2022年10月18日火曜日

Tweede dag op rij chaos op luchthaven Charleroi: alle wachtende reizigers zijn alsnog binnengelaten, morgen blijft vertrekterminal dicht - VRT NWS

De reizigers die nog aan de luchthaven van Charleroi aan het wachten waren, zijn nu alsnog binnengelaten, zo laat CEO Philippe Verdonck van Brussels South Charleroi Airport (BSCA) weten. "Zo kunnen die mensen vandaag nog vertrekken." Eerder had de luchthaven laten weten dat de toegang werd afgesloten na een hele dag van chaos en incidenten, als gevolg van een vakbondsactie van het veiligheidspersoneel. Morgen zal de luchthaven de hele dag gesloten blijven voor vertrekkende reizigers - geplande vluchten zullen leeg vertrekken - in de hoop dan donderdag opnieuw "normaal" te openen.

Op de luchthaven van Charleroi heerst vandaag opnieuw chaos doordat het veiligheidspersoneel voor de tweede dag op rij actie voert. De deuren van het gebouw waren vanochtend een tijdlang gesloten, daarna mochten mensen wel weer af en toe binnen in de terminal, maar dat verliep erg moeizaam, getuigde VRT NWS-journalist Nico Cardone, die ter plaatse was. 

"Af en toe gaat de deur open en ik kan de situatie enkel beschrijven als een echte beestenboel", vertelde hij. "De wet van de sterkste geldt hier, mensen staan hier te trekken, te duwen en te roepen. Mensen houden kinderwagens in de lucht om aan te geven dat ze een baby bij hebben. Ik heb al iemand onwel zien worden. Met een rolstoel is er helemaal geen beginnen aan. Het is al de tweede dag op rij dat er gestaakt wordt, het kan toch wel verbazen dat er hier niets georganiseerd is om de mensen een beetje ordelijk te laten aanschuiven."

Ook een journalist van RTBF die ter plekke was, bevestigde dat er al heel lange wachtrijen waren en dat het beveiligingspersoneel van Security Masters opnieuw niet aan het werk gegaan was. 

De werknemers, die instaan voor de controle van de passagiers, hadden zich zoals gisteren aangemeld op hun werkplek, om dan aan hun verantwoordelijke te melden dat ze niet aan het werk gingen. Het bedrijf Protection Unit probeert vandaag opnieuw de taken van Security Masters zo goed mogelijk over te nemen. Gisteren had het echter niet voldoende personeel om de toestroom aan passagiers op te vangen. 

Terminal dicht

Ook vandaag verloopt dat dus bijzonder moeilijk. Af en toe stijgen er vliegtuigen op, zonder of met minder passagiers dan normaal. Omdat het een staking van het beveiligingspersoneel is en niet van de luchtvaartmaatschappij hebben reizigers ook geen recht op een schadevergoeding wanneer ze hun vlucht missen. De CEO van Charleroi Airport Philippe Verdonck heeft wel aangegeven dat mensen hun klachten aan de luchthaven mogen bezorgen en dat die dan doorgespeeld zullen worden aan Security Masters. 

De situatie is overzichtelijker geworden sinds er buiten hekken zijn gezet om de massa reizigers in goede banen te leiden. Intussen heeft de luchthavendirectie ook beslist om alle resterende mensen die nog stonden te wachten in de vertrekterminal binnen te laten, zodat zij vandaag nog kunnen vertrekken. Voor alle duidelijkheid: voor aankomende passagiers was er sowieso geen probleem.

Ook morgen zal de luchthaven de hele dag gesloten blijven voor vertrekkende reizigers, bevestigt luchthavenbaas Verdonck. "De toegangswegen zullen worden afgesloten, alle vluchten zullen dan leeg vertrekken. Ik hoop dat er vanavond of morgen ten laatste dan een gesprek kan zijn tussen onze onderaannemer BSCA Security en Security Masters, om een oplossing te vinden voor deze situatie die te gek voor woorden is. Zo hopen we donderdag weer normaal te kunnen functioneren."

Er zijn ook een paar incidenten geweest tussen de passagiers en de politie: 5 agenten zijn daarbij gekwetst geraakt

Philippe Verdonck, CEO van Brussels South Charleroi Airport

"De situatie vandaag was echt onmenselijk voor de passagiers", zegt Verdonck. "Er zijn ook een paar incidenten geweest tussen de passagiers en de politie: 5 agenten zijn daarbij gekwetst geraakt. Dan moet je moeilijke keuzes maken. En dat betekent dat we geen passagiers meenemen op vertrekkende vluchten. Zijn er goede oplossingen in zo'n situatie? Nooit. Dit is dan de minst slechte oplossing."

6.000 passagiers misten gisteren hun vlucht

Gisteren hadden de vakbonden van Security Masters een stakingsaanzegging ingediend na de beslissing van BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van door één. De werknemers vrezen dat dat een impact gaat hebben op hun jobzekerheid en op hun loonsvoorwaarden. Als gevolg van hun stakingsacties is de situatie op de luchthaven van Charleroi al voor de tweede dag op rij erg chaotisch. 

6.000 passagiers misten gisteren hun vlucht door de vakbondsactie en in en rond de luchthaven was er chaos. Ook vandaag zullen vermoedelijk duizenden mensen hun vlucht missen. Luchtvaartmaatschappij TUI fly heeft vandaag drie lijnvluchten die waren gepland van Charleroi naar Oujda, Palma de Mallorca en Rabat al omgeleid naar de luchthaven van Brussel. 

Eerder deze maand heeft het veiligheidspersoneel ook al eens actiegevoerd. Momenteel werken zo'n 380 veiligheidsagenten voor Security Masters op de luchthaven van Charleroi. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8xOC9jaGFybGVyb2ktc3Rha2luZy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿