2022年10月18日火曜日

Chaos aan luchthaven van Charleroi door actie van veiligheidspersoneel, ook morgen hinder verwacht - VRT NWS

Door een actie van het veiligheidspersoneel is de luchthaven van Charleroi sinds vanmiddag 16 uur afgesloten voor vertrekkende reizigers. Het veiligheidspersoneel is ontevreden over de komst van een nieuw bedrijf. De werknemers vrezen dat dat een impact zal hebben op hun werkzekerheid en hun loon-voorwaarden. De actie zorgde de hele dag lang voor chaos in en rond de luchthaven. Kevin Peeters van vakbond FGTB voorspelt ook morgen hinder op de luchthaven van Charleroi.

Honderden reizigers stonden tot vanmiddag te wachten aan het luchthavengebouw van Charleroi en ook op de wegen rond de site heerste er chaos. Heel wat mensen misten hun vlucht. De oorzaak: een vakbondsactie van het veiligheidspersoneel van de luchthaven.

De vakbonden van veiligheidsbedrijf Security Masters hadden een stakingsaanzegging ingediend na de beslissing van BSCA Security, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op de luchthaven, om de veiligheidscontroles in de toekomst door twee bedrijven te laten doen, in plaats van door één. De werknemers vrezen dat dat een impact gaat hebben op hun jobzekerheid en loonsvoorwaarden.

Eerder deze maand heeft het veiligheidspersoneel ook al eens actie gevoerd. Momenteel werken zo'n 380 veiligheidsagenten voor Security Masters op de luchthaven van Charleroi. 

Ook morgen hinder verwacht

Ook morgen zal er waarschijnlijk hinder zijn op de luchthaven van Charleroi, waarschuwt Kevin Peeters, vaste vertegenwoordiger van de vakbond FGTB. Volgens Peeters heeft het personeel van veiligheidsbedrijf Security Master besloten om de actie voort te zetten, wegens gebrek aan reactie van de directie van BSCA Security.

Luchtvaartmaatschappij TUI fly zal morgen haar drie lijnvluchten die waren gepland van Charleroi naar Oujda, Palma de Mallorca en Rabat omleiden naar de luchthaven van Brussel. De betrokken passagiers worden per sms gecontacteerd. TUI fly vraagt hen om op de oorspronkelijk geplande tijd rechtstreeks naar de luchthaven van Brussel te gaan. Er zijn geen vervangbussen van Charleroi naar Brussel voorzien. De retourvluchten naar België zullen zoals gepland wel op de luchthaven van Charleroi landen.

De politie was vandaag ter plaatse en probeerde alles in goede banen te leiden, maar reizigers werden maar mondjesmaat doorgelaten. Rond de middag stonden nog altijd honderden mensen buiten aan te schuiven. "De mensen die we aanspreken, zijn heel boos", meldde Yves Borms. Veel mensen hadden blijkbaar een flinke afstand moeten wandelen om aan het luchthavengebouw te raken, waar ze vervolgens nog moesten aanschuiven om binnen te raken.

Blijkbaar vertrokken veel vluchten gewoon leeg of nagenoeg leeg. Passagiers die het luchthavengebouw binnen geraakten, moesten vaak vaststellen dat hun vlucht vertrokken was zonder hen.

Aan wie er niet moet zijn, werd gevraagd om de site te mijden. "De gijzeling van onze passagiers en het personeel van BSCA door deze actie is simpelweg schandalig", reageerde de communicatiedienst van de luchthaven bij persagentschap Belga. Sinds vanmiddag 16 uur is de luchthaven afgesloten voor mensen die op reis vertrekken. 

Waarop heb je recht bij vertraging of annulatie?

Als je vlucht veel vertraging oploopt door een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij of je vlucht wordt geschrapt, heb je recht op het volgende:

  • Informatie. De luchtvaartmaatschappij moet je schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan per mail, per sms of zelfs met een pushbericht. De regels rond de bijstand waar je recht op hebt, moeten ook duidelijk vermeld worden samen met de gegevens van de instantie die de regels controleert.
  • Opvang. De luchtvaartmaatschappij moet je een verfrissing aanbieden en maaltijden. Als het nodig is, moet de maatschappij ook een verblijf en transfers aanbieden. Je hebt ook recht op twee gratis telefonische oproepen (of telexen, faxen, e-mails) in afwachting van een latere vlucht. Hoeveel je krijgt, hangt af van de duur van de vertraging.
  • Terugbetaling. Je hebt het recht om te kiezen voor een andere vlucht (of retourvlucht) zodra dat kan. Je kan ook kiezen voor een terugbetaling van het ticket binnen de 7 dagen, wanneer de verplaatsing nutteloos is geworden door de annulering.
  • Schadevergoeding. Als de luchtvaartmaatschappij een vlucht annuleert of er is meer dan drie uur vertraging, heb je recht op een extra vergoeding, bovenop het terugbetaalde ticket. Die extra compensatie ligt tussen de 250 en de 600 euro, afhankelijk van de lengte van het traject.

Er zijn wel een paar uitzonderingen waarbij een luchtvaartmaatschappij geen of een kleinere vergoeding moet voorzien:

  • Beperkte vertraging. Als je vlucht tussen de 3 en de 5 uur vertraging heeft, heb je geen recht op een andere vlucht op of een volledige terugbetaling. Je hebt wel recht op een schadevergoeding.
  • Weinig vertraging. Als je vlucht minder dan 3 uur vertraging heeft, kan je ook geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Ook de opvang hangt dan af van de duur en de afstand van de vertraagde vlucht.
Maar volgens Simon November van Test-Aankoop zijn de passagiers van Ryanair die hun vlucht vandaag hebben gemist hun geld wellicht toch kwijt omdat de luchtvaartmaatschappij volgens hem haar verplichtingen wel is nagekomen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8xNy9sdWNodGhhdmVuLWNoYXJsZXJvaS1zdGFraW5nLXZlaWxpZ2hlaWRzcGVyc29uZWVsL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿