De coronabarometer is in het leven geroepen om eenduidig maatregelen te nemen in de strijd tegen de epidemie. Met een simulatie ervan sinds het begin van de epidemie houden we de reactie van onze overheden tegen het licht.
Eerst en vooral: hoe werkt de barometer? De coronabarometer is opgedeeld in verschillende fases, waarbij het aantal ziekenhuisopnames of het aantal besmettingen met het virus in combinatie met het aandeel positieve tests als drempels worden gebruikt. Hoe hoger het risiconiveau, hoe strenger de maatregelen over het aantal nauwe contacten en voor evenementen. Welke maatregelen gelden bij de verschillende fases leest u in de inzet onderaan.
De regels kunnen op nationaal niveau worden verstrengd, maar ook per provincie. We beginnen met het federale niveau. Van 18 maart tot 17 april ging België min of meer op slot. Had de barometer toen in zijn huidige vorm bestaan, dan zien we dat die maatregelen wenselijk waren. Alle drempels zijn overschreden. Net zo met de recentste verstrengingen. Sinds 13 oktober zit het hele land in de kritiekste fase van de barometer.
Na een relatief rustige periode tot de zomer dook het virus in juli weer op in Antwerpen, en dan vooral in de stad Antwerpen. Het provinciebestuur greep in en vanaf 29 juli gold een avondklok, die op 12 augustus versoepeld werd naar een nachtklok. Op 26 augustus ging die nachtklok weer op de schop. Volgens de barometer - als die toen in zijn huidige vorm bestaan had - zat de provincie die periode tijdens de zomer in fase 2.
Het Brussels Gewest sprong iets na Antwerpen in fase twee, maar ging een week later meteen in de hoge fase 3. Brussel reageerde met een algemene mondmaskerplicht vanaf 12 augustus die liep tot 1 oktober.
Lees ook
Een gids door de statistieken
Na de opstoot tijdens de zomer in Antwerpen, viel vooral Brussel op. Maar midden september tekende zich ook in Henegouwen, Luik en Oost-Vlaanderen een zorgelijk beeld af. In een aantal Waalse provincies werd in de tweede week van oktober een verbod op deur-aan-deurverkopen ingesteld, gingen sportfaciliteiten dicht, en gold 's nachts een alcoholverbod op straat.
Vandaag hebben vooral Brussel en de Waalse provincies te kampen hebben met een nieuwe uppercut. Het duwt het hele land in fase 4. De verstrengingen die sinds maandag gelden moeten ons land weer naar het laagste alarmniveau gidsen.
Niveau 1: lage alertheid
- Wanneer: gedurende een week minder dan 3,5 hospitalisaties per 100.000 inwoners (= minder dan 58 hospitalisaties per dag in heel België) of gedurende twee weken minder dan 20 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners en minder dan 3 procent van alle testen is positief (= minder dan 164 gevallen per dag).
- Maatregelen: geen beperkingen.
Niveau 2: gemiddelde alertheid
- Wanneer: gedurende een week minder dan 3,5 hospitalisaties per 100.000 inwoners (= minder dan 58 hospitalisaties per dag in heel België) of gedurende twee weken minder dan 120 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners en minder dan 3 procent van alle testen is positief (= minder dan 986 gevallen per dag in heel België).
- Maatregelen: maximaal vijf nauwe contacten per maand buiten het gezin, maximaal tien mensen thuis uitnodigen, op evenementen maximaal één persoon per 2,5 m² en telewerk wordt aangeraden.
Niveau 3: hoge alertheid
- Wanneer: gedurende een week meer dan 3,5 hospitalisaties per 100.000 inwoners (= meer dan 58 hospitalisaties per dag in heel België) of gedurende twee weken meer dan 120 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners en meer dan 3 procent van alle testen is positief (= meer dan 986 gevallen per dag in heel België).
- Maatregelen: maximaal drie nauwe contacten per maand buiten het gezin, maximaal vier mensen thuis uitnodigen, op evenementen maximaal één persoon per 4 m² en telewerk wordt sterk aangeraden.
Niveau 4: zeer hoge alertheid
- Wanneer: gedurende een week meer dan 14 hospitalisaties per 100.000 inwoners (= meer dan 230 hospitalisaties per dag in heel België) of gedurende twee weken meer dan 400 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners en meer dan 6 procent van alle testen is positief (= meer dan 3.286 gevallen per dag).
- Maatregelen: maximaal één nauw contact per maand buiten het gezin, maximaal vier mensen thuis uitnodigen, op evenementen (indien ze zijn toegelaten) maximaal één persoon per 10 m² en telewerk is verplicht indien mogelijk.
0 件のコメント:
コメントを投稿