2022年10月25日火曜日

Wereldwijd tijdlang problemen met berichtendienst WhatsApp: zijn we te afhankelijk van één bedrijf? - VRT NWS

De populaire berichtendienst WhatsApp heeft vanmorgen een tijdlang technische problemen ondervonden. Gebruikers konden geen berichten sturen of ontvangen. Moederbedrijf Meta bevestigde de problemen aan VRT NWS. Zijn we te afhankelijk geworden van één commercieel bedrijf voor onze communicatie?

WhatsApp is een toepassing van Meta, dat ook eigenaar is van Facebook en Instagram. "Een aantal mensen hebben vandaag problemen gehad met het verzenden van berichten via WhatsApp. We hebben het probleem opgelost en bieden onze excuses aan voor het ongemak", meldt een woordvoerder van Meta aan VRT NWS. Intussen lijken de problemen inderdaad grotendeels opgelost.

"Het duidt aan hoe precair de technologie is die we elke dag gebruiken", zegt computerwetenschapper Jeroen Baert (KU Leuven) aan VRT NWS. "Het is een wonder dat we naar een website surfen en het na een halve seconde allemaal op ons scherm staat. Er is zoveel complexiteit die we pas opmerken als het – zoals vandaag – fout loopt. Het is een klein wonder dat het meestal wel werkt."

Het is een klein wonder dat het meestal wel werkt

Jeroen Baert, computerwetenschapper

WhatsApp heeft wereldwijd ruim 2 miljard gebruikers. Dat is een op de vier mensen die berichten stuurt via dezelfde dienst. Naast families en vriendengroepen is WhatsApp ook in heel wat bedrijven goed ingeburgerd. Zijn we te afhankelijk geworden van WhatsApp en Meta? "Absoluut, maar we moeten niet noodzakelijk onszelf met de vinger wijzen", zegt Baert. "Je kunt anti-Facebook of antibigtech zijn, maar de software werkt ook gewoon goed."

Dat is meteen ook de reden waarom WhatsApp zo populair is. "Je logt in en al je berichten zijn er, zelfs al ben je je telefoon verloren", gaat de computerwetenschapper voort. "Het is goede software. Over het businessmodel van Meta kun je je wel meer vragen stellen. Het hangt samen met advertenties en het verhandelen van privacygevoelige informatie. Maar de software is goed en daardoor zijn we er misschien wel te afhankelijk van."

Je kunt anti-Facebook of antibigtech zijn, maar de software werkt ook gewoon goed

Jeroen Baert, computerwetenschapper

Wereldwijde technische problemen bij zo’n grote speler kunnen er toe leiden dat sommige mensen alternatieven gaan zoeken zoals Signal, Telegram of Messenger (red. wat overigens ook van Meta is). "Zeker wie tijdens de problemen moest communiceren, zal snel een alternatief gezocht hebben. Het probleem is dat ze om dat te coördineren ze misschien met elkaar via WhatsApp hadden moeten overleggen", besluit Baert met een knipoog.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiO2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8yNS93aGF0c2FwcC1wcm9ibGVtZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿