De regering-De Croo heeft een akkoord over de invoering van een nieuwe effectentaks. Het wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem gaat nu naar de Raad van State.
De CD&V-vicepremier heeft de fiscale wereld in snelheid genomen. Terwijl verklaringen van diverse Vivaldi-partijvoorzitters deden vermoeden dat hij pas tegen de begrotingscontrole van maart 2021 met een voorstel voor een 'sterkeschoudertaks' moest komen, heeft Van Peteghem het dossier meteen naar zich toegetrokken en er zijn experten op gezet. Zo luidt het op zijn kabinet. 'Het is een gezamenlijk dossier van alle regeringspartners', wordt subtiel opgemerkt bij een andere Vivaldi-partij.
De regering kan het geld goed gebruiken. Later vandaag wordt opnieuw een pakket extra coronasteunmaatregelen goedgekeurd.
Die snelheid heeft alles te maken met de coronacrisis, die in volle hevigheid woedt. Nu de blik van de regeringspartijen en de buitenwereld volledig op corona gericht is, is het makkelijker om een heel omstreden fiscaal vehikel politiek verkocht te krijgen. Zeker het feit dat de opbrengst naar de gezondheidszorg moet vloeien, blijkt een gouden zet.
Uit de kokers van de spindoctors van de Vivaldi-partijen is niet voor niets de term solidariteitsbijdrage gekomen. Groen-voorzitter Meyrem Almaci gebruikte dat woord voor het eerst in een kranteninterview. De coronadraai die er aan wordt gegeven, maakt ze voor de liberalen - die ideologisch het meest gewrongen zitten met deze belasting op vermogen - verkoopbaar. Bovendien kan de regering het geld goed gebruiken. Later op de dag wordt alweer een pakket steunmaatregelen aangekondigd, nu het land verder op slot gaat. Dat zal opnieuw honderden miljoenen kosten, valt te horen in de regering.
Officieel moet de nieuwe solidariteitsbijdrage tussen 250 en 300 miljoen euro opbrengen. Volgens fiscale experts - maar ook regeringsbronnen - zal dat meer worden. Advocaat Denis-Emmanuel Phillipe van Bloom Law schat de verwachte opbrengst op 600 à 700 miljoen. De scope van de effectentaks 2.0 wordt stevig uitgebreid. Er komen meer producten in beeld en de effectenrekeningen van vennootschappen worden geviseerd. De aandelen op naam blijven vrijgesteld, wat de meeste bedrijfsleiders van kmo's moet laten ontsnappen.
De taks wordt geheven op effectenrekeningen van meer dan 1 miljoen euro. Net die drempel blijft de grote bron van juridische onzekerheid. Volgens advocaat Philippe bestaat het risico dat het Grondwettelijk Hof dat als willekeurig beschouwt.
Het advies van de Raad van State wordt straks een eerste indicatie voor de vraag of de effectentaks 2.0 levensvatbaar is of een zoveelste zerk op het kerkhof van de mislukte fiscale vehikels wordt.
0 件のコメント:
コメントを投稿