2024年7月6日土曜日

Deadline voor indienen online belastingaangifte verlengd tot en met 19 juli - VRT.be

De FOD Financiën verlengt de deadline voor het indienen van de online belastingaangifte tot en met 19 juli. Door technische problemen hadden verschillende gebruikers moeilijkheden om hun belastingaangifte in te dienen via MyMinFin. Daarom verlengt de FOD Financiën nu de termijn. 

Als je een papieren aangifte wou indienen, moest je die ten laatste op 30 juni 2024 terugsturen naar de FOD Financiën. De deadline voor de online aangifte was normaal 15 juli, maar wordt nu enkele dagen verlengd tot 19 juli 2024. Door technische problemen zouden sommige gebruikers moeilijkheden hebben gehad met het indienen van hun aangifte via MyMinFin. 

Let wel: de deadline om je aangifte te wijzigen verandert niet. Iedereen die zijn belastingaangifte al heeft ingediend, kan die aangifte één keer wijzigen tot en met 15 juli 2024. 

Voor belastingplichtigen met specifieke inkomsten blijft de termijn op 16 oktober 2024. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die zelfstandige inkomsten of beroepsinkomsten uit het buitenland hebben. 

Van een boete tot een strengere controle: de gevolgen als je te laat indient

Je aangifte te laat indienen, kan serieuze gevolgen hebben. Want een aangifte die te laat is ingediend, is voor de fiscus hetzelfde als ze niet indienen. Welke gevolgen zijn er?  

  1. Je kan een administratieve boete krijgen die varieert van 50 euro tot 1.250 euro. Dat bedrag wordt hoger afhankelijk van hoeveel keer je al eerder te laat indiende. 
  2. De fiscus kan beslissen om je in de plaats van of bovenop een boete, ook nog een belastingverhoging op te leggen van 10 tot 200 procent. Opgelet: als de niet aangegeven inkomsten lager zijn dan 2.500 euro, dan vervalt die verhoging. 
  3. De FOD Financiën zal meer tijd nemen om je aangifte te controleren. De onderzoekstermijn wordt dan maar liefst anderhalf jaar langer. "Stel dat je indiende op 15 juli 2024, dan mag de fiscus nog nazien tot 30 juni 2025. Maar als je te laat indient, dan mag de fiscus nog nazien tot 31 december 2026."   
  4. Bovendien wordt de bewijslast omgekeerd: als Financiën iets wil weerleggen dat in een tijdige aangifte staat, dan moet de fiscus aantonen wat en waarop die zich baseert. "Maar als de burger te laat is, dan moet hij dat zelf kunnen aantonen. Dat doet zich vooral voor bij zelfstandigen. Voor loontrekkenden zijn de inkomsten gekend."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wNS9iZWxhc3Rpbmdlbi1vbmxpbmUtYWFuZ2lmdGUtdmVybGVuZ2QtdG90LWVuLW1ldC0xOS1qdWxpL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿