De inbraakpogingen gebeurden in het Antwerpse, één daarvan vorig weekend. Hoe succesvol ze waren en welke buit ze hebben opgeleverd, is niet bekend. Argenta wil daar uit veiligheidsoverwegingen niets over zeggen. Het Antwerpse parket bevestigde vrijdag wel dat er meerdere inbraakpogingen zijn geweest in de regio en dat een onderzoek is begonnen.
Er zou een bepaald type geldautomaat zijn geviseerd. Om veiligheidsredenen heeft Argenta besloten alle geldautomaten van dat type tijdelijk uit te schakelen. De bank onderzoekt de zaak en werkt aan een snelle heropstart van de toestellen.
Primeur voor België
Dat criminelen geldautomaten proberen te kraken door in te breken in hun besturingssystemen, is volgens kenners een primeur voor België. Maar nieuw is het fenomeen niet. In Duitsland werden meerdere banken drie jaar geleden het slachtoffer van een praktijk die 'jackpotting' heet. Daarbij breken criminelen in geldautomaten in door schadelijke software of malware te installeren. Ze kunnen de automaat zo sturen dat die biljetten begint uit te spuwen. In andere gevallen breken misdadigers in op de centrale IT-systemen waarop banken hun geldautomaten laten draaien.
Lees ook:
Politie kraakt EncroChat: 20 miljoen berichten van criminelen onderschept
Het ideale achterpoortje voor hackers: uw slimme toestellen zijn zo lek als een zeef (+)
Sterke stijging van het aantal geregistreerde feiten inzake hacking
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYmlubmVubGFuZC9kaWdpdGFsZS1wbG9ma3JhYWstdHJlZnQtZ2VsZGF1dG9tYXRlbi1hcmdlbnRhfmFhZmI3MThlL9IBAA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿