2024年7月14日日曜日

Koningspaar woont in Londen herdenkingsceremonie voor Belgische gesneuvelden bij - VRT.be

Koning Filip en koningin Mathilde hebben in Londen de 'Belgische parade' bijgewoond. Dat is een traditionele herdenkingsceremonie voor de Belgen die gesneuveld zijn tijdens de 2 wereldoorlogen. Naast het koningspaar waren ook militaire detachementen en Belgische en Britse veteranen ter plaatse.

De ceremonie vond plaats aan de Cenotaaf van Whitehall. De Belgische parade wordt elk jaar gehouden, meestal in het weekend voor de Belgische nationale feestdag van 21 juli.

Het Belgische leger mag, als enige krijgsmacht ter wereld van een land dat niet deel uitmaakt van het Britse Gemenebest (Commonwealth of Nations, een vrijwillig samenwerkingsverband van 56 onafhankelijke staten met de Britse koning Charles als symbolisch staatshoofd), in uniform en gewapend in de straten van Londen defileren. 

Dat privilege werd in 1934 door de Britse koning George V toegekend, ter nagedachtenis van zijn neef, koning Albert I, en uit erkenning voor de moed en de opofferingen van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8xMy9rb25pbmctZW4ta29uaW5naW4td29uZW4taW4tbG9uZGVuLWhlcmRlbmtpbmdzY2VyZW1vbmllLXZvb3ItYmVsL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿