2022年10月19日水曜日

Nucleaire waakhond FANC geeft schoorvoetend toe: kernreactor Tihange 3 lag twee weken plat door... een gsm - VRT NWS

De uitval van kernreactor Tihange 3 deze maand is veroorzaakt door elektromagnetische interferentie van een gsm. Dat heeft de nucleaire waakhond FANC, op aandringen van Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati, toegegeven tijdens een subcommissie van het federaal parlement over nucleaire veiligheid. Dat wijst mogelijk op een menselijke fout, waarbij iemand een gsm bij zich had in een zone van de centrale waar dat niet toegelaten is.

Kernreactor Tihange 3 was op 3 oktober onverwacht uitgevallen na een drukdaling in een stroomgenerator. Twee weken lag de reactor stil, terwijl naar een oorzaak werd gezocht. Vanochtend kon hij weer worden opgestart. Uiteindelijk bestempelde de nucleaire waakhond FANC het incident als "INES 1", het op een na laagste niveau op de schaal van incidenten. 

"Sensoren hebben een drukval gemeten in een leiding die gekoppeld waren aan de stoomgenerator. De oorzaak van die foutieve metingen heeft te maken met elektromagnetische interferentie", stelde FANC-inspecteur Frederik Van Wonterghem in de subcommissie in de Kamer over nucleaire veiligheid. 

Maar tot ergernis van Ecolo-Kamerlid Samuel Cogolati kwamen er weinig meer details. Nochtans had hij de precieze oorzaak zelf wel al gelezen in een interne nota van uitbater Engie Electrabel aan het personeel van de centrale. "We herinneren u eraan dat het strikt verboden is om een gsm (ook uitgeschakeld) bij zich te hebben in de lokalen aangeduid door een pictogram. De straling van een gsm kan storingen veroorzaken, die wellicht aan de basis lagen van de automatische uitval van Tihange 3 op 3 oktober", klonk het in die nota.

Het gaat om elektromagnetische golven van, ja, in dit geval een gsm, die blijkbaar een foutief signaal gegeven hebben aan een sensor, die is afgegaan

Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC

"We hebben hier een hoorzitting van meer dan anderhalf uur gehad over nucleaire veiligheid. Ik heb de vraag niet duidelijker kunnen stellen, maar we hebben zelfs geen duidelijk en eerlijk antwoord gekregen", foeterde Cogolati in de laatste minuten van commissie. "Dat terwijl een gsm ervoor gezorgd heeft dat kerncentrale er twee weken - twéé weken! - heeft uitgelegen."

Jargon

Frank Hardeman, directeur-generaal van het FANC, gaf daarop alsnog toe dat "elektromagnetische interferentie misschien wat teveel ingenieurs- of fysicusjargon" was. "Het gaat om elektromagnetische golven van, ja, in dit geval een gsm, die blijkbaar een foutief signaal gegeven hebben aan een sensor, die is afgegaan. Een foutief signaal heeft dus voor de uitval van de reactor gezorgd. Het heeft veel tijd gekost om te achterhalen wat de grondoorzaak was. Want als het signaal er niet meer is, is het ook moeilijk te ontdekken waar het vandaan komt."

De nucleaire waakhond heeft onze vraag over het stilvallen van Doel 2 en Tihange 3 in eerste instantie niet in volledige transparantie beantwoord

Groen-parlementslid Kim Buyst

"In bepaalde zones in de centrale is het verboden om een gsm bij te hebben of te gebruiken", vulde Van Wonterghem aan. "Blijkbaar is daar iets foutgelopen en daardoor is er elektromagnetische interferentie geweest."

Bij Ecolo en Groen zorgt die late verduidelijking, voor veel ergernis. "De nucleaire waakhond heeft onze vraag over het stilvallen van Doel 2 en Tihange 3 in eerste instantie niet in volledige transparantie beantwoord", zegt Groen-parlementslid Kim Buyst. "Dat vinden wij onacceptabel, het is een kerntaak van de instelling om ons correct te informeren over incidenten die te maken hebben met veiligheid van werknemers en omgeving. Wij vragen dat het FANC tijdens een volgende sessie een meer proactieve houding aan de dag legt."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8xOC9rZXJucmVhY3Rvci10aWhhbmdlLTMtbGFnLXR3ZWUtd2VrZW4tcGxhdC1kb29yLWVlbi1nc20v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿