2021年1月5日火曜日

Vandewiele zet reuzenstap dankzij Italiaanse deal - De Tijd

De West-Vlaamse weefmachinebouwer Vandewiele haalt met de overname van zijn Italiaanse sectorgenoot Savio Group driekwart van de eigen omzet binnen.

De West-Vlaamse weefmachinebouwer Vandewiele neemt zijn Italiaanse sectorgenoot Savio over. Met een prijskaartje van enkele honderden miljoenen euro’s is het de grootste overname ooit voor het Kortrijkse bedrijf. Dat klopte naar verluidt enkele Chinese concurrenten in het biedproces.

Savio realiseerde in 2019 een omzet van 270 miljoen euro. Dat jaar was Vandewiele goed voor 370 miljoen inkomsten. Charles Beauduin, de eigenaar en CEO van Vandewiele, gaat voor 2021 uit van een omzet van 700 à 800 miljoen euro voor Vandewiele en Savio samen, tegenover 640 miljoen vorig jaar.

700 miljoen
Met Savio erbij rekent Van de Wiele dit jaar op een omzet van 700 à 800 miljoen euro. In 2019 waren ze samen goed voor 640 miljoen euro aan inkomsten.

Vandewiele, een wereldleider in de bouw van weefmachines voor tapijten, neemt Savio over van het investeringsfonds Alpha Private Equity. Die bezat sinds 2011 driekwart van de aandelen van de
110 jaar oude Italiaanse groep.

Hoeveel Vandewiele op tafel legt, is niet bekend. Maar Savio is wel de grootste overname ooit voor de West-Vlaamse groep. Tot nu was dat het Zweedse IRO, waarvoor het in 2000 zowat 7,3 miljard Belgische frank - 181 miljoen euro - op tafel legde. Van de Wiele financiert de overname van Savio met bestaande liquiditeiten. Eind 2019 stond op de balans 220,5 miljoen liquide middelen. Alpha Private Equity kocht Savio in 2011 voor ongeveer 300 miljoen euro (inclusief 160 miljoen schulden).

Toen Alpha Private Equity Savio overnam, realiseerde de Italiaanse groep 460 miljoen euro omzet, vorig jaar was dat 270 miljoen. Is Savio wel een groeiend bedrijf? ‘Machinebouw is een heel cyclisch beroep. De algemene tendens in de sector is de jongste twee jaar negatief. Ook Vandewiele stond daardoor onder druk. Maar die cycliciteit en de dips scheppen ook opportuniteiten’, zegt Beauduin.

‘Savio is een groep die relatief gelijkaardig gestructureerd is als Vandewiele, met een afdeling in technologie en componenten en een andere die focust op machinebouw. In de twee takken zien we mogelijkheden voor synergieën met onze huidige activiteiten’, zegt Beauduin. ‘We zijn actief in dezelfde landen. Maar er is in technologie, producten en klantenbestanden geen overlap. Deze deal versterkt ons.’

Diversificatie

Bij Vandewiele zegt men dat de overname van Savio tot meer diversificatie moet leiden. Vandewiele is de grootste speler in de markt van tapijtmachines, maar dat is geen eenvoudige markt. Behalve over spinmachines beschikt Savio over een belangrijke expertise in sensoren die gebruikt worden in weefmachines. Vandewiele hoopt schaalvergroting te realiseren met zijn eigen elektronica-afdeling.

Savio werd in 1911 opgericht in het noordoosten van Italië en is vooral bekend van zijn spinmachines voor de textielindustrie. Daarnaast heeft het een belangrijke elektronica-afdeling. Het is actief in Italië, China, India, Duitsland, Zwitserland en België. ‘Hun technologische tak bestaat uit Barco Monitoring Systems, de voormalige afdeling textieltechnologie van Barco’, zegt Beauduin, die sinds enkele jaren de referentieaandeelhouder van Barco is (18,4%).

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi90ZXh0aWVsL3ZhbmRld2llbGUtemV0LXJldXplbnN0YXAtZGFua3ppai1pdGFsaWFhbnNlLWRlYWwvMTAyNzQ5MzAuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿