2021年11月12日金曜日

Terugname coronaprovisies geeft winst KBC boost - De Tijd

De terugnames compenseren ruim het prijskaartje van de Ierse exit en leveren de bank- en verzekeringsgroep een beter dan verwachte kwartaalwinst op.

Een opmerkelijk resultaat, want KBC had vorige maand nog aangekondigd dat de kosten gelinkt aan zijn exit uit Ierland de derdekwartaalcijfers zouden drukken. De bank bereikte eind oktober een akkoord om bijna haar volledige kredietportefeuille en zicht- en spaarrekeningen in Ierland te verkopen aan Bank of Ireland.

De essentie

  • KBC boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 601 miljoen euro, 100 miljoen euro meer dan analisten hadden verwacht.
  • De nettowinst voor het derde kwartaal is lager dan die in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt omdat KBC een voorziening van 319 miljoen euro boekte, gelinkt aan de exit van de groep uit Ierland.
  • KBC kan die Ierse factuur compenseren door een flink deel te recupereren van de voorzieningen die bank had genomen om eventuele corona-verliezen op te vangen.
  • De rente-inkomsten blijven onder druk, ondanks renteverhogingen in KBC's tweede thuismarkt Tsjechië.

Als die deal definitief is afgerond, moet dat KBC een meerwaarde van 200 miljoen euro opleveren. Maar in de tussentijd neemt de bank voorzieningen voor herstructureringen en afschrijvingen bij de Ierse dochter.

Die voorzieningen wogen voor 319 miljoen euro op de derdekwartaalwinst, meer dan was verwacht. De Ierse factuur verklaart waarom KBC's derdekwartaalwinst lager uitvalt dan de 697 miljoen euro die de groep had geboekt in dezelfde periode vorig jaar.

Dat KBC toch een beter rapport kan voorleggen dan verwacht, komt vooral omdat de bank de Ierse afschrijvingen voor een groot stuk kon compenseren door eerdere coronaprovisies weer terug te nemen. Kort na de start van de pandemie toonde KBC zich voorzichtig en legde het een buffer van bijna 800 miljoen euro aan om eventuele kredietverliezen op te vangen.

Geheim wapen

De cijfers van KBC zetten nog eens in de verf dat de Belgen hun spaargeld volop op een zicht- of spaarrekening zetten. In vergelijking met een jaar eerder zag KBC de deposito's met 7 procent stijgen, terwijl de bank 4 procent meer kredieten verstrekte. Maar in het huidige renteklimaat blijft het aartsmoeilijk om daar inkomsten uit te puren. In het derde kwartaal daalden de rente-inkomsten met 1 procent tot 1,1 miljard euro.

Nochtans beschikt KBC over een 'geheim wapen', waar andere banken geen beroep op kunnen doen. Om te vermijden dat het een strafrente moet betalen als het cash die niet in kredieten wordt omgezet parkeert bij de ECB, plaatst KBC dat geld bij zijn Tsjechische dochter. Daar zijn de voorwaarden beter, want in tegenstelling tot Frankfurt is de Tsjechische centrale bank sinds juni de rente aan het optrekken.

Samen met de beslissing om bedrijven en kmo's vanaf een bepaalde drempel een strafrente aan te rekenen op hun zichtrekening had dat een positieve impact op de rente-inkomsten, zegt KBC. Maar dat effect werd deels tenietgedaan door margedruk op de woonkredieten in Centraal- en Oost-Europa, lagere herbeleggingsrentes en lagere rente-inkomsten uit de obligatieportefeuille van de verzekeringstak.

De resultaten van die verzekeringstak werden sterk gekleurd door de impact van de zware overstromingen die België afgelopen zomer troffen. KBC ontving in het derde kwartaal 100 miljoen euro aan schadeclaims. Na herverzekering bedraagt de impact voor de groep ongeveer 79 miljoen euro. Afgelopen zomer raamde KBC die impact nog op 41 miljoen euro.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vdGVydWduYW1lLWNvcm9uYXByb3Zpc2llcy1nZWVmdC13aW5zdC1rYmMtYm9vc3QvMTAzNDU3NzMuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿