2024年7月3日水曜日

Bemiddeling over gedrag CEO Nationale Loterij mislukt: "Nieuwe uithaal tijdens gesprekken" - VRT.be

De bemiddelingsprocedure over Jannie Haek, de gedelegeerd bestuurder van de Nationale Loterij, heeft geen akkoord opgeleverd. Dat is vernomen bij het bedrijf en de vakbonden. Volgens de vakbonden is er sprake van een nieuw incident tijdens een vergadering. De bal ligt nu in het kamp van de directieraad.

De bemiddelingsprocedure werd afgelopen maart opgestart op vraag van de vakbonden naar aanleiding van moeizaam sociaal overleg en naar aanleiding van CEO Jannie Haek. In De Tijd verweten de bonden Haek "onaanvaardbaar verbaal geweld tegen het personeel en overmatig alcoholgebruik".

Volgens de Nationale Loterij heeft Haek zich tijdens de bemiddeling meermaals verontschuldigd "voor zijn communicatiestijl, die door ongepast woordgebruik of door de gebruikte toon kon overkomen als intimiderend, onaangepast en kwetsend". Hij zou ook beloofd hebben daaraan te werken.

Wie is Jannie Haek?

De 58-jarige Jannie Haek is sinds 2013 topman bij de Nationale Loterij, daarvoor was hij ook 8 jaar lang gedelegeerd bestuurder bij NMBS Holding. Hij heeft in het verleden ook bij verschillende socialistische kabinetten gewerkt, zo was hij onder meer kabinetschef voor Johan Vande Lanotte en was hij voor de (toenmalige) SP.A ook betrokken bij enkele regeringsonderhandelingen. 

Nieuw incident

Er lag intussen een actieplan op tafel, "maar de vakbondsvertegenwoordigers hebben beslist om de lopende bemiddelingsprocedure niet voort te zetten", aldus de directie van het overheidsbedrijf.

"De bemiddeling is inderdaad stukgelopen. Het vertrouwen is volledig weg, zeker na het gedrag van Haek vandaag", bevestigt vakbondsvrouw Kelly De Wilde van ACV Openbare Diensten. Volgens haar was er tijdens de vergadering een "uithaal" van de CEO, "boven het normale geluid", waardoor de vakbondsvertegenwoordigers zich aangevallen voelden.

"Dat voelde zeer respectloos naar ons toe. Alle gemaakte afspraken lijken in dovemansoren te vallen." Wat Haek precies riep, wilde De Wilde niet kwijt.

Ook Jean-François Lemaire, federaal secretaris bij ACOD Overheidsdiensten, spreekt van "een gebrek aan vertrouwen". "Hij blijft een probleem vormen. Ondanks meerdere vergaderingen blijft hij in de ontkenningsfase zitten. Hij schuift zijn fouten in de schoenen van zijn medewerkers en blijft duidelijk een toxische manager."

Geen ontslag

De vakbonden zullen niet het ontslag van Haek eisen. "Eigenlijk vinden we dat hij zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen. We laten de keuze nu aan hem en aan de directieraad", zegt De Wilde. "We hebben weken aan een stuk geprobeerd om positief te werken. Het is enorm jammer dat het zo is verlopen."

Het kabinet van voogdijminister Vincent Van Peteghem (CD&V) kan zich op dit moment nog niet beraden over eventuele stappen. Daarvoor is het wachten op een mogelijke beslissing van de directieraad. "Wij volgen de procedures, en kunnen momenteel geen reactie geven", klinkt het.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wMi9iZW1pZGRlbGluZy1vdmVyLWdlZHJhZy1jZW8tbmF0aW9uYWxlLWxvdGVyaWotbWlzbHVrdC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿