kan goed dat binnenkort de cijfers gepubliceerd worden waaruit blijkt dat we in die milde krimp zitten.

Heeft die derde renteverhoging op enkele maanden tijd eigenlijk wel zin?

De huidige toestand van prijsstijgingen in de eurozone, is moeilijk te managen met de klassieke techniek: het verhogen van de rente. De VS maken momenteel bijvoorbeeld een klassieke oververhitting mee van de economie die wél gemakkelijk op die manier te bestrijden valt. Daar is krapte op de arbeidsmarkt, en wordt de economie afgekoeld door de rente te doen stijgen.

In de eurozone is de situatie anders. Hier zitten we niet met een traditioneel oververhitte economie, maar een inflatie die ons overvalt door de hoge energieprijzen. Dat is veel minder gemakkelijk te bestrijden met renteverhogingen.

Toch is het belangrijk dat de ECB die inflatie probeert te bestrijden, en dan vooral de inflatieverwachtingen uit de hoofden van de Europeanen krijgt. Nu leeft de doorsnee Europeaan met de idee dat het leven almaar duurder wordt, en dat heeft dan weer gevolgen voor de economie en voor de lonen. Een werknemer wil hogere lonen om de stijgende levenskosten te kunnen blijven betalen, wat op zijn beurt de prijzen weer omhoog jaagt doordat bedrijven die gestegen loonkosten gaan doorrekenen in hun producten. Zo'n zogeheten loon-prijsspiraal wil de ECB absoluut vermijden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8yNy9ldXJvcGVzZS1jZW50cmFsZS1iYW5rLWVjYi12ZXJob29ndC1kZS1yZW50ZS1vcG5pZXV3L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿