Door de ultralage rente gooit de Britse bank HSBC haar klassieke verdienmodel overboord. Ze focust meer dan ooit op andere activiteiten om de inkomsten op peil te houden. De Belgische banken proberen al een hele poos uit een ander vaatje te tappen om die slinkende rente-inkomsten te compenseren.
Het is alsof Quinn zegt dat HSBC niet langer per se een bank hoeft te zijn. Volgens de boekjes verdient een bank geld door kortlopende deposito's om te zetten in langlopende kredieten aan bedrijven en overheden.
Ook bij de Belgische banken begint het schoentje stilaan te knellen wat betreft de rente-inkomsten.
Maar de rentemarge die de bank daarop verdient, slinkt al jaren. In 2020 meer dan ooit, nu centrale bankiers op erg lange termijn de rente tot nul herleid hebben. In het derde kwartaal boekte HSBC 6,45 miljard dollar aan rente-inkomsten. Dat is net geen 15 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.
Of bij de Belgische banken de rente-inkomsten even zwaar gekelderd zijn als bij HSBC wordt de komende weken duidelijk, als ze hun resultaten voor het derde kwartaal publiceren.
Belgische klaagzang
Maar dat de ultralage rentestanden de sector parten spelen, is al een tijd duidelijk. Vier jaar geleden al had Max Jadot, de topman van BNP Paribas Fortis, gewaarschuwd dat de lage rente de banken pijn zou beginnen te doen. Een refrein dat andere bankentoppers nadien meermaals herhaalden.
De vier Belgische grootbanken - BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius en ING België - zagen hun nettorente-inkomsten de afgelopen zes jaar met 8,4 procent slinken. Niet niets, als je weet dat die rente-opbrengsten eind vorig jaar gemiddeld ruim 67 procent van het totale inkomstenplaatje vertegenwoordigden bij de vier.
Om hun inkomsten op peil te houden zoeken banken al een poos naar andere inkomstenbronnen. Zowat iedereen zet nadrukkelijker in op beleggingsdiensten die hen extra commissie-inkomsten moeten opleveren.
Al heeft de turbulentie op de financiële markten als nadeel dat dit soort inkomsten veel minder stabiel is dan wat banken voorheen uit renteproducten konden puren. KBC en Belfius kunnen die schommelingen deels opvangen omdat ze ook belangrijke verzekeringsdochters in huis hebben die mee de resultaten stutten.
Hogere volumes draaien
Banken konden de terugval van hun rente-inkomsten lang ook afremmen door meer kredieten - vooral hypotheken - te verkopen of gebruik te maken van hun activiteiten in het buitenland. Zo kon KBC de overtollige cash die niet meteen in kredieten werd omgezet tegen gunstiger voorwaarden parkeren bij de centrale bank van Tsjechië, een van de thuismarkten van de bank.
Maar nu de Tsjechische centrale bank door de coronacrisis de rente heeft verlaagd, is KBC dat voordeel kwijtgespeeld. Het verklaart waarom KBC's rente-inkomsten in het tweede kwartaal al 9 procent lager uitkwamen dan in het kwartaal daarvoor.
'Het schoentje begint serieus te knellen door de coronacrisis', zei een analist dinsdag. Een omwenteling zoals bij HSBC lijkt hier niet snel te gebeuren. 'Maar iedereen zal de komende weken nog een boost willen geven aan de verkoop van producten die commissie-inkomsten opleveren.'
'KBC snuffelt aan Aegon-tak'
De Nederlandse verzekeraar Aegon heeft een reeks Oost-Europese activa in de etalage gezet. KBC is een van de partijen die het dossier bestuderen, weet het persagentschap Reuters. Geïnteresseerde partijen moeten eind deze week hun eerste biedingen indienen. De verkoop zou Aegon tot 650 miljoen euro kunnen opbrengen.
Of KBC effectief meebiedt, hangt allicht mee af van hoe de Nederlanders de Oost-Europese activiteiten willen verkopen. De Belgische bank-verzekeraar zal vooral interesse hebben in de Hongaarse activa – KBC is er het nummer twee in de financiële sector en Aegon de vijfde grootste levensverzekeraar - en allicht veel minder in de resterende activa. 'Als het pakket in stukken wordt verkocht of als een partner de rest wil én het is makkelijk uit elkaar te halen, dan is het een andere zaak', zegt een waarnemer. Volgens onze informatie is Aegon van plan de activa in één keer te verkopen.
KBC geeft 'geen commentaar op geruchten of concrete dossiers'. Maar de KBC-woordvoerster zegt dat de financiële groep altijd bekijkt of zich interessante opportuniteiten voordoen in kernmarkten en als die in de strategie passen. KBC is in Hongarije met K&H actief als bank-verzekeraar. Voor bankieren heeft het er een marktaandeel van 10 procent, voor verzekeringen is dat lager: 3 procent in leven en 8 procent in schade. MS/DA
0 件のコメント:
コメントを投稿