2024年7月6日土曜日

Wereldgezondheidsorganisatie classificeert talk als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' - VRT.be

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft talk geclassificeerd als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Dat gebeurde op basis van de bevindingen die het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) publiceerde in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology.

Talk is een natuurlijk mineraal dat wereldwijd in mijnen gedolven wordt. Er wordt onder andere talkpoeder van gemaakt. Het expertenpanel van het IARC stellen nu vast dat talk kankerverwekkend kan zijn, op basis van 3 bevindingen in bestaand onderzoek.

Er zou beperkt bewijs zijn dat talk bij mensen eierstokkanker kan veroorzaken, voldoende bewijs zijn dat talk bij proefdieren kanker kan veroorzaken en sterk bewijs zijn dat talk de kenmerken van een kankerverwekkende stof vertoont in menselijke cellen.

'Waarschijnlijk kankerverwekkend'

De WHO plaatst talk daarom in de categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend' (2A). Die categorie bevat ook het eten van rood vlees, nachtshiften werken, het drinken van hete dranken en het beroep kapper. Het is de categorie onder 'kankerverwekkend' (1), die onder meer sigaretten, alcohol, zonnestralen en asbest bevat.

De experts richtten zich uitsluitend op talk die geen asbest bevat, maar in de realiteit is het vaak moeilijk uit te sluiten dat talkpoeder volledig asbestvrij is. Asbest komt dan ook vaak van nature voor in de buurt van de mineralen die worden gebruikt om talkpoeder te maken. 

De experts stellen dat mensen voornamelijk blootgesteld worden aan talk als ze meewerken bij de winning, vermaling of verwerking van talk of bij de vervaardiging van producten die talk bevatten. De algemene bevolking komt volgens hen voornamelijk in contact met talk bij het gebruik van cosmetica en lichaamspoeders die talk bevatten.

Van talk naar maïszetmeel

In juni kwam het nog tot een schikking van 700 miljoen dollar tussen het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson en de rechtbanken van 42 Amerikaanse staten in een zaak over hun talkpoeder. Ook hier wordt beweerd dat het talkpoeder kanker veroorzaakt zou hebben bij gebruikers, terwijl het bedrijf wel beweerde dat het product veilig was.

Johnson & Johnson houdt vol dat dat niet het geval is, maar stopte 2 jaar geleden wel wereldwijd met de verkoop van hun traditionele talkpoeder. Sindsdien maakt de producent het poeder alleen nog op basis van maïszetmeel.

Ook categorie 'kankerverwekkend' uitgebreid

De WHO heeft ook acrylonitril geclassificeerd als 'kankerverwekkend' voor mensen. Dat is een zeer vluchtige en ontvlambare stof, die voornamelijk wordt gebruikt bij de productie van polymeren (de chemische bouwstenen van plastics).

Die beslissing is volgens het IARC gebaseerd op voldoende bewijs dat de stof longkanker kan veroorzaken en beperkt bewijs dat de stof blaaskanker kan veroorzaken.

De polymeren die gemaakt worden met acrylonitril worden onder andere gebruikt voor kleding, tapijten en auto-onderdelen. De algemene bevolking wordt voornamelijk blootgesteld aan acrylonitril wanneer ze sigarettenrook inademen, ook wanneer ze passief meeroken. Een andere vorm van blootstelling is luchtvervuiling.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wNS90YWxrLWRvb3Itd2hvLWdlY2xhc3NpZmljZWVyZC1hbHMtd2FhcnNjaGlqbmxpamsta2Fua2VydmVyd2Vra2VuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿