Vertrekkende passagiers kunnen de luchthaven van Charleroi, waar het veiligheidspersoneel staakt, ook woensdag niet binnen binnen. Dat hebben de luchthavenautoriteiten beslist na een nieuwe dag vol chaos. De aankomsten op de luchthaven zouden morgen wel zoals gepland plaatsvinden.
Aanleiding is de aanhoudende staking van het beveiligingspersoneel van Security Masters. Vertrekkende passagiers krijgen woensdag geen toegang, aankomende passagiers worden wel normaal ‘verwelkomd’, klinkt het dinsdagavond in een mededeling. ‘We vragen vertrekkende passagiers daarom niet naar de luchthaven te komen. Zij zullen snel door hun luchtvaartmaatschappij worden geïnformeerd’. In dezelfde melding geeft de luchthaven alvast aan niet verantwoordelijk te zijn voor ‘eventuele verstoringen’, maar verontschuldigt zich wel voor ‘veroorzaakt ongemak’.
De beslissing komt er na een incidentrijke dag. Al van ’s morgens vroeg stonden er heel lange wachtrijen, waarin bij momenten heel wat getrokken en geduwd werd. De politie moest versterking sturen. Omdat mensen vast zaten in de wachtrijen, vertrokken heel wat vluchten zo goed als leeg. ‘Daar kunnen we als luchthaven weinig aan doen’, zei ceo Philippe Verdonck. ‘We vragen hen om zo lang mogelijk te wachten, tot zoveel als mogelijk passagiers in hebben kunnen stappen, maar we kunnen hen niet tegenhouden.’
Al rond de middag klonk het dat het geen zin meer had nog naar Charleroi af te zakken. ‘Op dinsdag 18 oktober zal het niet meer mogelijk zijn de luchthaventerminal te betreden’, klonk het op de website van Brussels South Charleroi Airport. Ook maandag werd de luchthaven vervroegd gesloten voor vertrekkende passagiers, omdat het personeel dat tijdelijk insprong, niet met voldoende was om de hele dag te coveren.
Onderaannemer
Het personeel van Security Masters staakt omdat het ontevreden is over de beslissing van BSCA Security - een onderaannemer van de luchthaven - om de veiligheidscontroles van de passagiers toe te kennen aan twee operatoren in plaats van één. Het personeel vreest dat de beslissing impact zal hebben op hun werkzekerheid en loonvoorwaarden.
‘Brullen en tieren’
Christophe Vercarre stond al om 7 uur aan de luchthaven, voor een vlucht die om 13.15 zou opstijgen. ‘Er is heel wat politie-activiteit’, getuigde hij deze voormiddag. ‘Om de vijftien minuten lieten zij een honderdtal mensen binnen en dan gingen de deuren weer een tijdje dicht. Dat ging op zich redelijk goed, maar iets na 8 uur begonnen mensen toch lastig te worden’.
‘Heel wat mensen waren aan het brullen en tieren. Iemand stelde voor om met z’n allen hard te duwen om zo binnen te geraken. De sfeer was echt wel grimmig. Ik heb verschillende mensen zien wenen, en enkele hadden ook een angstaanval. We zijn de politie heel dankbaar voor hun hulp.’ De situatie binnen verloopt rustiger, zegt Christophe. ‘Binnen zijn de mensen hoffelijker.’
’Baby in de lucht’
Ook Veronique Peeters-Van Hoorenbeeck uit Hoeilaart vindt het binnen in de luchthaven bijzonder rustig. ‘Ik zit hier bijna alleen een koffie te drinken’, vertelde ook zij deze voormiddag. ‘Maar buiten was het verschrikkelijk. Daar stond een paar honderd man. Het was trekken en duwen. Ik zag mensen een buggy met een baby in de lucht steken. Ik heb op een bepaald moment de hulpdiensten gebeld. Daar zeiden ze dat ze op de hoogte waren van de situatie’.
‘Het leek ook alsof een mevrouw achter mij ging flauwvallen, zij is beginnen hyperventileren. Ik heb toen onmiddellijk teken gedaan naar de politieagenten, die haar geholpen hebben. Ze hebben mij toen ook binnengelaten. Ik ben nu wel veel te vroeg. Mijn vlucht naar Stockholm is pas om 12.55 uur.’
Omgeleid
Tui Fly had uit voorzorg haar drie lijnvluchten die voor dinsdag waren gepland naar Oujda, Palma de Mallorca, en Rabat laten omleiden naar de luchthaven van Brussel.
Vrees voor annulaties
Ceo Verdonck vreest dat luchtvaartmaatschappijen de komende dagen hun vluchten vanop Charleroi zullen annuleren omwille van de stakingsactie. Dat zei hij dinsdag in De ochtend op Radio 1. ‘Tui heeft al besloten om een groot deel van de al vluchten vanuit Brussel te laten vertrekken. We zijn in discussie met andere maatschappijen zoals Ryanair, om te kijken wat de plannen kunnen zijn voor de komende dagen. Enkele van hen gaan misschien alle vluchten cancelen de komende dagen.’
‘Ik hoopte dat de gesprekken gisteravond rede hadden kunnen brengen, maar dat is niet het geval’, zei de luchthaventopman nog. ‘Ik heb met de vakbonden gesproken en die zeggen “wij bewegen niet”. Ze blijven vasthouden aan het idee dat ze jobs gaan verliezen. Ik ben al van vroeg deze ochtend op zoek naar iemand van de vakbond om het uit te leggen aan de passagiers, maar die is er niet. Op dit moment zijn we machteloos. (...) Ik kan niet aanvaarden dat mijn personeel en passagiers het slachtoffer worden van deze discussies’, aldus Verdonck.
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMjEwMThfOTE4NTgxMDXSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿