2021年1月11日月曜日

Gezinssparen en begrotingstekort fors gedaald in derde kwartaal - De Tijd

De heropening van de economie na de eerste lockdown heeft geleid tot een gedeeltelijk herstel van de economische activiteit.

De gezinnen hebben in het derde kwartaal van vorig jaar 16,3 procent van hun inkomen gespaard, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. In het tweede kwartaal, tijdens de eerste lockdown, bereikte de spaarquote een recordhoogte van 27,1 procent. Maar het sparen blijft hoger dan voor het begin van de coronacrisis. In het derde kwartaal van 2019 zetten de gezinnen slechts 13,3 procent van hun inkomen opzij.

De consumptie groeide in het derde kwartaal met 16,6 procent.

Het gezinssparen daalde fors omdat de consumptie met 16,6 procent toenam en het inkomen slechts met 1,6 procent. De niet-essentiële winkels en de horeca waren weer open. De hervatting van de economische activiteit in verscheidene sectoren deed de loonmassa van de werknemers en het inkomen van zelfstandigen toenemen, terwijl de sociale uitkeringen daalden.

De heropleving van de economie deed ook het begrotingstekort sterk dalen. Het deficit zakte in het derde kwartaal naar 5,9 procent van het bruto binnenlands product, tegenover 15,3 procent in het tweede kwartaal. Maar het tekort bleef hoger dan voor het begin van de coronacrisis.

Tweede lockdown

De inkomsten van de overheid stegen dankzij hogere voorafbetalingen van belastingen en een stijging van de indirecte belastingen en sociale bijdragen. De uitgaven daalden omdat de overheid minder spendeerde aan tijdelijke werkloosheid, het overbruggingsrecht van zelfstandigen, hinderpremies en subsidies aan de gezondheidszorg.

In het vierde kwartaal werd de Belgische economie geconfronteerd met een tweede, minder strakke lockdown. Die heeft het gezinssparen en begrotingstekort wellicht opnieuw doen stijgen. Maar naar alle waarschijnlijkheid was de toename kleiner dan tijdens de eerste lockdown.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMigwFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL3BvbGl0aWVrLWVjb25vbWllL2JlbGdpZS9lY29ub21pZS9nZXppbnNzcGFyZW4tZW4tYmVncm90aW5nc3Rla29ydC1mb3JzLWdlZGFhbGQtaW4tZGVyZGUta3dhcnRhYWwvMTAyNzYzNzAuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿