2021年11月30日火曜日

CEO van Twitter zet stap terug, handel in aandeel geschorst - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. CEO van Twitter zet stap terug, handel in aandeel geschorst  Het Laatste Nieuws
  2. Oprichter Jack Dorsey stapt op bij Twitter  De Standaard
  3. Jack Dorsey vertrekt als CEO van Twitter  De Tijd
  4. Topman Twitter, Jack Dorsey, stapt op als CEO  Het Nieuwsblad
  5. Medeoprichter en CEO Jack Dorsey verlaat Twitter  VRT NWS
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL2Nlby12YW4tdHdpdHRlci16ZXQtc3RhcC10ZXJ1Zy1oYW5kZWwtaW4tYWFuZGVlbC1nZXNjaG9yc3R-YTAyZTQ5MjAv0gEA?oc=5

Cryptomunt omicron schiet 1.000 procent hoger - De Tijd

De wereldwijde bezorgdheid over de omikronvariant heeft een obscure cryptomunt vleugels gegevens. Sinds B.1.529 benoemd werd met een letter uit het Griekse alfabet is de digitale munt omicron zowat vertienvoudigd in waarde.

Op de brede markten - en in de medische wereld - mag de omikronvariant dan wel garant staan voor onzekerheid, één relatief onbekende cryptomunt spint toch stevig garen bij het opduiken van de nieuwe, muterende variant van het coronavirus. Die cryptomunt heet niet toevallig omicron.

Sinds de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de coronavariant vrijdag als een 'variant of concern' aanmerkte en de naam omikron gaf, nam de cryptomunt een vlucht van 1.000 procent. Terwijl de munt vrijdagavond op zo'n 65 euro noteerde, staat de koers maandagmiddag op 641 euro. Dat komt neer op zowat een vertienvoudiging.

De tot voor kort onbekende cryptomunt omicron is een decentrale autonome organisatie (DAO), die met behulp van slimme contracten gestuurd wordt en geen centrale leiding heeft. OMIC - waarvan maar een kleine 2.500 eenheden in omloop zijn - wordt gesteund door een aantal zogenaamde stablecoins, die gekoppeld zijn aan reguliere valuta als de dollar of de euro.

Het is niet de eerste keer dat een gelijkaardige naam of zelfs complete naamsverwarring bij beleggers tot spectaculaire koersbewegingen leidt. Begin dit jaar stuurde een tweet van Elon Musk nog een onbekend aandeel liefst 12.000 procent hoger. Met 'use Signal' doelde de Tesla-topman op de privacyvriendelijke berichtendienst, en niet het Texaanse gezondheidsbedrijfje Signal Advance.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvY3J5cHRvbXVudC1vbWljcm9uLXNjaGlldC0xLTAwMC1wcm9jZW50LWhvZ2VyLzEwMzQ5OTQ4Lmh0bWzSAQA?oc=5

De Vlamingen hebben de slag om het tapijt verloren - De Standaard

Het Britse tapijtbedrijf Victoria koopt de historische kern van het Vlaamse Balta. De Britten worden zo de nieuwe marktleider. ‘Ik wil Balta in zijn oude glorie herstellen’, zegt Victoria-ceo Philippe Hamers.

Victoria, een beursgenoteerde tapijtgroep uit Groot-Brittannië, neemt bijna 70 procent van het Vlaamse Balta over. Het koopt zowel de divisie van het gros van het kamerbreed tapijt als die van de karpetten ...

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjlfOTQ0ODYxNTDSAQA?oc=5

2021年11月29日月曜日

Agentschap Zorg en Gezondheid dient klacht in tegen callcenter na vermeende fraude bij contactopsporing - De Standaard

Het Agentschap Zorg en Gezondheid zal een strafrechtelijke klacht indienen tegen het callcentrum Yource, dat deel uitmaakt van het consortium dat instaat voor de contactopsporing in Vlaanderen. Aanleiding is een onderzoek van Het Laatste Nieuws, dat aantoont dat er sterke aanwijzingen zijn dat er prestaties werden gefactureerd die niet hebben plaatsgevonden.

Mifratel, een dochteronderneming van Yource, dat samen met vijf andere bedrijven instaat voor de contacttracing in Vlaanderen, zou systematisch contactopspoorders op andere projecten hebben laten werken, maar die prestaties wel aan de Vlaamse overheid hebben gefactureerd. De circa veertig zogenaamde tracers zouden al sinds maart dagelijks inloggen op het online platform van het contactonderzoek, maar eigenlijk op dat moment andere opdrachten uitvoeren.

Na vragen van Het Laatste Nieuws startte het agentschap een eigen onderzoek. ‘Het agentschap heeft daarbij moeten vaststellen dat er aanwijzingen zijn dat Yource onterecht prestaties heeft gefactureerd en zelfs mogelijk fraude heeft gepleegd’, aldus woordvoerder Joris Moonens. De samenwerking met het bedrijf werd ondertussen stopgezet en er werd een externe audit naar de andere bedrijven in het consortium besteld.

De overheid betaalt voor een contactonderzoeker 41,63 euro per uur. De veertig contactopspoorders zijn samen goed voor duizenden ingelogde uren, waardoor het bedrag makkelijk tot boven een miljoen euro zou oplopen. Moederbedrijf Yource zegt alles te zullen nakijken en ‘als er onterecht gefactureerd is’ het bedrag terug te betalen.

Beke: ‘Bijzonder verwerpelijk’

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) noemt de vermeende fraude ‘bijzonder verwerpelijk’. Hij steunt de beslissing om gerechtelijke stappen te ondernemen. Dirk De Wolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid, wil de valse facturatie uitspitten. Als er fraude zou zijn, wil hij de betalingen aan valse facturen terugvorderen.

Het Vlaams contactonderzoek wordt uitgevoerd door een consortium van zes callcentra: IPG, Call-IT, In2Com (verenigd in Koramic2engage), Callexcell, N-Allo en Yource-Group. Zij staan grotendeels in voor het opbellen van besmette personen en hun hoogrisicocontacten. Yource zelf was verantwoordelijk voor ongeveer 19 procent van de totale capaciteit van het consortium. Minister Beke maakt zich sterk dat het contactonderzoek, ook zonder Yource, gegarandeerd kan blijven worden.

Customer Contact, de Belgische beroepsvereniging van klantendiensten en contactcenters, heeft met onmiddellijke ingang het lidmaatschap van contactcenter Yource geschorst.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjhfOTY1NDk3NTfSAQA?oc=5

Eerste lek over fiscale hervorming en Bouchez zegt nee - De Tijd

'De fiscale hervorming van Vincent Van Peteghem (CD&V) moet geen 'tax shift' maar een 'tax down' worden', zegt Georges-Louis Bouchez (MR) in slecht Engels. Aanleiding is een eerste lek over de voorbereidende werken van een expertengroep.

'De belangrijke zin over fiscaliteit in het regeerakkoord: geen nieuwe belastingen voor wie werkt, spaart, investeert. De werkgroep heeft het pamflet van links geschreven, niet van de regering', luidde het.

Die 'grote fiscale hervorming' is het grote mysterie van de Vivaldi-coalitie. Enerzijds heeft Van Peteghem namelijk slechts de opdracht om tegen 2024 een hervorming op papier te zetten, anderzijds zijn tal van andere ambities van deze regering -meer mensen aan het werk, betaalbare pensioenen en een vergroening van de fiscaliteit- onlosmakelijk aan de hervorming gebonden.

Vandaar dat Van Peteghem zelf sneller wil gaan met elementen waarover snel consensus kan worden gevonden. Een eerste voorbeeld leverde hij bij de jongste begrotingsopmaak met de verlaging van de bijzondere bijdrage op de sociale zekerheid. Uiteindelijk resulteerde zijn voorstel maar in een heel kleine taxshift omdat uitgerekend de liberalen er niet veel zin in hadden.

'Ik ben zeer verwonderd dat La Libre uitpakt met zogenaamde 'voorstellen' van experten, om de eenvoudige reden dat deze voorstellen er nog niet zijn.'
Professor Mark Delanote
Coördinator expertenwerkgroep

Over het voorbereidend werk van de expertengroep was tot nu toe weinig bekend, behalve dat Van Peteghem begin 2022 naar het parlement zou trekken om een blauwdruk voor te stellen. Maar in La Libre Belgique lekte zaterdag uit waar de experten volgens de krant op werken.

Grote verrassingen zitten daar niet bij. De werkzaamheden liggen in lijn met de voorstellen waar de Hoge Raad van Financiën twee jaar geleden op werkte en geen akkoord over bereikte.

Twee meerwaardebelastingen

Zo werken de experten volgens La Libre op een aanpassing van de belastingschijven en -plafonds in de personenbelasting. Daarbij zouden nog maar drie schijven overblijven en zou het marginale tarief van 50 procent pas gelden vanaf 75.000 euro.

Om de verlaging van de fiscale druk op arbeid te compenseren, zou er gedacht worden aan een belasting van de reële huurinkomsten van 30 procent, een meerwaardebelasting op aandelen van 30 procent en een meerwaardebelasting op de verkoop van vastgoed van 25 procent, een geleidelijke inperking van het fiscaal regime op het individueel pensioensparen, de aanpassing van de zogenaamde 80%-regel voor het aanvullend pensioen van bedrijfsleiders, een hervorming van het statuut van eenmanszaken en een herzien van de btw-tarieven.

'Als je de lasten op arbeid maar met 2 à 3 miljard verlaagt en dat compenseert met taksen op vastgoed en pensioensparen, tref je de middenklasse. Dat is onaanvaardbaar.'
Georges-Louis Bouchez
Voorzitter MR

Wat meteen duidelijk was uit de berichtgeving: de krant citeerde niet uit een afgewerkt rapport. Dat is er namelijk nog niet. Professor Mark Delanote reageert verbaasd over het artikel en vermoedt 'politieke sturing'.

'Ik ben zeer verwonderd dat La Libre uitpakt met zogenaamde 'voorstellen' van experten, om de eenvoudige reden dat deze voorstellen er nog niet zijn. Bepaalde van die zogenaamde voorstellen, werden zelfs nooit ernstig overwogen, laat staan beslist. Sommige zaken die in La Libre gepubliceerd werden, berusten op eigen interpretaties of visies.'

Delanote betreurt het vooral dat Bouchez de expertengroep meteen in de linkse hoek duwt. 'De groep werkt neutraal, wetenschappelijk gefundeerd en met kennis van maatschappelijke gevoeligheden. Dit leidt ertoe dat inzichten groeien en eerdere denkpistes soms ook verlaten of minstens sterk genuanceerd worden.'

Middenklasse

De Franstalige liberalen ontkennen dat zij aan de basis van het artikel in La Libre liggen. Maar Bouchez maakt er wel gretig gebruik van om de hakken in het zand te zetten.

'Dit is onaanvaardbaar voor mij. Als je deze operatie wil laten slagen, moeten de belastingen op arbeid zeker met 15 miljard omlaag. Als je ze maar met 2 à 3 miljard verlaagt en daar een hele lijst belastingverhogingen op vastgoed en pensioensparen tegenover zet, dan tref je de middenklasse. Want wie zijn de mensen die als natuurlijke personen woningen verhuren? Dat zijn middenklassers die hun pensioen aanvullen. De grote vermogens verhuren patrimonium via vennootschappen.'

'Dit is niet de persoonlijke visie van de minister. Wij blijven bij onze eigen agenda.'
Kabinet-Van Peteghem

De indruk begint te ontstaan dat Bouchez eigenlijk geen enkele hervorming wil, als die lastig dreigt te worden voor zijn kiespubliek. Bij de recente begrotingsbesprekingen blokte hij al het inperken van het fiscale gunstregime voor de tweede en derde woning af. En de plannen om voetballers en voetbalclubs meer belastingen te laten betalen, werden door zijn toedoen tot een minimum beperkt.

Bouchez: 'Ik wil wél hervormen. Maar dan moet Vincent Van Peteghem, die een goeie minister is, werk maken van een 'tax down' in plaats van een 'tax shift'. De belastingen moeten naar omlaag. Dan ben ik vragende partij.'

Een belastingverlaging op een moment dat de coronacrisis de begroting compleet deed ontsporen: dat klinkt niet al te realistisch.

Bouchez weerlegt. 'De ambitie van deze regering is om de werkzaamheidsgraad naar tachtig procent op te krikken. Als we dat via een hervorming van de arbeidsmarkt en de pensioenen realiseren, ontstaat er zeker ruimte voor lastenverlagingen.'

Maar op die dossiers wil de PS echter geen bakens verzetten, is de voorbije maanden al gebleken. Met andere woorden: die grote fiscale hervorming wordt een heel moeilijk verhaal.

Het kabinet van minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) wil niet veel woorden verspillen aan de berichtgeving van La Libre. 'Dit is niet de persoonlijke visie van de minister. Wij blijven bij onze eigen agenda.'

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvcG9saXRpZWstZWNvbm9taWUvYmVsZ2llL2FsZ2VtZWVuL2VlcnN0ZS1sZWstb3Zlci1maXNjYWxlLWhlcnZvcm1pbmctZW4tYm91Y2hlei16ZWd0LW5lZS8xMDM0OTgzNy5odG1s0gEA?oc=5

2021年11月28日日曜日

Open Vld steunt nieuwe tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor horeca - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Open Vld steunt nieuwe tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor horeca  Het Laatste Nieuws
  2. Discotheken dicht en strengere regels voor horeca: "Voor velen doodsteek", "nieuwe steunmaatregelen nodig"  VRT NWS
  3. Eigenaar discotheek La Rocca na beslissing Overlegcomité: "Nu begint het op pesterij te gelijken"  VRT NWS
  4. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL29wZW4tdmxkLXN0ZXVudC1uaWV1d2UtdGlqZGVsaWprZS1idHctdmVybGFnaW5nLW5hYXItNi12b29yLWhvcmVjYX5hYTg3ODEzOS_SAQA?oc=5

Al 13 besmettingen met omikronvariant in Nederland - Het Nieuwsblad

De reizigers werden met ambulances van de luchthaven naar een quarantainehotel gebracht 

De reizigers werden met ambulances van de luchthaven naar een quarantainehotel gebracht ©  EPA-EFE

Al dertien reizigers die vrijdag uit Zuid-Afrika in de luchthaven van het Nederlandse Schiphol aankwamen, zijn besmet met de omikronvariant van het coronavirus. Dat meldt het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

ckaBron: BELGA

In totaal zijn 624 reizigers die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, getest door de lokale gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD). 61 reizigers hebben een positieve coronatest afgelegd en bevinden zich in isolatie in een hotel. Daarvan bleken er dertien besmet met de omikronvariant, maar mogelijk worden het er nog meer. Het onderzoek is nog niet afgerond.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roept reizigers die sinds maandag in zuidelijk Afrika geweest zijn, op om zich onmiddellijk te laten testen. Voor die mensen geldt een quarantaineplicht. De GGD zal controleren of de reizigers zich na hun aankomst in Nederland daadwerkelijk isoleren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjExMTI4Xzk0Nzk4MTAx0gEA?oc=5

Belgisch paar in quarantainehotel na terugkeer uit Zuid-Afrika en chaos op Schiphol - VRT NWS

Een Belgisch koppel dat gisteren het vliegtuig had genomen uit Zuid-Afrika, zit in een quarantainehotel in Nederland. Louis, de man van het koppel testte net als 60 passagiers positief op het coronavirus; zijn vrouw testte negatief. “Ik had de indruk dat de mensen die te horen kregen dat ze besmet waren, daarover verwonderd waren. Want niemand had toen echt symptomen of voelde zich ziek”, vertelt hij aan VRT NWS.

Met de ontdekking van de omikronvariant van het coronavirus in zuidelijk Afrika staan de zenuwen overal strak gespannen. Zo ook in Nederland. Toen vrijdagochtend twee vluchten vanuit Zuid-Afrika op Schiphol landden, werden de 600 passagiers urenlang vastgehouden op de luchthaven. 

Onder hen ook Louis, die verder liever anoniem wil blijven. Als we hem vanop de redactie bellen, zitten hij en zijn vrouw in quarantainehotel, vanwaar hij via de telefoon zijn verhaal doet. “Toen we gisterochtend, rond 10.30 uur, landden op Schiphol verliep alles normaal… Tot de piloten het bericht kregen van de Nederlandse overheid dat we niet mochten uitstappen.”

Wat moest er met de honderden passagiers gebeuren? Daarover werd drie uur lang overlegd. “Om ons rustig te houden, werd er af en toe iets omgeroepen door de luidsprekers”, vertelt Louis. “Uiteindelijk kregen we te horen dat we met bussen naar een afgesloten terminal zouden worden gebracht.”

In die terminal moesten alle passagiers een pcr-test laten afnemen. In afwachting van hun testresultaten, moesten ze in de terminal blijven. “De wachtperiode verliep chaotisch”, getuigt Louis. “Mensen zaten heel dicht op elkaar, we wisten niet wat er zou gebeuren, er was niet veel eten voorhanden.”

Mensen zaten heel dicht op elkaar, we wisten niet wat er zou gebeuren, er was niet veel eten voorhanden.

Uiteindelijk, rond 3 uur ‘s nachts, kreeg Louis zijn testresultaat. En dat was geen goed nieuws: “Ik kreeg ik te horen dat ik positief was getest, terwijl ik er nog niets van voel. Maar dat kan uiteraard nog veranderen.” Louis’ vrouw testte negatief. Beiden zijn gevaccineerd. 

Louis weet nog niet of hij besmet is met de nieuwe omikronvariant, waarover nu zoveel te doen is. Hij heeft te horen gekregen dat het een aantal weken kan duren voor hij daarover uitsluitsel zal krijgen. 

Als onze tweede test negatief is, mogen we naar België gaan om daar onze quarantaine verder te zetten.

Maar hoe ging het nu verder, na die positieve test? Louis moest zich afzonderen in een hoek in de terminal, waarna hij met zijn vrouw meteen met een busje naar een quarantainehotel werd gebracht. 

Daar zit hij nu nog altijd in quarantaine. “Wij blijven hier normaal gezien vijf dagen. Daarna worden we een tweede keer getest. Als die negatief is, mogen we naar België gaan om daar onze quarantaine verder te zetten.” 

Louis heeft intussen ook al contact gehad met Buitenlandse Zaken en de Nederlandse instanties. “Zij zullen bekijken of we op een georganiseerde manier naar België kunnen terugkeren.”

Waar besmet?

In de twee vliegtuigen die gisteren van Zuid-Afrika naar Nederland zaten, bleken 61 besmette personen te zitten, onder wie dus Louis. “Ik had de indruk dat de mensen die te horen kregen dat ze besmet waren, daarover verwonderd waren”, zegt Louis daarover. “Want niemand had toen echt symptomen of voelde zich ziek.”

Waar hij zelf besmet werd, daar heeft Louis het raden naar, want tijdens zijn reis hadden hij en zijn vrouw minder contacten dan in België. “En al zeker geen dichte contacten. Het was er ook warm, dus iedereen zat er bijna altijd buiten. Toen we naar een restaurant gingen, werd telkens onze temperatuur opgenomen en iedereen droeg er mondmaskers.” Is hij op het vliegtuig besmet? “Dat is moeilijk te bepalen.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiU2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMS8yNy9iZWxnaXNjaC1rb3BwZWwtaW4tcXVhcmFudGFpbmUtb3Atc2NoaXBob2wv0gEA?oc=5

Belgen zitten vast in Zuid-Afrika na bezorgdheid om nieuwe variant: 'Bijna alle vluchten zijn afgelast' - De Standaard

Een aantal Belgen zit vast op de luchthaven van Kaapstad in Zuid-Afrika. ‘Door de paniek bij de luchtvaartmaatschappijen om de nieuwe coronavariant zijn zowat alle vluchten geschrapt. We kunnen niet terug naar huis’, zegt Loes De Neve (29) uit Gent.

De nieuwe variant, omikron, werd voor het eerst in Botswana ­opgespoord en circuleert nu vooral in Zuid-Afrika. Uit angst voor de nieuwe variant hebben heel wat landen besloten het vliegverkeer uit Zuid ...

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjdfOTYyNDI3MTDSAQA?oc=5

Uitnodigingen voor boosterprik gaan nu de deur uit, in welke volgorde komen we aan de beurt? - Gazet van Antwerpen

 

 ©  AFP

De eerste uitnodigingen voor een boosterprik voor de algemene bevolking boven de 18 jaar worden al in de komende dagen verstuurd. De volgorde van uitnodiging wordt bepaald op basis van drie factoren. Onderwijzers en kinderverzorgers krijgen hierbij geen voorrang.

Tommy Huyghebaert

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjdfOTU3ODQzMDjSAQA?oc=5

Nederland plaatst ruim 60 besmette reizigers uit Zuid-Afrika in quarantaine - De Standaard

In Nederland hebben 61 passagiers van twee vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika, positief getest op covid-19. Of het ook om de nieuwe omikronvariant gaat, is nog niet duidelijk. Twee besmettingen in Hongkong wijzen er alvast op dat de nieuwe variant erg besmettelijk is.

Op de luchthaven Schiphol landden vrijdag kort na elkaar vluchten van KLM uit Kaapstad en Johannesburg met alles samen zowat 600 mensen aan boord. De passagiers van de twee toestellen werden gescheiden gehouden. De lokale gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) kreeg van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid de opdracht om hen te testen op het coronavirus.

Ondertussen zijn alle reizigers die sinds afgelopen maandag vanuit zuidelijk Afrika zijn aangekomen in Nederland, opgeroepen zich zo snel mogelijk te laten testen. Ontslagnemend minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement, dat positief geteste mensen in quarantaine moeten.

De besmette personen worden ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel.  ‘Zij blijven daar voor een periode van in ieder geval zeven dagen, wanneer zij klachten hebben en vijf dagen wanneer zij geen klachten hebben’, aldus een GGD-woordvoerder. Wie een negatieve testuitslag krijgt, moet vijf dagen in thuisquarantaine om zich na vijf dagen opnieuw te laten testen.

Of de besmette passagiers de omikronvariant van het coronavirus hebben opgelopen, is nog niet duidelijk. Dat moet later blijken uit vervolgonderzoek door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Inreisverbod in België

Vanuit Zuid-Afrika zijn er geen rechtstreekse vluchten naar ons land. Toch is er ook bij ons al een besmetting vastgesteld. Voorlopig is daarom ook een inreisverbod vastgelegd voor iedereen die de voorbije twee weken in Zuid-Afrika was. Enige uitzondering is er voor Belgen en mensen die hier hun hoofdverblijfplaats hebben.

Hoge virale lading

De nieuwe coronavirusvariant werd voor het eerst vastgesteld in Zuid-Afrika en veroorzaakt in Europa en elders in de wereld bezorgdheid. Mogelijk zou omikron nog veel besmettelijker zijn dan andere varianten, daarnaast bestaat onzekerheid over de doeltreffendheid van de huidige vaccins.

Twee besmettingen in Hongkong doen wetenschappers alvast het ergste vrezen voor de besmettelijkheid. De PCR-tests bij beide mannen, die enkele dagen eerder nog negatief waren, hadden een Ct-waarde van 18 en 19. ‘Dat is waanzinnig hoog, vooral wanneer men bedenkt dat de twee bij de vorige PCR-test nog negatief waren’, aldus de epidemioloog Eric Feigl-Ding.

Volgens gegevens van de regering in Hongkong, is de omikronvariant binnengebracht door een reiziger uit Zuid-Afrika, die zich sinds zijn aankomst op 11 november in een quarantainehotel bevond. Op 13 november legde die een positieve test af. Vermoed wordt dat de man - ondanks een strenge isolatie - toch een zestigjarige man in de kamer tegenover de zijne in het quarantainehotel had besmet. Die zestiger testte positief op 18 november, bij een vierde PCR-test.

Luchtverkeer

Het aantal landen dat maatregelen neemt om de verspreiding van de variant in te dijken, groeit. Na onder meer België, De VS en Canada het Verenigd Koninkrijk en Israël, wil ook Brazilië het vliegverkeer vanuit zuidelijk Afrika aan banden leggen. Dat heeft de stafchef van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, Ciro Nogueira, vrijdagavond lokale tijd gemeld.

In het Verenigd Koninkrijk zijn intussen twee besmettingen met de nieuwe variant vastgesteld.

‘Wereldwijd vaccineren’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant omikron zei hij vrijdagavond dat ‘het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben’.

Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij roept ook opnieuw op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjdfOTM2MzE4MDLSAQA?oc=5

2021年11月27日土曜日

Nederland gaat in strenge avondlockdown vanaf zondag: alles dicht na 17 uur, behalve essentiële winkels - VRT NWS

Nederland gaat de komende drie weken in avondlockdown: tussen 17 uur 's avonds en 5 uur 's morgens moeten o.a. de horeca, niet-essentiële winkels, cultuur- en sportzalen de deuren sluiten. Zowat alles dicht dus. Dat heeft premier Mark Rutte vanavond aangekondigd. Deze strenge maatregelen gaan in vanaf zondag en moeten de pijlsnelle stijging van de besmettingen en ziekenhuisopnames bij onze noorderburen afremmen.

Waar in België de bijeenkomst van het Overlegcomité het afgelopen jaar meestal betekent dat er extra coronamaatregelen komen, zo betekent in Nederland een persconferentie van premier Mark Rutte vaak slecht nieuws voor de bevolking. 

Dat was vanavond niet anders: na een dag van speculerende media, heeft - nog altijd ontslagnemend - premier Rutte aangekondigd dat er de komende drie weken ‘s avonds een serieuze rem wordt gezet op het openbare leven. En dit met ingang van komende zondag.

"Het aantal contacten moet zo snel mogelijk minimaal 20% naar beneden," zei de Nederlandse premier Rutte. "Dat betekent dat we er met een aantal kleine aanscherpingen niet zijn."

En dus werden het ingrijpende maatregelen. Tussen 17 uur ‘s middags en 5 uur ‘s ochtends zullen vele sectoren de deuren moeten sluiten: restaurants, cafés, niet-essentiële' winkels, bioscopen en theaters, musea, pretparken, fitnesszalen en de amateursport. Voedingswinkels kunnen tot 20 uur openblijven.

De ontslagnemende regering-Rutte ziet zich genoodzaakt deze maatregelen te nemen omdat de coronacijfers in Nederland ook bar slecht zijn. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 2.598 patiënten met corona, van wie 528 op de diensten voor intensieve zorg.

Nederland heeft in verhouding minder IC-bedden dan België: per 100.000 inwoners heeft Nederland omgerekend 6,7 IC-bedden, terwijl dat er in België 16 zijn.

Rellen

In de aanloop naar de persconferentie heeft de Nederlandse politie zich voorbereid op demonstraties en rellen, want meer dan in België is er een groot verzet tegen de coronamaatregelen.

In de stad Maastricht is een noodverordening afgekondigd. Sinds 18 uur is er een verbod op het geheel of gedeeltelijk verbergen van het gezicht. En er geldt een samenscholings- en vuurwerkverbod. Politieagenten mogen ook preventief fouilleren.

In Belgische grensgemeenten is het nu afwachten of er de komende tijd veel Nederlanders de oversteek zullen maken, want bij ons komt er ook een sluitingsuur voor de horeca, maar dat is om 23 uur.

Eerder vandaag liet Sander van Hoorn, NOS-correspondent in Brussel, in het Radio 1-programma “Nieuwe feiten” zijn licht schijnen over de situatie in zijn land.

Sabine Joosten

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiTmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMS8yNi9uaWV1d2UtY29yb25hbWFhdHJlZ2VsZW4taW4tbmVkZXJsYW5kL9IBAA?oc=5

Virusvariant bezorgt beurzen slechtste sessie van 2021 - De Tijd

De vrees dat een nieuwe virusvariant het fragiele herstel zal ontwrichten, deed vrijdag een zware verkoopgolf over de beurzen rollen. Beleggers dumpten vooral typische verlaat-het-huisaandelen.

Beleggers holden vrijdag naar de exit nu mogelijk een nieuwe virusvariant is opgedoken. Met een beursrally van 20 à 25 procent hebben ze sinds Nieuwjaar een stevig voorschot genomen op een duurzaam herstel van de economie en de bedrijfswinsten. De nieuwe in Zuid-Afrika opgedoken coronavariant doorkruist dat scenario, samen met de lockdowns die zich in Oostenrijk, in delen van Duitsland en nu ook in België en elders in Europa aftekenen.

Er is duidelijk veel bezorgdheid over de variant. Zuid-Afrika is een van de wereldleiders in het detecteren van virusvarianten.
Deutsche Bank-strateeg

'Er is duidelijk veel bezorgdheid over de variant', zegt Deutsche Bank-strateeg Jim Reid. 'Zeker omdat Zuid-Afrika een van de wereldleiders is als het erop aankomt virusvarianten te detecteren.'

In Brussel tuimelde de Bel20 2,6 procent  lager naar 4.126 punten. De Euro Stoxx 50 , de korf Europese steraandelen die grote beleggers vaak gebruiken om met één muisklik de eurozone te kopen of te verkopen, verloor 4,7 procent. De Europese beurzen kenden daarmee hun slechtste sessie van het jaar. We moeten tot maart 2020 teruggaan voor een zwaarder dagverlies.

Beurzen kwetsbaarder

Frank Vranken, de hoofdstrateeg van Edmond de Rothschild Europe, is niet verrast door de heftige marktenreactie. Een virusvariant stelt de vaccinatiestrategie andermaal ter discussie en kan opnieuw leiden tot strenge lockdowns, met alle gevolgen van dien voor de economische activiteit. 'We zaten al in een situatie waarin de beurzen kwetsbaarder waren voor slecht nieuws. De stijging van de beurzen werd door almaar minder aandelen gedragen, vooral door zware kanonnen als Apple of Nvidia . De beurs miste diepgang.'

Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis, wijst erop dat het een atypisch jaar is voor de financiële markten. 'Sinds maart 2020 gingen de beurzen bijna in een rechte lijn omhoog dankzij de massale injecties van centrale banken en overheden. Een bepaald stuk van de markt was sindsdien sterk oververkocht. Een andere stuk van de markt, de cyclische en waardeaandelen, is redelijker geprijsd. Iedereen zat daarnaar te kijken en vroeg zich af of we niet wat rotatie zouden krijgen. Vrijdag is dat voor 180 graden omgedraaid. Het scenario van herstel en 'we zijn er bijna uit' wordt nu weer voor een deel in vraag gesteld.'

Beleggers dumpten vooral typische verlaat-het-huisaandelen, aandelen die munt slaan uit een heropening van de economie. Nu delen van Europa en Azië weer in meer of mindere mate op slot dreigen te gaan vrezen beleggers dat hun optimistische voorspellingen voor sterk winstherstel in 2022 in gevaar zijn.

We zaten al in een situatie waarin de beurzen kwetsbaarder waren voor slecht nieuws.
Frank Vranken
Hoofdstrateeg Edmond de Rothschild Europe

In Brussel tuimelde de brouwer AB InBev 5,8 procent, terwijl de bioscoopuitbater Kinepolis 8,5 procent onderuitging.

Luchtvaart

In Europa waren de luchtvaartaandelen het grootste slachtoffer, met een verlies van 13 procent. Europa legde het vliegverkeer uit het zuiden van Afrika plat om de verspreiding van de nieuwe coronavariant tegen te gaan. Lufthansa en IAG , de moeder boven British Airways, verloren meer dan 12 procent. De vliegtuigbouwer Airbus maakte een duikvlucht van ruim 11 procent.

Andere sectoren die klappen kregen, waren de energiewaarden, autobouwers en industriële bedrijven. De prijs van de Brent-olie donderde 10,3 procent omlaag tot 73,74 dollar. Royal Dutch Shell ging dik 6 procent onderuit, de autobouwer Renault bijna 8 procent en het staalbedrijf ThyssenKrupp liet bijna 9 procent liggen.

Thuisblijfaandelen hoger

Niet alle aandelen zakten vrijdag. De thuisblijfaandelen zaten in de lift. De online-leverancier van maaltijdingrediënten Hellofresh won 5,1 procent, terwijl de pakjesbezorger PostNL 1,4 procent hoger ging.

De essentie

Een virusvariant die mogelijk resistent is aan de vaccins deed vrijdag een zware verkoopgolf over de beurzen rollen.

Met een verlies van 4,7 procent was het voor de Euro Stoxx 50 de slechtste dag sinds 18 maart 2020.

Vooral verlaat-het-huisaandelen als luchtvaartmaatschappijen of bierbrouwers kregen fikse klappen. Ook cyclische waarden werden massaal verkocht.

Na hun zeer sterke maar ongelijke klim waren de beurzen kwetsbaarder voor slecht nieuws.

In Brussel steeg het 'crisisaandeel' Colruyt licht (+0,2%), terwijl Elia 2,9 procent won. De netbeheerder deed zijn reputatie als rots in de branding alle eer aan.

Beleggers zochten ook veilige havens op: de Japanse yen ging hoger en staatspapier was in trek. Het rendement op Amerikaans en Brits staatspapier daalde met meer dan 13 basispunten, dat op Duitse en Franse tienjarige overheidsobligaties met 8 basispunten.

Correctie?

Een vraag die op ieders lippen ligt, is of dit de aanzet is tot een bredere correctie van de aandelenmarkten. 'Een correctie kan op elk moment. Het begint vaak met een beweging als vandaag', geeft Gijsels toe. 'Gezien de overgekochte staat van de markten kan je niet uitsluiten dat ze wat corrigeren. Daar staat tegenover dat nog altijd heel veel cash klaarstaat, die een bestemming zoekt.'

Behalve de virusvrees is er nog iets dat de Santa Claus-rally - de vaak voorkomende eindejaarsrally - kan verknallen, denkt Vranken. Dat is het Amerikaanse schuldenplafond. Eind december komt die kwestie weer op tafel. Voor de beurzen kan de maand december een pak minder goed uitdraaien dan gewoonlijk.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi92aXJ1c3ZhcmlhbnQtYmV6b3JndC1iZXVyemVuLXNsZWNodHN0ZS1zZXNzaWUtdmFuLTIwMjEvMTAzNDkxNzAuaHRtbNIBAA?oc=5

Beurzen fors in de min, ook bitcoin hard omlaag door zorgen over nieuwe coronavariant - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Beurzen fors in de min, ook bitcoin hard omlaag door zorgen over nieuwe coronavariant  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiemh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS9iZXVyemVuLWZvcnMtaW4tZGUtbWluLW9vay1iaXRjb2luLWhhcmQtb21sYWFnLWRvb3Item9yZ2VuLW92ZXItbmlldXdlLWNvcm9uYXZhcmlhbnR-YTAzMWY1ZmQv0gEA?oc=5

Europa duikt dieper in overnamebod op Recticel - De Tijd

Greiner geeft aan op Recticel te zullen blijven jagen, ook nu Europa het overnamebod aan een diepgaand ondezoek onderwerpt.

Een nieuwe dag, een nieuwe aflevering in de soap rond Recticel . Het Oostenrijkse Greiner, dat probeert de schuimrubberfabrikant in te lijven, laat weten dat de Europese Commissie een fase II-onderzoek start naar de concurrentiegevolgen van het ongewenste overnamebod dat momenteel loopt op Recticel.

Dat nieuws komt niet bepaald onverwacht. Greiner had midden november al laten weten dat de kans klein was dat het er met een minder diepgaand fase I-onderzoek vanaf zou geraken. Maar de Europese beslissing is niet zonder gevolgen voor het bod.

Greiner had immers als een van de voorwaarden voor zijn bod gesteld dat het die vlotte goedkeuring zou krijgen. De Oostenrijkers permitteerden zich wel het het recht afstand te doen van die voorwaarde. Het bedrijf laat weten dat het daarover een standpunt zal innemen bij de afloop van de initiële aanvaardingsperiode.

Blijven gaan

Wat Greiner ook beslist over die voorwaarde, het zal blijven hengelen naar Recticel-aandelen, klinkt het in het persbericht. Als Greiner vasthoudt aan de voorwaarde om fase I-goedkeuring te krijgen, dan vervalt weliswaar het huidige bod, maar zal het bedrijf een nieuw bod uitbrengen dat rekening houdt met het fase II-onderzoek.

En als Greiner de voorwaarde wel laat vallen, verwerft het gewoon de aandelen die het krijgt aangeboden. Het zal dan geen stemrecht kunnen uitoefenen tot de verwerving van die aandelen groen licht krijgt van de Europese regulatoren, klinkt het.

Verlenging

De initiële aanvaardingsperiode van het bod wordt wel verlengd tot 7 januari, laten de Oostenrijkers nog weten. Oorspronkelijk liep die periode tot 17 december, maar Recticel roept op 24 december nog een bijzonder aandeelhoudersvergadering samen, waar de aandeelhouders mogen stemmen over de verkoop van de matrassenafdeling van Recticel.

Het is niet de enige verkoop die op stapel staat bij Recticel. Omdat de raad van bestuur vindt dat het bod van Greiner het bedrijf structureel onderwaardeert, en denkt meer aandeelhouderswaarde te kunnen puren uit een partiële ontmanteling, ligt ook een verkoop van de afdeling Engineered Foams voor.

Bois Sauvage

Die stemming wordt boeiend om te volgen. Want uit het persbericht van Greiner blijkt ook nog dat de Europese Commissie de transactie die deze hele soap in gang zette ook onder de loep neemt. De holding Bois Sauvage gaf dit voorjaar het startschot door haar minderheidsbelang in Recticel aan Greiner te verkopen. Maar die transactie wordt naar verwachting pas voltooid in de eerste helft van volgend jaar. Tot dan blijft Bois Sauvage zijn stemrechten behouden.

Mocht Europa vanuit mededingingsoogpunt de verkoop van de aandelen van Bois Sauvage aan Greiner verbieden, dan plannen de Oostenrijkers die toch te kopen, en er dan meteen weer zoveel te verkopen als nodig is om Europa tevreden te houden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9jaGVtaWUvZXVyb3BhLWR1aWt0LWRpZXBlci1pbi1vdmVybmFtZWJvZC1vcC1yZWN0aWNlbC8xMDM0OTE2OC5odG1s0gEA?oc=5

Heftruck-koning haalt Resilux van de beurs - De Standaard

Pascal Vanhalst, inzake financiële vuurkracht ‘de nieuwe Marc Coucke’, koopt zich in hoog tempo een bedrijvenportefeuille samen. Hij wil petflessengroep Resilux van de beurs halen.

Pascal Vanhalst, zoon van wijlen Paul Vanhalst, de medeoprichter van de West-Vlaamse groep TVH, komt met een nieuwe verrassing. Hij maakt bekend dat hij samen met de familie De Cuyper van de petflessenfabrikant Resilux het bedrijf van de beurs wil halen. De beoogde overname waardeert het Wetterse bedrijf op 471 miljoen euro. De familie De Cuyper zal na de overname als minderheidsaandeelhouder met een belang van 15 procent aan boord blijven.

Beleggers krijgen 235 euro per aandeel Resilux geboden, een premie van 38,64 procent tegenover de slotkoers van donderdagavond. Doordat de beurs vandaag een flinke dip heeft genomen door bezorgdheid over een nieuwe variant in de aanslepende pandemie, is de premie de facto nog een paar procent hoger.

De hele overname van Resilux door Vanhalst gebeurt in twee stappen. Hij koopt eerst de familie De Cuyper uit, waardoor hij de controle verwerft over Resilux. Vervolgens komt er een publiek bod, waardoor de aandeelhouders op de beurs kunnen uitstappen. De familie De Cuyper, die in eerste instantie verkoopt, herinvesteert een deel van de opbrengst naast Vanhalst en blijft zo betrokken bij de petflessenfabrikant.

Met Resilux verdwijnt dus opnieuw een Vlaams groeibedrijf van de beurs dat deel uitmaakte van de golf die in de jaren 90 naar de Brusselse beurs trok. Van die golf blijft nog maar weinig over, omdat de familiale eigenaars of anderen geloven dat er meer waarde is door het bedrijf van de beurs te halen.

Splitsing

Vanhalst is op zoek naar interessante bedrijven om over te nemen, nadat hij eerder dit jaar 1,17 miljard had ontvangen toen D’Ieteren zijn belang van 40 procent in de wisselstukkendivisie van TVH overkocht (TVH Parts).

Die verkoop was het gevolg van de splitsing van de familiale belangen van de West-Vlaamse reus in twee delen: de wisselstukken en de heftrucks en vorkliften. Pascal Vanhalst werd de baas bij de kleinere maar kapitaalintensieve tak die hoogtewerkers en heftrucks verhuurt, bekend als Mateco. De familie Thermote ging samen met D’Ieteren verder bij TVH Parts. Voor de Belgische dochter van Mateco (TVH Equipment) bleven beide families Vanhalst en Thermote samen.

Sneller dan Coucke

Vanhalst zet zijn geld met bekwame spoed aan het werk. Sommigen noemen hem daarom de nieuwe Marc Coucke, maar zijn stijl is anders. Vanhalst is discreet, niet flamboyant zoals Coucke. Maar hij investeert wel in hoog tempo, sneller zelfs dan het tempo dat Coucke maakte nadat hij Omega Pharma had verkocht. Het gaat ook telkens om hoge bedragen, getuige de Resilux-deal.

Vanhalst kocht eerder dit jaar het verpakkingsbedrijf Abriso-Jiffy, de Europese marktleider in isolatiematerialen en beschermende verpakkingsmaterialen. In Nederland volgde de aankoop van de producent van overheaddeuren ConDoor. In Gent liet hij zich opmerken toen hij samen met de vastgoedgroepen Danneels en Monument de Gentse Arsenaalsite van de NMBS kocht. Hij had al eerder (in 2018) een meerderheidsbelang gekocht in het Duitse Suspa (onderdelen voor huishoudtoestellen). De uitdaging wordt wellicht nu om zijn bedrijvenportefeuille goed aan te sturen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjZfOTM5NTI4MDXSAQA?oc=5

2021年11月26日金曜日

Uber-chauffeurs blokkeren Brussel nadat rechtbank Uber-app bant: “We hebben niets meer te verliezen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Uber-chauffeurs blokkeren Brussel nadat rechtbank Uber-app bant: “We hebben niets meer te verliezen”  Het Laatste Nieuws
  2. 'Eén e-mail, en alles is gedaan'  De Standaard
  3. Uber-chauffeurs willen Brussel blokkeren 'tot taxiplan klaar is'  BRUZZ
  4. Brusselse hof van beroep legt Uber stil: “2.000 chauffeurs vallen nu zonder inkomsten”  Het Laatste Nieuws
  5. Akkoord over nieuwe taxiwet in Brussel, met plek voor Uber  De Standaard
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYnJ1c3NlbC91YmVyLWNoYXVmZmV1cnMtYmxva2tlcmVuLWJydXNzZWwtbmFkYXQtcmVjaHRiYW5rLXViZXItYXBwLWJhbnQtd2UtaGViYmVuLW5pZXRzLW1lZXItdGUtdmVybGllemVufmEzYmFhYmExL9IBAA?oc=5

Dertig slachtoffers phishing dagen Argenta voor de rechter: “Grove nalatigheid” - Het Nieuwsblad

[unable to retrieve full-text content]

  1. Dertig slachtoffers phishing dagen Argenta voor de rechter: “Grove nalatigheid”  Het Nieuwsblad
  2. Gedupeerden van phishing starten groepsvordering tegen Argenta | Economie | hln.be  Het Laatste Nieuws
  3. Phishingslachtoffers bundelen krachten tegen Argenta  De Tijd
  4. Gedupeerden van phishing voeren actie aan hoofdkantoor van A... (Antwerpen)  Gazet van Antwerpen
  5. Eerste groepsvordering tegen een Belgische bank: gedupeerden... (Antwerpen)  Het Nieuwsblad
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjExMTI1Xzk1MjkzNDYz0gEA?oc=5

Groen licht voor coronavaccin van Pfizer voor kinderen vanaf 5 jaar, Beke wil in januari starten in Vlaanderen - VRT NWS

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het licht op groen gezet voor een coronavaccin voor 5- tot 11-jarigen. Of kinderen bij ons ook effectief een coronaprik zullen krijgen, staat evenwel nog niet vast: onder meer de Hoge Gezondheidsraad zal zich eerst nog over de (ethische) kwestie moeten uitspreken. Voor alle duidelijkheid: dit advies gaat over het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. De politieke reacties zijn alvast positief: Wouter Beke hoopt om in januari van start te kunnen gaan in Vlaanderen. 

Sinds juli wordt in Vlaanderen gevaccineerd tegen corona vanaf 12 jaar, nadat ook het licht op groen was gezet voor de vaccinatie van 12- tot 15-jarigen. Intussen is een overgrote meerderheid van die categorie ook gevaccineerd: in Vlaanderen kreeg ruim 85 procent een eerste dosis - al verschilt dat per regio, voor Brussel gaat om amper 40 procent, in Wallonië om 63 procent. De vraag stelt zich nu of we verder naar beneden moeten opschuiven, nu de heel besmettelijke deltavariant in alle hevigheid blijft circuleren. 

Wat is er precies beslist?

Het EMA heeft bevestigd dat het Pfizervaccin veilig en werkzaam is bij jonge kinderen tussen 5 en 11. De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen, zegt het EMA in haar advies.

Het positieve advies komt niet als een verrassing: eerder had het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) al het fiat gegeven voor het toedienen van het Pfizervaccin aan 5- tot 11-jarigen in de Verenigde Staten. 

De Amerikaanse gezondheidsautoriteit (CDC) heeft dat advies later overgenomen, en in de VS worden kinderen van 5 tot 11 intussen al gevaccineerd tegen Covid-19. 

De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's

Europees geneesmiddelenagentschap EMA

Hoe werkt het?

Bij kinderen wordt gewerkt met verlaagde dosis van 10 microgram, vergeleken met 30 microgram voor volwassenen. Net als bij volwassenen krijgen zij twee prikjes in de bovenarm, met een tussentijd van drie weken. 

Pfizer voerde een studie uit met zowat 2.000 kinderen, en concludeerde dat het vaccin een effectiviteit heeft van 90,7 procent tegen symptomen vanaf dag 7 na de tweede dosis. De effectiviteit van het vaccin zal verder opgevolgd worden. 

Uit de klinische tests bleek nog dat kinderen minder vaak bijwerkingen hadden na de prik. Ernstige bijwerkingen zijn niet vastgesteld. Om zeldzame bijwerkingen op te merken is de testgroep te klein, zegt Pfizer. De meest voorkomende bijwerkingen uit de studie waren dezelfde als die bij volwassenen: pijn op de plaats van inspuiting, eventueel moeheid en mogelijk koortsachtige symptomen. 

"Het vaccin werkt goed en beschermt goed bij kinderen van 5 tot 11 jaar. Het is ook veilig: het heeft milde nevenwerkingen die we ook zien bij jong volwassenen", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. 

Kinderen van 5 tot 11 krijgen een derde van de dosis bij volwassenen

Hoe moet het nu verder?

Nu het EMA groen licht heeft gegeven, zal de Europese Commissie dat advies overnemen. Daarna kunnen de lidstaten individueel de beslissing nemen om het al dan niet uit te rollen in de leeftijdscategorie van 5 tot en met 11 jaar. In ons land moet het Comité voor Bio-ethiek nog een oordeel vellen, en moet ook de Hoge Gezondheidsraad zich over de kwestie uitspreken en een advies formuleren. 

Dat wordt vooral een ethische beslissing: is het nodig om kinderen die weinig risico lopen, massaal te laten inenten? Of is het toch nuttig, omdat er sowieso ook kinderen met een hoger risico zijn wegens onderliggende aandoeningen? Viroloog Steven Van Gucht noemde het eerder een "ethisch-maatschappelijke discussie". Zouden we vaccins niet beter voorbehouden aan armere landen, of moeten we er toch voor gaan om de groepsimmuniteit in ons land verder omhoog te krijgen, zoals Pierre Van Damme eerder zei? 

Als het advies van de Hoge Gezondheidsraad positief is, dan wordt het coronavaccin wellicht niet zozeer "aanbevolen" maar wel beschikbaar gesteld voor de jonge kinderen, waarbij hun ouders dan de overweging moeten maken samen met het kind of ze er al dan niet willen voor gaan. 

Wat zeggen de kinderartsen?

Tijl Jonckheer, voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kinderartsen, vertelt in de "De wereld vandaag" dat kinderen tussen 5 en 11 wel degelijk baat kunnen hebben bij een coronaprik. "Ik wil eerst en vooral iedereen geruststellen: het vaccin is veilig en doeltreffend. Voor kinderen met onderliggende aandoeningen zoals obesitas of kanker, staat het buiten kijf dat die een vaccin moeten krijgen."  

Voor gezonde kinderen zonder een verhoogd risico is er dan weer een indirect voordeel, stipt Jonckheer aan: "Ze zijn minder besmettelijk voor anderen. Er zal minder circulatie van het virus zijn, wat goed is voor de maatschappij als geheel. Ze zullen ook minder lang in quarantaine moeten bij een positief geval, wat goed is voor hun mentale gesteldheid. Ze zullen ook makkelijker naar school kunnen blijven gaan." 

Voor gezonde kinderen zijn er indirecte voordelen: ze zullen minder snel school missen, en zullen anderen minder snel besmetten

Tijl Jonckheer, voorzitter Belgische Vereniging Kinderartsen
Represented by ZUMA Press, Inc.

Hoe reageren de politici?

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) kijkt alvast uit naar een (positief) advies van de Hoge Gezondheidsraad: "Ik hoop op een snel advies. Want ook in Vlaanderen moeten we de 5- tot 11-jarigen de mogelijkheid bieden om zich te laten vaccineren." 

Beke hoopt dat het vaccin in januari beschikbaar zal zijn. "We hebben in ieder geval de financiële middelen voorzien om dit te kunnen doen. Dit gaat om een specifieke pediatrische versie van het vaccin, maar als de leveringen er zijn, kunnen we er in januari mee starten." 

Ook als het van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) afhangt, wordt de inenting in januari ingepland in de vaccinatiecampagne. Ook Vandenbroucke is een voorstander: "Ik denk dat iedereen daarbij gebaat is". 

Ook in Vlaanderen moeten 5- tot 11-jarigen de kans krijgen zich te laten inenten

Wouter Beke

Hoe zit het in de Verenigde Staten?

In de Verenigde Staten wordt het coronavaccin dus al gebruikt bij 5- tot 11-jarigen. Het Amerikaanse gezondheidsbureau CDC wijst op de voordelen van vaccinatie voor de jonge kinderen

"Het vaccineren van kinderen kan familieleden beschermen, het beschermt de kinderen beter tegen een ernstige vorm van de ziekte en het kan ervoor zorgen dat ze school kunnen blijven lopen en er veilig kunnen deenemen aan sport- en groepsactiviteiten", benadrukt het CDC. 

De gezondheidssituatie bij Amerikaanse kinderen is niet één op één te vergelijken met België, maar het CDC rapporteerde op 28 miljoen 5- tot 11-jarigen zowat 8.300 ziekenhuisopnames. Dat komt neer op zowat 0,03 procent van die leeftijdscategorie. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMS8yNS9lbWEtYWR2aWVzLWNvcm9uYXZhY2Npbi01LXRvdC0xMS1qYXJpZ2VuL9IBAA?oc=5

2021年11月25日木曜日

“Een kaart met de hoogste score is algauw 400.000 euro waard, met één punt minder nog 30.000 euro”: expert geeft advies voor beleggen in Pokémonkaarten - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

“Een kaart met de hoogste score is algauw 400.000 euro waard, met één punt minder nog 30.000 euro”: expert geeft advies voor beleggen in Pokémonkaarten  Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMitQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZ2VsZC9lZW4ta2FhcnQtbWV0LWRlLWhvb2dzdGUtc2NvcmUtaXMtYWxnYXV3LTQwMC0wMDAtZXVyby13YWFyZC1tZXQtZWVuLXB1bnQtbWluZGVyLW5vZy0zMC0wMDAtZXVyby1leHBlcnQtZ2VlZnQtYWR2aWVzLXZvb3ItYmVsZWdnZW4taW4tcG9rZW1vbmthYXJ0ZW5-YTdlYjI4Y2Qv0gEA?oc=5

Vanaf vrijdag geen Uber meer in Brussel - Het Nieuwsblad

Vanaf vrijdagavond biedt Uber in Brussel geen taxidienst meer aan.  

Vanaf vrijdagavond biedt Uber in Brussel geen taxidienst meer aan.  

Het Brusselse Hof van Beroep heeft woensdag geoordeeld dat een oud stakingsbevel tegen taxiplatform UberPop in Brussel, ook nu nog geldt voor de diensten van Uber. “Deze uitspraak is gebaseerd op verouderde wetgeving”, reageert Uber.

Korneel Delbeke

Uber zal vanaf vrijdag 18 uur zijn diensten niet meer aanbieden in Brussel.

Het Amerikaanse taxiplatform streek in 2014 neer in Brussel met UberPop, waarbij particulieren zich konden aanmelden om tegen betaling personen te vervoeren. Maar een rechtbank oordeelde in 2015 dat de dienst niet wettelijk was en vaardigde een stakingsbevel uit tegen UberPop. Daarop hervormde Uber zijn diensten in Brussel en het bedrijf werkt sindsdien alleen nog samen met chauffeurs die over een VVB-vergunning beschikken (eenzelfde vergunning als limousinechauffeurs).

Sinds 2015 kon Uber zo blijven groeien in Brussel, waar naar eigen zeggen zo’n 2.000 chauffeurs voor het taxiplatform rijden. Maar het Brusselse Hof van Beroep heeft vandaag geoordeeld dat het stakingsbevel tegen UberPop ook nog van toepassing is op de huidige dienstverlening van Uber.

“Deze uitspraak is gebaseerd op verouderde regelgeving die dateert van voor de komst van smartphones en waarvan de regering al zeven jaar heeft beloofd deze te hervormen”, zegt Laurent Slits, verantwoordelijke van Uber in België. “Wij zijn zeer bezorgd, omdat 2.000 Brusselse VVB-chauffeurs vanaf vrijdag de mogelijkheid verliezen om inkomsten te genereren. Wij dringen er bij de Brusselse regering op aan snel de sector te hervormen, zodat chauffeurs kunnen blijven werken en voorzien in het levensonderhoud van hun gezinnen.”

Uber onderzoekt of het tegen de zaak in beroep kan gaan.

Honderden Uber-chauffeurs voeren actie

Chauffeurs gelinkt aan taxiapp Uber hebben woensdagavond het verkeer verstoord op de Brusselse ring. Dat meldt Mobiris, het verkeerscentrum van de hoofdstad.

Belga constateerde ter plekke dat er grote vertragingen waren op de kleine ring in Brussel, met name aan de Naamsepoort en Kunst-Wet. Het gaat om een enkele honderden chauffeurs, die naast de ring ook expreswegen komende vanaf de luchthaven bezetten. De demonstranten zaten allemaal in hun auto, maar stonden ofwel stil of reden stapvoets.

De demonstranten roepen de Brusselse regering op om dringend werk te maken van nieuwe wetgeving, omdat de beslissing van de rechtbank gebaseerd is op een besluit uit 1995. “We zullen Brussel elke dag blokkeren tot we een antwoord krijgen van het kabinet van minister Vervoort (minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, red.)”, aldus Fernando Redondo, voorzitter van de vereniging van Belgische Limousinechauffeurs (ACBL).

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjExMTI0Xzk1ODAwMTI30gEA?oc=5

Personeel ZNA-ziekenhuizen trekt aan alarmbel in videoboodsc... - De Standaard

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft woensdag een video verspreid waarin artsen en andere medewerkers de bevolking oproepen om zich aan de coronamaatregelen te houden en zo ‘de besmettingskraan dicht te draaien’. Alleen door de viruscirculatie naar beneden te krijgen, kan nog worden voorkomen dat de ziekenhuizen overspoeld raken, klinkt het.

‘Met de hulp van iedereen kunnen we het tij nog keren’, zegt Katrien Bervoets, algemeen medisch directeur van ZNA. ‘Daarom vragen we met heel ons hart: beperk je contacten. Draag een masker correct, dus ook over je neus. Was je handen en ventileer. Hou afstand. Laat je testen bij klachten. En laat je vaccineren. Zo heb je tot 14 keer minder kans dat je onnodig op intensieve zorg terechtkomt.’

Bedden tijdelijk sluiten

Ook binnen ZNA moesten de voorbije dagen verschillende bedden tijdelijk sluiten door een gebrek aan beschikbare medewerkers vanwege de vierde coronagolf, waarschuwt de organisatie. Het gaat om zes bedden op intensieve zorg en tientallen hospitalisatiebedden. ‘Een op de tien verpleegkundigen is niet beschikbaar door ziekte, en dat stijgt’, aldus de ziekenhuiskoepel. ‘Dat komt door besmetting, quarantaine en de tol van 21 maanden werken in zware en emotioneel belastende omstandigheden.’ Sinds de start van de pandemie heeft ZNA al 4.549 covid-patiënten opgenomen, van wie 838 op intensieve zorg.

De oproep is volgens ZNA nodig om ervoor te zorgen dat mensen die dringende hulp nodig hebben, zoals verkeersslachtoffers en mensen die een beroerte of hartaanval kregen, de komende tijd nog steeds de nodige zorg zouden kunnen krijgen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjRfOTMzODU1MjPSAQA?oc=5