2020年10月29日木曜日

Wall Street sluit fors in de min - De Tijd

Wall Street ging stevig lager. Vooral de Nasdaq gleed onderuit.

Beleggers waren behoorlijk van hun melk door de tweede coronagolf die over Europa en de VS rolt. Dat was ook te zien aan de koersenborden in New York, want die waren grotendeels rood gekleurd. De vrees is dat steeds meer staten hun coronamaatregelen zullen verstrengen in een poging het snel oprukkende virus een halt toe te roepen. Die kunnen een forse klap geven aan de economie, die nog altijd herstellende is van de coronagolf in maart.

De Dow Jones koerste 3,4 procent lager. Wie dacht dat technologieaandelen bescherming zouden bieden komt woensdag bedrogen uit, want de technologiebeurs Nasdaq schoof uit met 3,7 procent.

En zelfs bij big tech konden beleggers niet schuilen. Alle grote techspelers gingen onderuit. Facebook gleed uit met 5,5 procent, Alphabet kreeg een tik van 5,5 procent, Microsoft moest 5 procent inleveren, Apple gaat 4,6 procent lager en Amazon verliest 3,8 procent.

Die aandelen golden tot voor kort als volledig 'coronaproof', omdat ze de nieuwe economie van het thuiswerken en het thuisconsumeren ondersteunen. De vijf grootste techbedrijven van de VS tekenen voor meer dan een vijfde van de brede graadmeter S&P500 en zijn voor een zeer belangrijk deel verantwoordelijk voor het forse herstel dat de Amerikaanse beursgraadmeters hebben geboekt. Maar nu lijken beleggers toch even uit te kijken met de hoge waarderingen. Uiteindelijk kan een forse klap voor de economie ook voor deze bedrijven problemen opleveren, omdat de samenleving aan welvaart inlevert en daardoor minder geld heeft om hun producten af te nemen.

Coronagevoelige aandelen

Ook coronagevoelige aandelen moeten het ontgelden. De cruiseaandelen gingen weer fors in de verkoop. De cruisers Carnival (-10,6%), Norwegian Cruiseline Holdings (-9,1%) en Royal Caribbean (-7,4%) leden flinke averij. De uitbaters van cruiseschepen voelen de pandemiecrisis het hardst omdat zij het aantal passagiers fors hebben zien dalen als gevolg van beperkende maatregelen en een grote angst bij consumenten om het virus op te lopen aan boord van een cruiseschip.

Ook aandelen die zeer gevoelig zijn aan de conjunctuur doen het slecht. Caterpillar leverde ruim 4 procent in, MGM Resorts donderde 4,5 procent, Marathon dook 2,5 procent lager en Halliburton kreeg een tik van bijna 9 procent.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1idWl0ZW5sYW5kc2UtYmV1cnplbi93YWxsLXN0cmVldC1zbHVpdC1mb3JzLWluLWRlLW1pbi8xMDI2MTIyNC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿