2024年7月4日木曜日

Drie grote bewakingsfirma's krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor "zware en langdurige kartelpraktijken" - VRT.be

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

In februari 2020 kwam aan het licht dat Securitas, G4S en Seris samen allerlei afspraken zouden hebben gemaakt. De 3 bewakingsbedrijven, die in België goed zijn voor 80 procent van de markt, zouden tussen 2008 en 2020 afspraken hebben gemaakt hebben over prijzen, openbare aanbestedingen en zogenoemde "niet-afwervingspraktijken", lees: geen personeel van elkaar aannemen.

De BMA spreekt van "zware en langdurige kartelpraktijken waarbij de grootste spelers in de beveiligingsindustrie op verschillende manieren de concurrentie tussen hen beperkten, ten nadele van hun klanten en de gehele economie. Dit soort van praktijken vormen de ernstigste inbreuken op de mededingingsregels".

Het ging om grote bewakings- en beveiligingscontracten in ons land. Er is onder meer sprake van contracten bij Defensie en ook bij de NAVO.

Zware boetes

Het onderzoek werd vorig jaar afgerond en de BMA komt nu met zware sancties: samen legt de concurrentiewaakhond de bedrijven voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op. G4S moet bijna 36 miljoen euro betalen en Seris ruim 11 miljoen euro. 

De boete voor G4S is bijna een evenaring van de recordboete die verscheidene supermarkten in 2015 kregen van de BMA voor prijsafspraken met leveranciers.

Opvallend: Securitas is volledig vrijgesteld van de boete omdat het als eerste bedrijf het kartel erkend heeft en beslist heeft om met de BMA samen te werken om bewijzen te verzamelen in deze zaak. 

In deze zaak zijn ook 11 personen buiten vervolging gesteld, omdat ze samengewerkt hebben met de BMA. Tegen één persoon loopt nog een onderzoek, meldt de BMA. 

"De vervolging van praktijken die aanbestedingen vervalsen, is een topprioriteit voor de BMA", zegt de concurrentiewaakhond nog over de zaak.

"En voor het eerst maakt de BMA duidelijk dat afspraken tussen ondernemingen om elkaars personeel niet af te werven onaanvaardbaar zijn gezien hun nadelige effecten voor werknemers en een goede werking van de economie. Wanneer de mededingingsregels met de voeten worden getreden aarzelt de BMA niet om effectief op te treden en alle nodige maatregelen te nemen."

Het dossier leidde onder meer tot het ontslag van Jean-Paul Van Avermaet (ex-G4S) als CEO van Bpost in 2021.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wMy9kcmllLWdyb3RlLWJld2FraW5nc2Zpcm1hcy1rcmlqZ2VuLXZvb3ItbWVlci1kYW4tNDctbWlsam9lbi1ldXJvL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿