2024年7月2日火曜日

Werkende asielzoekers moeten voortaan bijdrage betalen voor verblijf in asielcentrum - VRT.be

Asielzoekers die werken moeten voortaan een bijdrage betalen aan het opvangcentrum waar ze verblijven. Ze moeten tot 50 procent van hun loon afstaan. In het opvangcentrum krijgen ze een bed in een gedeelde kamer, sanitair op de gang en drie maaltijden per dag. 

De afgelopen maanden werden medewerkers en bewoners uitgebreid geïnformeerd over de bijdragen van werkende asielzoekers, zegt het kabinet van staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V). Er is een laagdrempelige brochure uitgewerkt voor asielzoekers. Ook bedrijven namen deel aan infosessies. De werkgevers kregen ook een brief met de informatie gestuurd. 

Als bewoners met vragen zitten kunnen zij terecht bij hun assistent. Fedasil bezorgt bedrijven die hen vragen stellen ook de juiste info.

De bijdrage die werkende asielzoekers betalen aan hun opvangcentrum, hangt af van hun inkomen. Een asielzoeker die bijvoorbeeld 900 euro netto verdient per maand betaalt daarop 222,25 euro. De bijdrage stijgt van 35 procent vanaf het bedrag van 265 euro tot 50 procent voor wie meer dan 1.500 euro netto per maand verdient. 

Inkomen zelf aangeven

Asielzoekers moeten hun inkomen zelf aangeven bij hun opvangcentrum. Doen zij dat niet, dan moeten zij later een hogere bijdrage betalen. Mocht iemand blijven weigeren om de bijdrage te betalen, kan het opvangcentrum beslissen om diensten in te beperken voor de persoon in kwestie, of in laatste instantie de personen uit te sluiten van de opvang.

De mogelijkheid om asielzoekers bijdragen te laten betalen voor hun opvang is al in de wetgeving voorzien sinds 2011. Maar staatssecretaris De Moor slaagde erin om op het einde van de legislatuur een wet te laten goedkeuren om dat systeem in de praktijk te doen werken.

In ons land zijn zo'n 10.000 asielzoekers voor korte of langere tijd aan het werk.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiQ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNy8wMi93ZXJrZW5kZS1hc2llbHpvZWtlcnMtaHV1ci_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿