2021年11月23日火曜日

PostNL-depot in Wommelgem verzegeld na massale inval, pakjes van klanten mogelijk tot twee weken vertraagd - De Morgen

NieuwsBinnenland

null Beeld Joel Hoylaerts / Photonews
Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Tal van sociale inspecteurs zijn maandagochtend binnengevallen bij koerierbedrijf PostNL in het Antwerpse Wommelgem en Mechelen. Op de twee verschillende depots werden gedurende de hele inval busjes, papierwerk en chauffeurs gecontroleerd. De actie komt er na meldingen dat er onder meer chauffeurs zonder rijbewijs zouden tewerkgesteld worden. Het depot in Wommelgem wordt alvast tijdelijk verzegeld, waardoor tal van pakketjes eerstdaags niet bij de klanten terechtkomen. Er was ook een derde inval in Ardooie, maar daar werden geen inbreuken vastgesteld.

Om 6 uur vanochtend vielen de sociale inspectiediensten, samen met politie en douane, binnen bij een PostNL-depot in Wommelgem. Daar stelden de diensten 20 inbreuken vast, waarvan de helft voor zwartwerk bij de chauffeurs van onderaannemers. De andere tien inbreuken zijn vastgesteld voor deeltijdse arbeid, waarbij werknemers een deeltijds contract krijgen aangeboden, maar in werkelijkheid veel langer werken.

Even later gebeurde opnieuw een inval bij een PostNL-depot in Mechelen, zo’n 25 kilometer verderop. Daar werden tien inbreuken vastgesteld, allemaal voor deeltijdse arbeid. Ook stelden de diensten één illegale werknemer vast.

De sociale inspectie besliste vervolgens om het depot van Wommelgem tijdelijk te verzegelen. PostNL kan een verzoekschrift indienen om het pand opnieuw te openen, maar daar zal de auditeur over gaan. Dat kan zo’n 14 dagen duren. Tot dan is het mogelijk dat de klanten die afgelopen weekend online een pakketje bestelden, zullen moeten wachten op hun bestelling.

Zo’n vijf procent van de pakjes die tijdens de verzegeling nog in het filiaal lagen, kunnen niet worden uitgestuurd. Maar door de mogelijke aard van de inbreuken moest de sociale inspectie wel ingrijpen. Vermoedelijk zal PostNL de ontzegeling vragen. De arbeidsauditeur kan die ontzegeling ook weigeren, dan kan PostNL in beroep gaan en kan het nog langer duren vooraleer de pakjes geleverd zullen worden. Hoeveel pakjes er precies achter slot en grendel liggen, wil PostNL niet geven, omdat het een beursgenoteerd bedrijf is.

“Reken er maar op dat er paniek is bij zowel de multinationals zoals bol.com of Zalando, als bij de pakjesbedrijven”, zegt transporteconoom professor Roel Gevaers van UAntwerpen. “Zeker naar aanloop van Black Friday, Sinterklaas en de feestdagen. Vooral de pakjesbedrijven komen nu nog meer onder druk te staan om alles tijdig af te leveren, wat door die sluiting haast onmogelijk wordt.” Verder werden in Wommelgem nog vier busjes verzegeld.

De laatste zes maanden zijn er zeker drie controles uitgevoerd. Vakbonden spreken over ‘moderne slavernij’, waarbij koeriers worden uitgebuit. Koeriers moeten per dag ongeveer tweehonderd à driehonderd pakjes rondbrengen.

Het is niet de eerste keer dat PostNL in opspraak komt. Intussen zijn al zestig dossiers tegen PostNL opgestart. Ze zijn doorverwezen naar de rechtbank. Ook over de acties van vandaag zullen pv’s opgesteld worden. In september volgend jaar zal worden gepleit in een rechtszaak.

Het bedrijf wil nauw samenwerken met de arbeidsinspectie. Dat laat het weten in een mededeling. “We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de klanten alsnog hun pakjes ontvangen”, luidt het.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvcG9zdG5sLWRlcG90LWluLXdvbW1lbGdlbS12ZXJ6ZWdlbGQtbmEtbWFzc2FsZS1pbnZhbC1wYWtqZXMtdmFuLWtsYW50ZW4tbW9nZWxpamstdG90LXR3ZWUtd2VrZW4tdmVydHJhYWdkfmJmYjkzYjQ4L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿