2020年10月20日火曜日

ING voert als eerste grootbank negatieve rente in - De Tijd

ING België plafonneert vanaf 1 januari 2021 het bedrag op spaarboekjes op 1 miljoen euro en rekent een strafrente aan op zichtrekeningen vanaf 1 miljoen.

Als eerste Belgische grootbank zal ING België binnenkort de negatieve rente van de Europese Centrale Bank (ECB) doorrekenen aan vermogende particuliere klanten die grote bedragen cash parkeren. Het volgt daarmee het voorbeeld van onder meer Puilaetco, ABN AMRO en Triodos Bank.

Wat heeft ING België beslist?

ING beperkt begin volgend jaar het bedrag dat particuliere klanten op gereglementeerde spaarrekeningen kunnen plaatsen tot 1 miljoen euro. Alles boven dat bedrag wordt overgeschreven naar een zichtrekening. Op die zichtrekening bedraagt de rente 0 procent tot 1 miljoen. Voor hogere bedragen bedraagt de rente -0,5 procent.

Banken moeten minstens 0,11 procent rente betalen op gereglementeerde spaarboekjes.

Belgische banken moeten op gereglementeerde spaarrekeningen een rente van minstens 0,11 procent uitbetalen. Die rente omvat een basisrente van 0,01 procent en een getrouwheidspremie van 0,10 procent voor bedragen die minstens twaalf maanden op de rekening blijven staan. ING beklemtoont dat het voor bedragen tot 1 miljoen 0,11 procent rente blijft betalen op gereglementeerde spaarrekeningen.

Voor bedrijven hanteerde ING sinds 2016 al negatieve rentes voor rekeningen van bedrijven met zeer grote deposito's. Vanaf 1 januari 2021 komt er een negatieve rente van -0,5 procent voor bedragen vanaf 1 miljoen euro.

ING merkt op dat de rente geldt per rekening, niet per klant. Dat doet de vraag rijzen of klanten de nieuwe maatregelen kunnen omzeilen door meerdere rekeningen te openen. 'Die kans bestaat, maar er zijn wellicht betere alternatieven', zegt een woordvoerder. 'Onze relatiebeheerders zullen met de klant bekijken welke alternatieven aansluiten bij zijn doelstellingen, bijvoorbeeld beleggen of investeren in vastgoed.'

Hoeveel klanten worden getroffen?

'Minder dan 1 procent van de bedrijfsklanten en minder dan 0,1 procent van de particuliere klanten hebben een saldo van meer dan 1 miljoen euro per rekening', zegt ING. 'Dat betekent dat het merendeel van de klanten niet te maken krijgt met de negatieve rente die is aangekondigd.'

Waarom voert ING een negatieve rente in?

ING verwijst naar de negatieve rente op de financiële markten. Die negatieve rente is een gevolg van het soepel monetair beleid van de Europese Centrale Bank. Banken die teveel cash parkeren bij de ECB moeten een strafrente van 0,5 procent betalen. Die kosten rekent ING binnenkort door aan klanten die veel cash bij de bank aanhouden. Veel banken hebben teveel cash omdat de ECB massaal obligaties opkoopt.

Is ING de eerste Belgische bank die negatieve rente toepast?

Neen. Puilaetco heeft eind vorig jaar als eerste Belgische bank negatieve rente ingevoerd voor een klein aantal vermogende klanten. De private bank rekent een strafrente van 0,5 procent aan aan klanten die meer dan 5 miljoen cash aanhouden.

Ook Puilaetco, ABN AMRO en Triodos passen negatieve rentes toe of zijn dat van plan.

Ook ABN AMRO België past sinds enige tijd een negatieve rente toe, vernam De Tijd. Maar de bank wil geen details meedelen. 'We bekijken dit geval per geval en in overleg met de klant. Het gaat om een zeer beperkt aantal particuliere klanten die grote hoeveelheden cash aanhouden en bij de bank weinig tot geen beleggingen hebben.'

Triodos Bank zet op 7 december alle gereglementeerde spaarrekeningen om in niet-gereglementeerde spaarrekeningen. De rente op die niet-gereglementeerde rekeningen bedraagt 0 procent en vanaf 500.000 euro -0,5 procent.

Enkele onlinebrokers, die zich richten op actieve beleggers, passen veel sneller negatieve rentes toe op cashtegoeden. DeGiro stort cash vanaf 2.500 euro door naar een geldmarktfonds. Dergelijke fondsen hebben een negatief rendement omdat de kortetermijnrente op de geldmarkt lager is dan nul. BinckBank rekent een strafrente aan vanaf 25.000 euro. Er is wel een hogere vrijstelling voor zeer actieve klanten. Bij Lynx is de rente vanaf 100.000 euro gelijk aan de Eonia (daggeldrente) min 0,25 procentpunt. De Eonia bedraagt ongeveer -0,5 procent, waardoor de negatieve rente bij Lynx momenteel -0,75 procent bedraagt.

Zullen andere banken het voorbeeld van ING volgen?

BNP Paribas Fortis, KBC, Belfius, Rabobank.be en Bpost Bank zeggen dat ze niet van plan zijn om negatieve rentes in te voeren voor particuliere klanten.

KBC merkt wel op dat het de negatieve rente sinds kort doorrekent aan de meeste rechtspersonen (vooral bedrijven) en institutionele klanten met veel cash op de rekening. Voor grote ondernemingen doet de bank dat al sinds 2015. Natuurlijke personen blijven uitgesloten.

Wat doen banken in de buurlanden?

ING Nederland rekent nu al vanaf één miljoen euro een strafrente aan van 0,5 procent op verscheidene betaal- en spaarrekeningen. De bank zal die strafrente vanaf begin 2021 toepassen boven 250.000 euro. ABN AMRO Nederland past een negatieve rente toe vanaf 2,5 miljoen euro. Verscheidene Duitse banken rekenen strafrentes aan vanaf 100.000 euro.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vaW5nLXZvZXJ0LWFscy1lZXJzdGUtZ3Jvb3RiYW5rLW5lZ2F0aWV2ZS1yZW50ZS1pbi8xMDI1OTEwNi5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿