2020年10月28日水曜日

Megadeal geeft AMD meer munitie in strijd met Intel - De Tijd

Het Amerikaanse chipconcern Advanced Micro Devices slorpt voor een slordige 35 miljard dollar zijn sectorgenoot Xilinx op. AMD-topvrouw Lisa Su hoopt daarmee de concurrentiestrijd met Intel aan te scherpen.

Voor Lisa Su (50) is de megadeal voorlopig de kroon op haar werk. Toen ze in 2014 het roer in handen kreeg, verkeerde het schuldenrijke AMD in volle crisis. De voorbije zes jaar heeft ze hard gewerkt om het bedrijf te stroomlijnen, in te zetten op diversificatie en nieuwe technologieën, en de schuldenberg af te bouwen.

Die aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen, want AMD zag zowel de omzet als de winst de jongste jaren gevoelig stijgen, net als de beurskoers. Een jaar geleden viel het aandeel op Wall Street tegen 34 dollar op te pikken, vandaag moet al meer dan 82 dollar per stuk worden neergeteld.

Nieuwe markten

Maar de van origine Taiwanese, die op driejarige leeftijd met haar ouders emigreerde naar de VS, is er voorlopig niet in geslaagd om de Amerikaanse marktleider Intel echt het vuur aan de schenen te leggen. Met de overname van Xilinx hoopt Su, die van opleiding industrieel ingenieur is, daar verandering in te brengen. Want via Xilinx krijgt AMD toegang tot markten waarin het tot dusver niet aanwezig was (zoals de automobielsector) of zwak stond in vergelijking met Intel.

Xilinx ontwikkelt zogenaamde FPGA-chips. Dat zijn chips waarvan de functie kan worden gewijzigd door software, zelfs nadat de chip geïnstalleerd is in een machine. Die microprocessoren worden vooral gebruikt in mobiele netwerken. Qua timing is de overname voor AMD ideaal, want telecomoperatoren investeren miljarden in de uitrol van 5G-netwerken.

Strijdtoneel zijn datacenters

Maar al sinds haar aantreden als CEO besefte Su dat de echte strijd met Intel zou worden geleverd op de markt voor datacenters. Concerns als Amazon, Microsoft en Google hebben zich de voorbije jaren op die markt gegooid wegens de toenemende vraag naar clouddiensten. Ze bouwen in sneltempo datacenters, waarin duizenden servers staan opgesteld om aan die behoefte te beantwoorden. Met een marktaandeel van meer dan 90 procent is Intel de toonaangevende leverancier van serverchips, mede dankzij de overname van Altera in 2015.

Om die dominante positie te doen afbrokkelen is de overname van Xilinx van groot strategisch belang voor AMD. Ter vergelijking: Intel haalde in de laatste drie maanden van 2019 meer omzet uit die serverchips dan AMD in heel het jaar. Dankzij de overname van Xilinx hoopt AMD zijn positie in die datacentermarkt gevoelig te versterken.

ingenieurs
De nieuwe groep zal 13.000 ingenieurs in dienst hebben.

Technologische voorsprong

Nog een element dat meespeelt bij de overname is de toenemende druk op de chipbedrijven om het aanbod te verbreden. Sommige klanten experimenteren met eigen hardware. Om die concurrentie te snel af te zijn doen chipbedrijven er alles aan om de processoren kleiner, sneller en krachtiger te maken. AMD zal na de overname van Xilinx 13.000 ingenieurs in dienst hebben, over een groter budget voor onderzoek en ontwikkeling beschikken dan Intel, en een breder gamma aan producten kunnen aanbieden dan de grote rivaal.

Op technologisch vlak boekte AMD onlangs al een overwinning op Intel. AMD biedt nu al chips aan met ‘7 nanometer-technologie’, terwijl Intel daar pas eind 2022 of begin 2023 mee zal kunnen uitpakken. Ook profiteert AMD van het feit dat de productie volledig is uitbesteed aan het Taiwanese TSMC, en Intel de productie in eigen handen heeft. Intel sukkelt met de productietechnologie, waardoor de AMD-chips beter presteren dan de Intel-chips.  

Vrees weggenomen

Op Wall Street werd de megadeal met gemengde gevoelens ontvangen. Sinds begin oktober waren er al geruchten over de plannen van AMD . Bij beleggers en analisten leefde de vrees dat AMD zichzelf opnieuw zou opzadelen met een gigantische schuldenberg. Maar Su, die de nieuwe groep blijft leiden, heeft die onrust voor een stuk weggenomen door te kiezen voor een volledige deal in aandelen.

De aandeelhouders van Xilinx krijgen 1,7234 AMD-aandeel in ruil voor één aandeel Xilinx. Dat waardeert Xilinx op 143 dollar per aandeel, of een kwart meer dan de slotkoers van maandagavond. In de nieuwe groep zullen de aandeelhouders van AMD nog 74 procent van de aandelen in handen hebben.

300 miljoen
kostenbesparing
AMD en Xilinx hopen door de krachten te bundelen 300 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.

De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders en toezichthouders. Dat proces zal 18 maanden duren, schat AMD. Zodra de deal officieel rond is, zal Xilinx onmiddellijk bijdragen tot de rendabiliteit.

Want Xilinx mag dan wel een paar maten kleiner zijn dan AMD, het bedrijf uit San Jose is rendabeler. In het voorbije kwartaal puurde Xilinx ondanks een dalende omzet een nettowinst van 162 miljoen dollar uit een omzet van 723 miljoen dollar. AMD verdiende netto 390 miljoen dollar, maar de omzet lag met 2,8 miljard dollar bijna viermaal hoger. Samen hopen de bedrijven door de bundeling van de krachten jaarlijks 300 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.

Xilinx

Opgericht in 1984.

Hoofdkwartier in San Jose (Californië).

Aantal werknemers: 4.891.

Omzet: 3,2 miljard dollar (2019).

Nettowinst: 792,7 miljoen dollar (2019).

CEO: Victor Peng.

Opgericht in 1969.

Hoofdkwartier in Santa Clara (Californië).

Aantal werknemers: 11.400.

Omzet: 6,48 miljard dollar (2019).

Nettowinst: 341 miljoen dollar (2019).

CEO: Lisa Su.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90ZWNobm9sb2dpZS9tZWdhZGVhbC1nZWVmdC1hbWQtbWVlci1tdW5pdGllLWluLXN0cmlqZC1tZXQtaW50ZWwvMTAyNjA4MzkuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿