2020年10月20日火曜日

Panne legt handel op Brusselse beurs drie uur stil - De Tijd

De handel in alle producten op alle Euronext-markten lag het grootste deel van maandagvoormiddag volledig stil tijdens de grootste technische panne in twee jaar.

Euronext meldde even voor 10 uur dat de handel op de pan-Europese effectenmarkt - en dus ook in Brussel - tot nader order stil lag, wegens een 'technische storing'.  Daarop volgde de grootste panne in twee jaar.

Zowel de handel in aandelen als in afgeleide producten zoals opties en futures was getroffen. Vanaf 12u15 slaagde Euronext er in het tradingsysteem Optiq opnieuw aan de praat te krijgen. Zoals voorzien, hervatte de handel met een 'pre-openingsfase' net als bij de openingsbel van de beurs. Aandelen konden effectief opnieuw vanaf 12u45 van eigenaar verwisselen. Later hervatte de handel in indexderivaten en even voor het slot in trackers. Bepaalde producten, zoals warrants, certificaten en hefboomproducten, bleven ontoegankelijk.

De panne trof de markten in Brussel, Parijs, Amsterdam, Dublin en Lissabon. Alleen de beurs van Oslo - ook eigendom van Euronext - was niet getroffen omdat die nog met een ander handelssysteem werkt.

Zoals vaker moesten beleggers het doen met een moeilijke uitleg over de oorzaak. Euronext verwees naar een technisch probleem met de 'middleware', software die de verschillende databanken met elkaar laat communiceren. Toen de handel op Euronext op 29 oktober 2018 stilviel, lag het probleem ook bij een falen van een database, waardoor de systemen om de markt te monitoren niet konden worden opgestart.

Reputatieschade

Voor een beurs impliceert zo'n panne reputatieschade. Amper 10 dagen geleden lijfde Euronext de beurs van Milaan in. Euronext telde hiervoor 4,3 miljard euro neer. Met de deal wordt Euronext de absolute nummer één in Europa. Maar bij de herneming van de handel werd het aandeel Euronext niet op de korrel genomen. Integendeel: de beurzenuitbater sloot 1,3 procent hoger.

Eerder dit jaar lag de beurs van Nieuw-Zeeland vier dagen stil door hackers. Ook Deutsche Börse kende dit jaar al twee grote pannes, in april en in juli. Beide pannes werden veroorzaakt door een softwarefout bij een derde partij.

Technologie

'We zagen de voorbije 12 à 18 maanden veel technische problemen die te maken met de technologie. Mogelijk is er te weinig in geïnvesteerd', zei Michael Hewson, analist bij CMC Markets aan Bloomberg.

Door de storing werden bepaalde orders die maandag zijn ingegeven geannuleerd. Euronext raadt aan de openstaande orders te controleren.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMieWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL3Bhbm5lLWxlZ3QtaGFuZGVsLW9wLWJydXNzZWxzZS1iZXVycy1kcmllLXV1ci1zdGlsLzEwMjU4Nzg2Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿