2021年11月10日水曜日

Van "sabotage" tot "plaatsvervangende schaamte": politieke onvrede over geweigerde vergunning gascentrale - VRT NWS

"Sabotage," noemt de Vlaamse oppositiepartij Vooruit de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) om de vergunning voor de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde te weigeren. Meerderheidspartij CD&V roept om het geruzie te stoppen en vraagt meer overleg tussen de verschillende regeringen.

Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit, vindt dat N-VA het federale beleid saboteert.  Door een vergunning voor de gascentrale in Vilvoorde te weigeren, verhoogt volgens hem het risico dat er een tekort komt aan elektriciteit en dat de energieprijzen nog meer stijgen.

Rousseau is niet onder de indruk van het argument van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dat de stikstofuitstoot van de gascentrale te hoog zou zijn: "Er waren positieve adviezen van de administratie: er wordt hier gezocht naar een stok om mee te slaan."

Ik begrijp niet dat CD&V en Open VLD vanuit de Vlaamse regering toelaten dat hun federale regering wordt tegengewerkt
Conner Rousseau, partijvoorzitter Vooruit

De partijvoorzitter haalt ook uit naar de partijen CD&V en Open VLD die zowel in de Vlaamse als de federale regering zitten: "Ik begrijp niet dat zij vanuit de Vlaamse regering toelaten dat hun eigen federale regering wordt tegengewerkt. Dus roep ik hen op om hun verantwoordelijkheid te nemen want mensen worden kotsmoe van zulke spelletjes."

Plaatsvervangende schaamte: meer overleg nodig tussen de Vlaamse en federale regering

Joachim Coens, partijvoorzitter CD&V

Ook CD&V is het geruzie beu, zegt partijvoorzitter Joachim Coens: "Ik voel plaatsvervangende schaamte. Over zowel het klimaat- als energiedossier is er meer overleg nodig tussen de Vlaamse en federale regering." Hij pleit ervoor om dit dossier op een overlegcomité te bespreken om zo voldoende duurzame energie in de toekomst te kunnen garanderen.

Is een kernuitstap nog mogelijk zonder nieuwe gascentrales? Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil nog niet ingaan op de gevolgen van de Vlaamse beslissing voor de geplande kernuitstap. Hij wacht op een rapport van federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Zij werkt aan een energiestrategie voor de komende dertig jaar. Eind deze maand zou dat rapport klaar moeten zijn.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiP2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMS8xMC92ZXJndW5uaW5nLWdhc2NlbnRyYWxlL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿