2020年10月19日月曜日

Waalse horeca naar Raad van State tegen sluiting - De Tijd

De Raad van State moet zich uitspreken over de beslissing van de regering-De Croo om de cafés en restaurants te sluiten.

Een groep Franstalige horeca-uitbaters, verenigd in het Collectif Wallonie Horeca, trekt naar de Raad van State tegen de beslissing van de federale regering om de horeca een maand te sluiten. Dat zeggen Gilles Hoyoux en Valérie Migliore van het Collectif Wallonie Horeca maandagochtend op de Franstalige zender LN24.

Volgens Migliore heeft de horeca de voorbije maanden de coronarichtlijnen van de overheid nauwgezet opgevolgd en kan de regering niet aantonen dat de golf van besmettingen via de horeca loopt. 'We nemen in onze sector de gezondheidsmaatregelen bijzonder ernstig,' zegt ze.

We nemen in onze sector de gezondheidsmaatregelen bijzonder ernstig.
Valérie Migliore
Woordvoerster Collectif Wallonie Horeca

Het gaat om twee rechtszaken. Aan de Raad van State zal worden gevraagd via hoogdringendheid de beslissing om de horeca te sluiten te schorsen. Het verzoek daartoe wordt dinsdagochtend ingediend.

De tweede rechtszaak, bij de rechtbank van eerste aanleg in Luik, gaat over de vergoeding die de horeca krijgt tijdens de sluiting. Het budget van 500 miljoen euro dat de regering daartoe uittrekt, is volgens het Collectif Wallonie Horeca veel te weinig.

Horeca Vlaanderen

De actie van het Collectif Wallonie Horeca gebeurt in samenspraak met andere organisaties, zoals de Fédération Patronale Interprofessionnelle, de horecafederaties van Luik, Namen en Waals-Brabant, het Collectif des assiettes vides en de Luikse vzw's Commerce liégeois en Carré.

Afgelopen weekend zei ook Horeca Vlaanderen al dat het overweegt een rechtszaak te starten, omdat de sluiting van restaurants en cafés een onnodig zware maatregel zou zijn. 'We zijn dat verplicht aan onze ondernemers', zei Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen.

Moeilijkste beslissing

Daarmee komt de meest betwiste maatregel die vrijdag werd genomen voor de rechtbank. Afgelopen weekend zei N-VA-voorzitter Bart De Wever de sluiting van de restaurants te betreuren en ook MR-minister van Middenstand David Clarinval liet zich ontvallen niet overtuigd te zijn dat het de goede maatregel is. Ook Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zou een koele minnaar van de sluiting zijn geweest op het Overlegcomité.

Zowel premier Alexander De Croo (Open VLD) als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei dit weekend dat de sluiting een van de 'moeilijkste beslissingen' uit hun carrière was. 'Maar de besmettingscijfers dwingen ons om in te grijpen', vervolgde Jambon.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2ZlZGVyYWFsL3dhYWxzZS1ob3JlY2EtbmFhci1yYWFkLXZhbi1zdGF0ZS10ZWdlbi1zbHVpdGluZy8xMDI1ODc2OC5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿