2021年1月8日金曜日

EU heeft akkoord over extra bestelling 300 miljoen dosissen Pfizer-vaccin, ook voor ons land 'gamechanger' - De Standaard

De Europese Commissie heeft een akkoord gesloten met de farmabedrijven Pfizer en BioNTech over de bestelling van 300 miljoen extra dosissen van hun coronavaccin. Dat meldt commissievoorzitter Ursula Von der Leyen. Voor de verdeling zal dezelfde verdeelsleutel worden gehanteerd.

‘We zorgen ervoor dat de Europeanen voldoende veilige en werkende covdid-19-vaccins krijgen’, meldde Von der Leyen via Twitter.

Concreet stelt de Europese Commissie de EU-lidstaten voor om 200 miljoen extra dosissen van het vaccin van BioNTtech/Pifzer te kopen, met de optie om nog eens 100 miljoen dosissen aan te schaffen. Met de voorgaande bestellingen, komt het totaal op 600 miljoen dosissen. De levering van de eerste 75 miljoen dosissen van de nieuwe bestelling zou voor het tweede kwartaal van dit jaar zijn, de rest volgt dan in het derde en vierde kwartaal.

Lees ook: Welke coronavaccins komen eraan of liggen op de plank?

Premier Alexander De Croo toont zich verheugd en spreekt over een ‘gamechanger’ waarmee we ook in ons land ‘sneller meer mensen kunnen beschermen’.

‘Deze verdubbeling van het aantal Pfizer-vaccins bewijst dat de Europese aanpak werkt. Als kleinere lidstaten zoals België deze onderhandelingen op hun eentje hadden moeten voeren, hadden we nooit zoveel toegang tot vaccins gehad. We hadden vorig jaar op één of twee vaccins moeten gokken, zonder te weten of de ontwikkeling uiteindelijk tot iets zouden leiden’, aldus de premier. ‘Dankzij het Europese programma hebben we nu reeds toegang tot twee werkende vaccins, Pfizer en Moderna. Twee andere vaccins, AstraZeneca en Johnson & Johnson, zitten in een eindfase.’

Zelfde verdeelsleutel

In totaal heeft de EU nu akkoorden over bestellingen van 2,3 miljard dosissen van verschillende vaccins. Voor de verdeling van de 300 miljoen extra vaccins zal dezelfde verdeelsleutel gehanteerd worden die eerder al gebruikt werd. Dat meldt een bron bij de Europese Commissie.

Die verdeelsleutel werkt op basis van de bevolkingsaantallen van de verschillende lidstaten. In theorie betekent het dat de lidstaten het aantal dosissen waarop zij recht hebben, verdubbeld zien. In de praktijk kunnen lidstaten echter onder elkaar afspraken maken om meer vaccins van de ene fabrikant en minder van de andere te verkrijgen.

Ook werkzaam tegen Britse variant

En er is nog goed nieuws over het vaccin van BionTech/Pfizer: volgens een eerste analyse zou het ook werkzaam zijn tegen twee nieuwe varianten van het coronavirus, die voor het eerst in Groot-Brittannië en Zuid-Afrika opdoken. Dat moet blijken uit een studie van wetenschappers van de universiteit van Texas en het Amerikaanse farmaconcern, die donderdag bekendgemaakt is.

Bij twintig gevaccineerde mensen werden de antistoffen in het bloed onderzocht. Volgens de resultaten van het onderzoek heeft het vaccin waarschijnlijk ook een werkzaamheid van 95 procent tegen de nieuwe varianten. Het onderzoek verscheen nog niet in een vakblad en werd nog niet door onafhankelijke experts geverifieerd.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTAxMDhfOTMzODAxMzLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿