Het vaccin ontwikkeld door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en wetenschappers van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië is veilig en leidt tot een sterke reactie van het immuunsysteem. Dat blijkt uit de eerste testresultaten, die gedeeld zijn in het medische tijdschrift The Lancet.
De onderzoekers spreken in The Lancet van “veelbelovende vroege resultaten”. Het is in deze fase van het onderzoek nog te vroeg om te zeggen of het kandidaatvaccin mensen effectief beschermt tegen het virus. Uit de studie bij 1.077 gezonde volwassenen blijkt wel dat het vaccin het immuunsysteem activeert, zoals de bedoeling is.
Volgens de onderzoekers kan de reactie van het immuunsysteem nog groter zijn na een tweede dosis.
Het middel heet AZD1222. Voordat een geneesmiddel op de markt mag komen, moet het uitgebreid getest worden. Dat gebeurt eerst met reageerbuizen, gekweekte cellen en eventueel proefdieren.
Drie fases
De veelbelovende middelen worden daarna ook op mensen getest. Dat gebeurt in drie fases. Eerst testen onderzoekers wat de goede dosis is en of er bijwerkingen zijn. Daarna worden de proeven uitgebreid, en worden de resultaten vergeleken met controlegroepen. Na de derde fase moeten toezichthouders besluiten of een middel wordt goedgekeurd.
De tests van AZD1222 zitten nu in fase 3, maar The Lancet publiceerde de resultaten van fase 1.
100 miljoen dosissen
Groot-Brittannië bestelde al 100 miljoen dosissen van het potentiële vaccin. Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland hebben een samenwerking op poten gezet en zo al 300 miljoen dosissen van het vaccin besteld om vanaf begin 2021 de Europese markt te bevoorraden.
.
0 件のコメント:
コメントを投稿