2020年7月16日木曜日

Fraude met ecologiesteun in drukkerijsector - De Tijd

Volgens de Vlaamse overheid is in de Vlaamse drukkerijsector tussen 2011 en 2019 voor 13 miljoen euro fraude gepleegd met ecologiesteun. Het is niet duidelijk om wie het gaat, maar één consultant lijkt centraal te staan.

In de drukkerijsector is de voorbije jaren volgens de Vlaamse overheid systematisch fraude gepleegd met ecologiesteun. Dat zijn subsidies om bedrijven te vergroenen, waarvoor jaarlijks een budget is van rond de 23 miljoen euro.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gaf in het Vlaams Parlement donderdag meer uitleg over de zaak op vraag van Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD). Die kwam het dossier op het spoor omdat het Rekenhof in haar jaarverslag gewag maakte van de terugvorderingen.

‘Ik ben geshockeerd door dit dossier’, zei Crevits. Ze wil niet zeggen over welke bedrijven het gaat, omdat de aantijgingen worden betwist door de bedrijven in kwestie en er procedures lopen.

Systematische fraude

Het gaat om een systematische fraude, waarin een handvol leveranciers, één subsidieconsultant en naar schatting een 35 tot 40 drukkerijbedrijven betrokken zijn. Alles samen gaat het om 154 subsidiedossiers, waarin de Vlaamse overheid al in 82 zaken de steun heeft teruggevorderd. Alles samen bedragen die terugvorderingen 13 miljoen euro.

Ik ben geshockeerd door dit dossier.
Hilde Crevits
Vlaams minister van Economie (CD&V)

In sommige gevallen beweerden drukkerijen over milieuvriendelijke drukpersen te beschikken, terwijl cruciale elementen van die technologie - zoals warmtewisselaars - niet in de machines zaten. In andere gevallen ging het om milieuvriendelijke druktechnologie die alleen in de textielsector bruikbaar is, en niet in de druksector. In nog andere gevallen waren de prijzen voor de drukpersen niet marktconform.

Automatiseren

Volgens Crevits worden de aantijgingen van fraude betwist door de meeste betrokkenen, waardoor ze geen namen kan noemen. Sommige van de drukkerijen beweren te goeder trouw de technologie te hebben gekocht en wijzen naar de leverancier of de consultant.

De Vlaamse overheid kan alleen de drukkerijen zelf onderzoeken, omdat zij de subsidie ontvingen. Een algemeen boekhoudkundig onderzoek bij de leveranciers kan het Vlaams Agentschap Innovatie & Ondernemen (Vlaio) zelf niet. Daarom is het dossier eind vorig jaar overgemaakt aan de Centrale Dienst ter Bestrijding van Corruptie. Dat onderzoek loopt nog.

‘Voor mij toont dit ook aan dat we ons moeten bescheiden opstellen als we de ambitie hebben om steun voor bedrijven eenvoudig en automatisch maken', zegt Crevits. 'We moeten eens grondig kijken naar hoe we het evenwicht vinden tussen automatiseren en controle.’

Hallucinant

Dat misschien één consultant goed is voor 13 miljoen euro fraude met Vlaamse subsidies is 'hallucinant', zegt Vande Reyde. 'Het is goed dat Vlaio dit uiteindelijk ontdekt heeft, maar ik ga dit verder tot op de bodem uitzoeken. We moeten voorkomen dat deze persoon betrokken is bij andere steunmaatregelen, met respect voor geheimhouding tijdens het gerechtelijk onderzoek dat momenteel loopt.'

Volgens Vande Reyde moeten hier lessen uit getrokken worden voor de toekomst. 'Dit soort subsidies zijn duidelijk heel fraude gevoelig. Er zijn altijd personen die de mazen in het net opzoeken en helaas ook vinden. Het vergt heel wat technische kennis om misbruik te ontdekken. Het zou beter zijn dat we werk maken van een algemene, grote lastenverlaging voor alle ondernemingen. Dan kunnen we het oerwoud aan aparte subsidies verder verminderen'.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL3ZsYWFuZGVyZW4vZnJhdWRlLW1ldC1lY29sb2dpZXN0ZXVuLWluLWRydWtrZXJpanNlY3Rvci8xMDIzOTUxMC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿