2021年1月9日土曜日

Vaccinatiedoel mogelijk al in de zomer gehaald - De Tijd

Als alles volgens plan verloopt, moeten tegen het einde van de zomer genoeg mensen ingeënt zijn om de nagestreefde vaccinatiegraad van 70 procent te bereiken. Vanaf juni begint de vaccinatie van de gezonde Belgen. 65-plussers en risicopatiënten komen al eerder aan de beurt. Bekijk wie wanneer wordt gevaccineerd.

Dat heeft Dirk Ramaekers, chef van de Belgische vaccinatiecampagne, aangekondigd op een hoorzitting in het federaal parlement. De taskforce die Ramaekers voorzit, boog zich donderdag over aanpassingen van de vaccinatiestrategie. Dat een en ander herbekeken werd, is een gevolg van kritiek dat de vaccincampagne veel te traag loopt.

Ramaekers presenteerde een uitgebreid, aangepast schema over hoe de bevolking per categorie gevaccineerd wordt. Tegen eind deze maand komen alle bewoners en personeel van rusthuizen aan de beurt, ongeveer 290.000 mensen. Daarna volgen dokters en zorgwerkers in de ziekenhuizen, nog eens zowat 134.000 mensen. Dat kan niet meteen op grote schaal, door het beperkte aantal beschikbare vaccins, aldus Ramaekers.

Nog in februari wordt begonnen met vaccinatie van huisartsen en eerstelijnszorgwerkers, collectieve zorgvoorzieningen en niet-verzorgend personeel in de ziekenhuizen. Daarbij is wel enig voorbehoud bij de timing.

Veel hangt af van de goedkeuring van bijkomende vaccins - alleen Pfizer-BioNTech en Moderna zijn vrijgegeven voor de Europese markt - en hoe snel die in groten getale geleverd worden.

Volgens Ramaekers bestaat de kans dat de Europese medicijnwaakhond EMA het AstraZeneca-vaccin in februari goedkeurt. Noël Wathion, de nummer twee van het EMA, sloot donderdag zelfs januari niet uit. Het vaccin van AstraZeneca is cruciaal om de vaccincampagne te versnellen, omdat het bij een hogere temperatuur bewaard kan worden. En omdat Europa er nu eenmaal heel veel van besteld heeft. België kocht 7,5 miljoen AstraZeneca-vaccins, het meest van allemaal.

Volop vanaf maart

Vanaf maart is de bedoeling dat het helemaal loskomt. Dan komen 65-plussers die nog mobiel zijn (2 miljoen) en mensen met aandoeningen (1,3 miljoen) aan de beurt. Essentiële en sociale beroepen (wie een essentieel beroep heeft, moet nog bepaald worden) volgen in april.

Als dit lukt, kunnen we ook jonge mensen nog voor de zomer beginnen vaccineren. Dat is bijzonder goed nieuws. Dan is het rijk van de vrijheid weer in zicht.
Frank Vandenbroucke
Minister van Volksgezondheid

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is blij met de versnelling. 'Als dit lukt, kunnen we ook jonge mensen nog voor de zomer beginnen vaccineren. Dat is bijzonder goed nieuws. Dan is het rijk van de vrijheid weer in zicht', zei hij in de Kamer. Vandenbroucke benadrukte nog dat het om een voorstel van de taskforce gaat en dat de politieke besluitvorming in de interministeriële conferentie moet gebeuren. 'We gaan hier met de ministers verder op werken.'

In de schema's staat dat tegen september iedereen aan de beurt komt, ongeveer 9,2 miljoen mensen. 9,2 miljoen 18-plussers vaccineren is evenwel geen must. De vaccinexperts mikken op 70 procent van de bevolking. Dat moet volstaan om de pandemie te doen luwen. 'Die 70 procent is een heel belangrijke drempel', zegt Ramaekers.

Voor de massavaccinatie worden in een eerste fase 200 vaccinatiecentra ingezet, die per rij 20 à 30 spuitjes per uur moeten aankunnen. Vandenbroucke benadrukt dat we flexibel moeten blijven in de planning. Er kunnen na verloop van tijd misschien nog meer vaccins ingezet worden, al kan er ook ergens een kink in de kabel komen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvdmFjY2luYXRpZWRvZWwtbW9nZWxpamstYWwtaW4tZGUtem9tZXItZ2VoYWFsZC8xMDI3NTk5OS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿