2024年7月3日水曜日

Bpost verwacht dit jaar een derde minder winst, na wegvallen van subsidies voor bedeling van kranten - VRT.be

Bpost verwacht dit jaar een pak minder winst te boeken. Het post- en pakjesbedrijf rekent op een operationele winst van 165 tot 185 miljoen euro. Dat is een derde minder dan vorig jaar. Daar zit het wegvallen van de overheidssteun voor het verdelen van kranten en tijdschriften voor iets tussen.

Tot nu had Bpost nog geen winstverwachtingen voor dit jaar uitgesproken. Maar nu er een akkoord is gesloten met de Nederlandstalige en Franstalige uitgevers over de verdeling van kranten, kan dat wel.

Door het wegvallen van het krantencontract heeft Bpost op eigen kracht nieuwe contracten moeten onderhandelen met de uitgevers. Die nieuwe contracten gaan gepaard met "minder interessante voorwaarden", zegt CEO Chris Peeters. De krantenbedeling zal over het hele jaar 50 miljoen minder euro aan inkomsten opleveren, waarvan 35 miljoen zich direct zal vertalen in de operationele winst.

Hoe zat dat weer met het krantencontract?

Het krantencontract of de zogenoemde persconcessie gaat over de bedeling van de papieren kranten en tijdschriften in ons land. Het zijn niet de media zelf die betalen voor het rondbrengen, de overheid neemt het grootste deel van de kosten op zich.

Het contract om de kranten en tijdschriften rond te brengen is al lang in handen van Bpost, wat nog altijd grotendeels een overheidsbedrijf is. De overheid betaalde Bpost er jaarlijks 170 miljoen euro voor.

Over dat contract was er al langer discussie, omdat Bpost in het verleden prijsafspraken maakte met de uitgevers en met concurrent PPP. Bovendien moest het contract volgens de Europese Unie via een openbare aanbesteding toegekend worden. Daaruit kwam PPP als goedkoopste aanbieder, maar daarover waren dan weer vragen over betrouwbaarheid.

Uiteindelijk besliste de federale regering na aanslepende discussies om het systeem van concessies terug te schroeven. De komende 3 jaar zijn er alleen nog subsidies voor de levering in dunbevolkte gebieden en voor de bedeling van niet-commerciële publicaties. Vanaf 2027 houdt de steun volledig op.

Op zoek naar een nieuwe regeling

Door het stopzetten van het krantencontract met de overheid moest Bpost met de Vlaamse en Franstalige uitgevers rond de tafel zitten om een nieuwe regeling uit te werken voor de verdeling van de kranten.

In Vlaanderen werd in april een akkoord bereikt, waarbij werd afgesproken dat de krantenvolumes geleidelijk overgaan naar dochterbedrijf AMP. In Wallonië blijft Bpost de kranten bezorgen tot zeker eind 2025.

"In België hebben we uiteindelijk een akkoord gesloten met de krantenuitgevers", zegt CEO Chris Peeters. "We zijn er zo in geslaagd om de meeste volumes te behouden. Zo hebben we werkgelegenheid kunnen veiligstellen en herstructureringskosten vermeden."

Bpost kon een akkoord onderhandelen met de uitgevers om kranten en tijdschriften te bedelen.
Jonas Hamers / ImageGlobe

"Lichte daling" van de omzet

Daarnaast heeft Bpost ook te maken met "aanhoudende ongunstige marktomstandigheden in Noord-Amerika". Lees: een Amerikaans dochterbedrijf van Bpost heeft veel klanten verloren.

Het vertrek van klanten kon nog niet worden gecompenseerd door inkomsten van nieuwe klanten, aldus Peeters. "We focussen er op productiviteitswinst en kostenbesparingen, wat een onmiddellijke impact zal hebben op de winstgevendheid."

Voor het volledige jaar verwacht Bpost een "lichte daling" van de omzet. In 2023 bedroeg die bijna 4,3 miljard euro. De cijfers houden nog geen rekening met de geplande overname van de Franse pakjesreus Staci voor 1,3 miljard dollar. Die zou de komende weken afgerond worden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wMy9icG9zdC12ZXJ3YWNodC1kaXQtamFhci1lZW4tZGVyZGUtbWluZGVyLXdpbnN0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿