De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA), die toekijkt op eerlijke concurrentie op de markt, gaf maandag haar goedkeuring voor de fusie van GZA en ZNA. Met negenduizend medewerkers, duizend artsen, veertien campussen en 3.300 erkende bedden is ZAS het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa.
De fusie is het resultaat van een traject dat in 2016 werd opgestart en dat niet zonder slag of stoot verliep. Het samengaan van GZA en ZNA werd dit voorjaar tot twee maal toe uitgesteld. Het duurde tot vorige week vooraleer de artsen van beide ziekenhuisgroepen zich akkoord verklaarden met een nieuwe financiële regeling. De BMA koppelde aan haar goedkeuring dan weer een aantal voorwaarden om te vermijden dat de ereloon- en kamersupplementen voor de patiënt door het dak zouden gaan.
LEES OOK. Duizenden euro meer of minder verdienen, dat is de vraag voor artsen van ZNA en GZA
Maar vandaag is het Ziekenhuis aan de Stroom dus een feit. Wat betekent deze fusie nu precies voor de Antwerpenaar?
Els van Doesburg: “Het Ziekenhuis aan de Stroom is het resultaat van pionierswerk, het sluitstuk van over het muurtje durven kijken en elkaar de hand reiken. De grote vraag was: hoe zie je de toekomst van de gezondheidszorg in een stad als Antwerpen en hoe houd je die kwaliteitsvol? Het antwoord: door samen te werken.”
“Maar een samenwerking tussen twee ziekenhuizen van dit formaat was enkele jaren geleden ondenkbaar. De weg naar de fusie was lang, met de nodige uitdagingen. De voorbije twee jaar hebben heel wat mensen bergen werk verzet. Maar vanaf nu zullen Antwerpse patiënten van A tot Z in eigen stad terechtkunnen voor zorg. Zowel voor basiszorg als voor hooggespecialiseerde zorg.”
“De grote vraag was: hoe zie je de toekomst van de gezondheidszorg in een stad als Antwerpen en hoe houd je die kwaliteitsvol? Het antwoord: door samen te werken”
Els van Doesburg
Voorzitter en schepen van Gezondheidszorg
Jullie zeggen: het Ziekenhuis aan de Stroom gaat niet om de macht van het getal, wel om de kracht van het getal. De grootste zijn was dus geen drijfveer om te fuseren?
Willeke Dijkhoffz (CEO ZAS): “Dat was voor mij zelfs de allerlaatste drijfveer. Waar het om gaat, is dat we nu alles in huis hebben. Daardoor kunnen we veel meer doen. We kunnen onze patiënten meer expertise vlak bij huis aanbieden. We hebben de meest urgente spoed- en traumacentra. Onze diensten oncologie, cardiologie en geriatrie zijn top. Wat niet wegneemt dat we in sommige gevallen blijven samenwerken met universitaire partners.”
De BMA oordeelde eerder dat een fusie het risico inhield dat de patiënt dieper in de buidel zou moeten tasten. Want de fusie zou kunnen leiden tot hogere ereloon- en kamersupplementen nu er minder concurrentie is. Hoe kunnen jullie garanderen dat er niets verandert voor de patiënt?
Dijkhoffz: “In onze financiële regeling met de artsen hebben we opgenomen dat ze maximaal 200 procent ereloonsupplementen mogen vragen op het vlak van hospitalisaties. Op het vlak van de ambulante raadplegingen hebben we gezegd: er moeten voldoende plaatsen zijn waar patiënten zonder supplementen zich kunnen aanbieden, en daar ligt het maximum op 100 procent. Dat is ingeschreven in de teksten die de artsen vorige week hebben goedgekeurd. We vinden het belangrijk dat die toegankelijkheid van de zorg gegarandeerd wordt. De BMA zal daar ook op toezien.”
Was dit de reden waarom een financieel akkoord met de artsen zo lang op zich liet wachten?
Dijkhoffz: “Nee, dat was geen punt van discussie.”
Wat dan wel?
Dijkhoffz: “De ziekenhuissector staat onder druk. Ook financieel. Er komen bovendien hervormingen aan. Het grote punt van discussie was: zullen wij in de loop van de jaren nog voldoende kunnen investeren? Daar wilden de artsen garanties over.”
Voor het personeel is deze fusie zelfs een goede zaak, zeggen jullie.
Dijkhoffz: “Onze werknemers kunnen nu aan de slag in veertien campussen, verspreid over de hele stad. Een verpleegkundige die zich graag verder wil specialiseren, kan kiezen waar hij of zij naartoe wil binnen het ZAS. Net als de artsen trouwens. Zij hebben meer dan vroeger de kans om te subspecialiseren. Een cardioloog kan op zijn dienst bijvoorbeeld aangeven om vooral de kindercardiologie voor zijn rekening te nemen. Dat is een enorme rijkdom. Ook voor de patiënten. Dat is iets waar we nog te weinig bij stilstaan.”
U zei het net al: veel ziekenhuizen zitten in de rode cijfers. Betekent fuseren ook: de kosten beter kunnen drukken?
Dijkhoffz: “Zeker. We zullen efficiënter moeten werken. Maar ook als het gaat om investeringen, betekent deze fusie dat we middelen efficiënter kunnen inzetten. Een nieuwe robot zou vroeger door zowel ZNA als GZA zijn aangekocht. Nu gebeurt dat door het ZAS en zal die robot binnen de hele groep kunnen worden ingezet. We hoeven geen opbod meer te doen rond technologie. Door onze technologie bovendien goed te spreiden over de verschillende sites, hoeven de patiënten niet al te lang onderweg te zijn.”
“We zullen efficiënter moeten werken. Maar ook als het gaat om investeringen, betekent deze fusie dat we middelen efficiënter kunnen inzetten”
Willeke Dijkhoffz
CEO van het ZAS
Het onderhouden van veertien campussen kost natuurlijk ook geld. Sommige gebouwen zijn verouderd. Zullen er sites verdwijnen?
Dijkhoffz: “ZNA maakte die beweging eerder al door Erasmus en Stuivenberg grotendeels te verhuizen naar Cadix. Over Elisabeth wordt nog nagedacht. Want daar vlakbij heb je ook Vincentius. Het wordt dus een oefening in kijken naar wat er in de buurt is enerzijds en wat we kostenefficiënt kunnen hervormen anderzijds, maar zeker niet ten koste van de zorg.”
Tot slot: het stopzetten van de samenwerking met alle zeven radiologen van Cadix beroerde de afgelopen weken de gemoederen. Heeft de fusie hierdoor een valse start genomen?
Van Doesburg: “We hebben ingegrepen op het moment dat de patiëntveiligheid in het gedrang kwam en hebben daar open en transparant over gecommuniceerd. We hebben een infolijn geopend voor wie met vragen zat. Daar hebben we tot nu toe 157 oproepen binnengekregen. Onze taak is om alle bezorgdheden weg te nemen. En intussen staat er al een eerste vacature open. We willen zo snel mogelijk nieuwe radiologen aanwerven.”
LEES OOK. Dading afgesloten met ZNA-radiologen: “Er is geen sprake van een ontslag”
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA3MDNfOTUxMzIwNDPSAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿