2024年7月2日火曜日

Fusie krijgt groen licht: superziekenhuis wordt oppermachtig in Antwerpen - De Standaard

Na acht jaar wachten is er witte rook voor Ziekenhuis aan de Stroom. De start van het fusieziekenhuis tussen grote broer ZNA en kleinere zusje GZA in Antwerpen was voor 1 januari gepland. Na enkele uitgestelde deadlines kreeg ZAS maandag groen licht van de Mededingingsautoriteit (BMA).

Het ziekenhuis wordt een mastodont met 14 ziekenhuiscampussen en nog 3 kleinere centra, 1,2 miljard euro omzet, 3.300 bedden, 9.000 personeelsleden én 1.000 artsen. ZAS duikt daarmee de top tien van grootste werkgevers in ons land binnen. Toch besliste de Mededingsautoriteit in essentie dat ZAS geen té grote speler wordt. Wel zijn er voorwaarden verbonden aan de fusie, omdat er “ernstige twijfels” opdoken, onder meer over de prijsevolutie voor de patiënt. Zo vormt de fusie een verhoogd risico op hogere ereloon- en kamersupplementen. “Daarom hebben we voorwaarden opgelegd, zodat de best mogelijke zorg tegen de best mogelijke voorwaarden gevrijwaard blijft”, zegt voorzitter Axel Desmedt.

Concreet wordt het nieuwe ziekenhuis drie tot vijf jaar nauwlettend opgevolgd door de BMA op het (maximale) niveau van erelonen en kamersupplementen, maar waakt het ook over de algemene garantie om de autonomie ten aanzien van de andere ziekenhuizen te behouden. ZNA en GZA gaven aan die bezorgdheden te zullen wegnemen, waarop de BMA geen bezwaar meer had tegen de fusie.

Door de fusie hebben Antwerpenaren nu nog de keuze tussen twee ziekenhuisgroepen – als ze niet een eind buiten de stad zorg willen zoeken. Behalve ZAS gaat het om Helix, een samenwerking van de aparte ziekenhuizen UZA in Edegem, AZ Klina en AZ Voorkempen in het noordoosten en AZ Rivierenland richting de Rupelstreek. In Antwerpen-centrum telt Helix twee campussen van AZ Monica.

Specialisatie

Carine Vande Voorde, wetenschapper bij het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg en de KU Leuven, is niet verrast door de goedkeuring. “De overheid werkt actief aan netwerkvorming, om te veel overlap te vermijden. Wellicht biedt de fusie ook mogelijkheden om zaken efficiënter te doen, met ook meer specialisatie binnen sites.” Ze benadrukt dat er in ons land veel keuzevrijheid blijft, “tenzij voor de hooggespecialiseerde zorg, waar de overheid beperkt op hoeveel plaatsen je terechtkunt”.

Willeke Dijkhoffz, ceo van het nieuwe ziekenhuis, zei eerder dat de hele fusieoefening erop gericht is de kwaliteit te verhogen. “In het zuiden van Antwerpen bijvoorbeeld liggen de ziekenhuizen ZAS Middelheim en ZAS Augustinus dicht bij elkaar. Middelheim staat bekend voor cardiologie, Augustinus voor oncologie. Dat willen we nog versterken. Het is daar verstandiger synergieën te zoeken dan elkaar te bekampen.”

De beslissing van de BMA is de tweede belangrijke horde van het superziekenhuis in een week tijd. De Medische Raad van ZNA stemde – na de GZA-collega’s – donderdag in met de nieuwe financiële regeling voor de artsen. Die werd eerder in een stemming bij alle artsen – nipt – verworpen. Dat de Medische Raad van ZNA tóch akkoord ging, kwam volgens voorzitter Wendy Engelen door extra garanties die de artsen kregen over de “mogelijkheden om topgeneeskunde te blijven uitoefenen, waarvoor investeringen nodig zijn”. Daarbij kan gedacht worden aan hoogtechnologische apparatuur zoals operatierobots of hybride operatiezalen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA3MDFfOTY3MzYxNzbSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿