CD&V wil het recht op een werkloosheidsuitkering na drie jaar kunnen stopzetten. Dat zegt voorzitter Sammy Mahdi in "De zevende dag". Opvallend, want in het verleden was de partij altijd tegen zo'n beperking in tijd. "Maar in de praktijk zien we vaak dat mensen na drie jaar werkloosheid niet meer terugkeren naar de arbeidsmarkt. Als zij aangeven dat ze niet meer willen werken, moet je hen kunnen antwoorden dat ze dan ook geen recht meer hebben op een uitkering", zegt Mahdi.
"We moeten zorgen dat werken meer loont", zegt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in "De zevende dag". "Op dit moment zijn we in België bij de wereldkampioenen op vlak van mensen belasten op werk, maar wij hebben de ambitie om dat aan te pakken." Een ambitie die ook in het regeerakkoord staat. Premier De Croo gaf aan dat er aan een hervormingsplan wordt gewerkt tegen maart.
"Op dit moment voert (minister van Financiën, red.) Vincent Van Peteghem (CD&V) daarover bilaterale gesprekken met alle partijen", vertelt Mahdi. "Dat gebeurt in alle discretie om aan te voelen wat er precies mogelijk is." De fiscale hervorming moet meehelpen om de federale ambitie van 80 procent tewerkstelling te bereiken in België.
"Het is de wortel die we willen aanbieden aan mensen die werken", zegt Mahdi. Maar de voorzitter van CD&V denkt dat er ook nood is aan een stok om mensen die weigeren te werken mee te straffen. En daarbij denkt hij aan een beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd.
"De realiteit is dat mensen die drie jaar werkloos zijn, vaak ook niet meer naar de arbeidsmarkt terugkeren, dus ik denk dat we dat systeem moeten herbekijken", aldus Mahdi. Dat mensen in het begin van hun werkloosheid wat meer krijgen vindt hij logisch, want iedereen kan wel eens werkloos worden. "Maar je moet er ook voor zorgen dat mensen terug gaan werken en dus moet je de uitkering afbouwen en op een bepaald moment ook kunnen stopzetten", zegt Mahdi.
Concreet stelt hij voor om de uitkering voor werkonwilligen na drie jaar stop te zetten. "Zes maanden voor het einde van die drie jaar kan je een gesprek voeren met mensen die werkloos zijn, maar als uit dat gesprek blijkt dat ze niet willen ingaan op een werkvoorstel en dat ze niet willen werken, dan moet je kunnen antwoorden dat ze dan ook geen recht meer hebben op een werkloosheidsuitkering", stelt hij.
Een opvallend standpunt, want in het verleden was de partij altijd tegen zo'n beperking in tijd. "De arbeidsmarkt is veranderd, en geen klein beetje", zegt ondervoorzitter van CD&V Robrecht Bothuyne daarover op Twitter.
Voor- en tegenstanders binnen de Vivaldi-regering
Bart De Wever, voorzitter van federale oppositiepartij N-VA, gaf vorige week al aan dat hij wil besparen op de sociale zekerheid. "België is het enige land waar het mogelijk is om eeuwig werkloos te zijn", zei hij vorige zaterdag in "De ochtend" op Radio 1.
Maar ook binnen de regering vindt Mahdi gelijkgezinden, de liberalen pleiten al langer voor een beperking van de werkloosheid in tijd. De groenen en socialisten zijn dan weer tegen. De voorzitter van Vooruit zegt in "De zevende dag" wel dat hij voor alles openstaat, "maar werklozen pesten of erop stampen helpt niet", aldus Conner Rousseau.
Verplichte taallessen
Mahdi benadrukt wel dat CD&V de mensen niet aan hun lot wil overlaten. "We willen dat ze op lokaal niveau goed opgevolgd worden en willen de Vlaamse regering ook de tools geven om dat te doen."
Hij doet ook concrete voorstellen om werklozen beter te begeleiden naar de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door verplichte taallessen voor mensen die de taal niet machtig zijn. Ook daar pleit Mahdi voor een sanctie als stok achter de deur voor wie de taallessen weigert.
0 件のコメント:
コメントを投稿