2021年11月9日火曜日

Sibelco haalt hakbijl boven - De Tijd

Het Belgische Sibelco, de grootste zandwinningsgroep ter wereld, gaat wereldwijd 600 mensen ontslaan. In Belgie worden 15 jobs geschrapt.

'De maatregel is nodig om de concurrentiepositie van Sibelco en het potentieel voor de toekomstige groei veilig te stellen, zegt CEO Hilmar Rode, de voormalige topman van de zinkgroep Nyrstar, in een persbericht. Waar het gros van de ontslagen plaatsvindt, wordt niet bekendgemaakt. In ons land blijft de herstructurering, die eind volgend jaar afgerond moet zijn, beperkt tot 15 van de 370 werknemers.

'De helft van de ontslagen zal in Europa plaatsvinden,' zegt woordvoerder Tim Weekes, 'de andere helft buiten Europa. Er worden geen productievestigingen gesloten, maar er verdwijnen mogelijk wel kantoren of labo's.'

De herstructurering is volgens Weekes ingegeven door de invoering van een nieuwe geografische structuur van de groep. Daarbij zal niet langer alles vanuit de Antwerpse hoofdzetel worden bestierd, maar worden de lokale businessentiteiten meer verantwoordelijk voor hun eigen reilen van zeilen. Weekes: 'Die nieuwe structuur was een aanleiding om ook eens alle kostenposten onder de loep te nemen. Dit plan is een resetknop om Sibelco weer op koers te brengen. Het is geen geheim dat de afgelopen vijf jaar niet de beste waren uit onze geschiedenis.'

Sibelco heeft een paar zeer moeilijke jaren achter de rug. In 2019 slikte de groep, die wordt gecontroleerd door de familie Emsens, haar grootste verlies ooit. Dat had alles te maken met de fusie midden 2018 van zijn Amerikaanse dochter Unimin met het Amerikaanse Fairmount Santrol, een specialist in de ontginning van zand voor de exploitatie van schaliegas. De groep noteert onder de naam Covia in New York.

672 miljoen
Sibelco slikte in 2019 zijn grootste verlies ooit.

Covia werd echter getroffen door de Amerikaanse energiecrisis en de fusie tussen Unimin en Fairmount Santrol draaide uit op een fiasco. Covia moest een waardevermindering doorvoeren van 1,4 miljard euro. Daardoor slikte Sibelco een nettoverlies van 672 miljoen euro, vijf keer meer dan het jaar voordien.

De deal en de slechte resultaten betekenden het einde van Jean-Luc Deleersnyder, de ex-Umicore-man die sinds 2014 het bedrijf leidde en fors had ingezet op de boom van de Amerikaanse schaliemarkt. Covia sloot een gerechtelijk akkoord af en is nu in handen van de schuldeisers.

Hilmar Rode

Hilmar Rode nam in september 2020 het roer over van Deleersnyder. Hij trok een streep onder het mislukte energieavontuur van Covia. Sibelco hield er een negatieve factuur van 1,8 miljard euro aan over.

In het eerste semester van dit jaar knoopte Sibelco aan met een voorzichtig herstel en boekte het een brutobedrijfswinst van 147 miljoen euro. Rode maande echter aan tot voorzichtigheid. Hij liet weten dat geen tussentijds dividend wordt uitgekeerd. De ex-Nyrstar topman werkt aan 'een transformatietraject om de operationele, commerciële en financiële prestaties tegen 2025 te verbeteren', laat hij in het persbericht weten. Weekes: 'Het eerste halfjaar was een rebound, maar er is nog werk aan de winkel.'

Mislukt energieavontuur

Sibelco heeft zijn hoofdzetel in Antwerpen en is actief in de ontginning, veredeling en distributie van minerale grondstoffen. Dat gaat van eenvoudig zand tot hoogwaardig kwartszand, maar ook over stoffen als zirkoon of bentoniet. Het telde vorig jaar 174 productiesites in 31 landen en stelt 8.500 mensen te werk.

De groep wordt gecontroleerd door de families Emsens, Speeckaert, De Saedeleer, Grosjean en de families achter het Duitse bedrijf Quarzwerke.

Op de algemene vergadering in april uitten verschillende aandeelhouders hun ongenoegen over het mislukte energieavontuur van Sibelco in de VS. Sommige hadden ernstige vragen bij de positie van voorzitter Bert De Graeve, die volgens hen medeverantwoordelijk is voor het Amerikaanse debacle. De Graeve werd met 72 procent van de stemmen herbenoemd.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9ncm9uZHN0b2ZmZW4vc2liZWxjby1oYWFsdC1oYWtiaWpsLWJvdmVuLzEwMzQ1MTEyLmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿