2020年10月26日月曜日

'Vaccin van Astrazeneca zorgt voor goede immuunrespons bij ouderen' - De Tijd

Er zijn signalen dat het vaccin van Astrazeneca en Oxford University voor een 'robuuste immuunrespons' zorgt bij ouderen.

Dat meldt de Britse zakenkant Financial Times op basis van twee bronnen. Het vaccin resulteerde bij ouderen in de aanmaak van neutraliserende antistoffen en T-cellen, zo zou blijken uit bloedonderzoek.

De antistoffen zijn nodig om de indringers te herkennen en te blokkeren, terwijl T-cellen een tweede verdedigingslinie vormen en de geïnfecteerde cellen opruimen.

Het is de eerste keer dat er informatie naar buiten komt over de immuunreactie van het vaccin bij ouderen. In eerdere studies waren enkel volwassenen tussen 18 en 55 jaar betrokken. Aangezien de oudere bevolking zeer kwetsbaar is, worden de resultaten in deze subgroep met meer dan gewone belangstelling gevolgd.

Maar, de informatie die via de Financial Times uitlekt, zegt evenwel niets over of de personen in kwestie al dan niet beschermd zijn. Het zegt alleen dat het immuunsysteem op zo’n manier reageert dat we hoopvol kunnen zijn over de lopende fase 3-studie.

Daarbij zijn tienduizenden personen betrokken, verspreid over onder meer de VS, het VK en Zuid-Amerika. De helft ervan krijgt het vaccin toegediend, de rest een placebo.

In de komende weken, zullen de resultaten worden voorgesteld. Daar moet een antwoord komen op allerlei vragen. Beschermt het tegen besmetting? Vermindert het de ontwikkeling van de ziekte?  Vermindert het de kans op overdracht?

Astrazeneca is in afwachting van de cruciale fase 3-resultaten het vaccin al volop aan het produceren, verspreid over een tiental locaties in de wereld waaronder één in Wallonië. Astrazeneca is een van de bedrijven waarmee de Europese Commissie al een aankoopakkoord heeft gesloten.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvdmFjY2luLXZhbi1hc3RyYXplbmVjYS16b3JndC12b29yLWdvZWRlLWltbXV1bnJlc3BvbnMtYmlqLW91ZGVyZW4vMTAyNjA0NjguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿