2021年11月27日土曜日

Heftruck-koning haalt Resilux van de beurs - De Standaard

Pascal Vanhalst, inzake financiële vuurkracht ‘de nieuwe Marc Coucke’, koopt zich in hoog tempo een bedrijvenportefeuille samen. Hij wil petflessengroep Resilux van de beurs halen.

Pascal Vanhalst, zoon van wijlen Paul Vanhalst, de medeoprichter van de West-Vlaamse groep TVH, komt met een nieuwe verrassing. Hij maakt bekend dat hij samen met de familie De Cuyper van de petflessenfabrikant Resilux het bedrijf van de beurs wil halen. De beoogde overname waardeert het Wetterse bedrijf op 471 miljoen euro. De familie De Cuyper zal na de overname als minderheidsaandeelhouder met een belang van 15 procent aan boord blijven.

Beleggers krijgen 235 euro per aandeel Resilux geboden, een premie van 38,64 procent tegenover de slotkoers van donderdagavond. Doordat de beurs vandaag een flinke dip heeft genomen door bezorgdheid over een nieuwe variant in de aanslepende pandemie, is de premie de facto nog een paar procent hoger.

De hele overname van Resilux door Vanhalst gebeurt in twee stappen. Hij koopt eerst de familie De Cuyper uit, waardoor hij de controle verwerft over Resilux. Vervolgens komt er een publiek bod, waardoor de aandeelhouders op de beurs kunnen uitstappen. De familie De Cuyper, die in eerste instantie verkoopt, herinvesteert een deel van de opbrengst naast Vanhalst en blijft zo betrokken bij de petflessenfabrikant.

Met Resilux verdwijnt dus opnieuw een Vlaams groeibedrijf van de beurs dat deel uitmaakte van de golf die in de jaren 90 naar de Brusselse beurs trok. Van die golf blijft nog maar weinig over, omdat de familiale eigenaars of anderen geloven dat er meer waarde is door het bedrijf van de beurs te halen.

Splitsing

Vanhalst is op zoek naar interessante bedrijven om over te nemen, nadat hij eerder dit jaar 1,17 miljard had ontvangen toen D’Ieteren zijn belang van 40 procent in de wisselstukkendivisie van TVH overkocht (TVH Parts).

Die verkoop was het gevolg van de splitsing van de familiale belangen van de West-Vlaamse reus in twee delen: de wisselstukken en de heftrucks en vorkliften. Pascal Vanhalst werd de baas bij de kleinere maar kapitaalintensieve tak die hoogtewerkers en heftrucks verhuurt, bekend als Mateco. De familie Thermote ging samen met D’Ieteren verder bij TVH Parts. Voor de Belgische dochter van Mateco (TVH Equipment) bleven beide families Vanhalst en Thermote samen.

Sneller dan Coucke

Vanhalst zet zijn geld met bekwame spoed aan het werk. Sommigen noemen hem daarom de nieuwe Marc Coucke, maar zijn stijl is anders. Vanhalst is discreet, niet flamboyant zoals Coucke. Maar hij investeert wel in hoog tempo, sneller zelfs dan het tempo dat Coucke maakte nadat hij Omega Pharma had verkocht. Het gaat ook telkens om hoge bedragen, getuige de Resilux-deal.

Vanhalst kocht eerder dit jaar het verpakkingsbedrijf Abriso-Jiffy, de Europese marktleider in isolatiematerialen en beschermende verpakkingsmaterialen. In Nederland volgde de aankoop van de producent van overheaddeuren ConDoor. In Gent liet hij zich opmerken toen hij samen met de vastgoedgroepen Danneels en Monument de Gentse Arsenaalsite van de NMBS kocht. Hij had al eerder (in 2018) een meerderheidsbelang gekocht in het Duitse Suspa (onderdelen voor huishoudtoestellen). De uitdaging wordt wellicht nu om zijn bedrijvenportefeuille goed aan te sturen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTExMjZfOTM5NTI4MDXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿