2024年7月1日月曜日

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in - VRT.be

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen - ook bij ons - wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar er zelfs in het zwart wordt gewerkt, verklaart correspondent Bruno Tersago.

De nieuwe wet die een zesdaagse werkweek mogelijk maakt in Griekenland, werd enkele maanden geleden al goedgekeurd en is vanaf vandaag van kracht. "De wet kwam er op vraag van de werkgevers", verklaart correspondent Bruno Tersago in De Ochtend op Radio 1.

De Grieken zijn nu al bij de koplopers in Europa op vlak van gepresteerde uren. Er is een groot tekort op de arbeidsmarkt en dat terwijl er in bepaalde bedrijven in de privé- en dienstensector vaak 24 uur op 24 moet gewerkt worden. Dat leidt tot heel wat (dure) overuren of (illegaal) zwartwerk. Daarom maakt de Griekse regering het mogelijk om in die sectoren vanaf vandaag officieel 6 dagen te werken. 

"Het gaat eigenlijk om een 48 uren-werkweek", zegt Tersago. Werknemers hoeven dus niet per se een extra dag te werken. "Ze kunnen er ook voor kiezen om bijvoorbeeld 10 uur per dag te werken." Voor de bijkomende uren die gewerkt worden, krijgen ze 40 procent meer loon.

Beluister: het volledige gesprek met Bruno Tersago in De Ochtend

Weinig protest

Eerder op het jaar hebben de Grieken tot 2 maal toe het werk 24 uur lang neergelegd om te protesteren tegen de nieuwe wet, maar Tersago stelt vast dat de Grieken zich er vrij vlot bij neergelegd hebben dat de kans bestaat dat ze vanaf vandaag meer zullen moeten werken. "Ze doen het de facto eigenlijk al."

Een van de redenen waarom er weinig protest is, is omdat de angst om de job te verliezen in Griekenland groter is dan de angst om meer te werken. "Er heerst een bepaalde angstcultuur. Dat heeft nog altijd te maken met de naweeën van de economische crisis, die eigenlijk nog steeds niet voorbij is."

Als je je baan verliest, wordt het heel erg moeilijk om te overleven

Griekenlandcorrespondent Bruno Tersago in De Ochtend op Radio 1

"Grieken verdienen op dit moment voor een voltijdse baan een minimumloon van 830 euro. Ze hebben de laagste koopkracht in de EU, op Bulgarije na. Het leven is erg duur geworden en je kan hier gemakkelijk worden ontslagen. Als je je baan verliest, wordt het heel erg moeilijk om te overleven. Er zijn wel werkloosheidsuitkeringen, maar die zijn beperkt in de tijd en vrij laag: ongeveer 300 euro per maand."

En de vakbonden dan? "Er is enkel een grote algemene vakbond voor de hele privésector, maar in de bedrijven zelf zijn de vakbonden nauwelijks te vinden. Collectieve arbeidsovereenkomsten bestaan niet meer en daardoor moeten werknemers dus op hun eentje gaan onderhandelen met werkgevers over dit soort nieuwe formules."

Hogere belastingen

Weinig protest, maar dat wil niet zeggen dat de Grieken niet wakker liggen van de nieuwe regeling. Zeker Grieken die regelmatig eens in het zwart werkten, dreigen minder te gaan verdienen. "De kans bestaat dat ze in een hogere belastingschaal terechtkomen en op het einde van de maand minder zullen overhouden.

De Grieken vrezen ook dat de regeling wel eens zou kunnen uitgebreid worden naar andere sectoren, waar overuren niet per se de norm zijn. "Dit lijkt een beetje op een experiment van de Griekse overheid. En die overheid is heel erg gericht is op het tegemoetkomen aan de werkgevers."

"Het is een sociaal neoliberale regering die er alles aan doet om investeringen aan te trekken om de Griekse economie opnieuw op de rails te krijgen en werkgevers wordt zelden iets in de weg gelegd. Maar of dat goed is op langere termijn? Daar ben ik geen specialist in. Daar zullen economen zich moeten over buigen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wMS82LWRhYWdzZS13ZXJrd2Vlay1ncmlla2VubGFuZC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿