2022年6月8日水曜日

Nationale Bank wil dat banken voorzichtiger zijn met het geven van leningen voor slecht geïsoleerde huizen - VRT NWS

De Nationale Bank wil dat banken informatie verzamelen over de energiezuinigheid van woningen waarvoor ze geld uitlenen. Volgens de Nationale Bank vormen slecht geïsoleerde woningen een risico, zowel voor de banken als voor de kopers.

De Nationale Bank waakt onder meer over de financiële gezondheid van de banken. Hypothecaire leningen zijn daarbij een belangrijke parameter, want de Belg heeft nu eenmaal nog altijd een baksteen in de maag. Hij leent graag en veel om een woning te kunnen kopen.

Dat zien we aan de schuldgraad van de huishoudens. Die is sinds het begin van de jaren 2000 gestaag gestegen van iets minder dan 40 procent van het bbp - dat is alles wat in ons land aan producten en diensten geproduceerd wordt - naar 62 procent eind vorig jaar.

Belgen gaan dus steeds meer schulden aan om een woning te kopen. Dat is logisch, want huizen en appartementen zijn de afgelopen 20 jaar alleen maar duurder geworden. De inkomens zijn niet met hetzelfde niveau toegenomen.

Energieprijzen

Dat baart de Nationale Bank zorgen, want als te veel mensen hun huis niet meer kunnen afbetalen, komt uiteindelijk de bank (en bij uitbreiding de hele financiële wereld) in de problemen. 

De gestegen energieprijzen door de boomende economie na corona en de oorlog in Oekraïne hebben die zorgen nog doen toenemen. Verwarming en elektriciteit nemen een steeds grotere hap uit het budget en bovendien is de rente aan het stijgen, wat lenen duurder maakt.

EPC

Daarom roept de Nationale Bank nu op aan de banken om de energiescore van hun vastgoedportefeuille in kaart te brengen en die gegevens te verzamelen voor alle nieuwe leningen die het verkoopt. Zo krijgt de bank een beter zicht op mogelijk toekomstige wanbetalingen. Dat zou kunnen betekenen dat banken minder geneigd zullen zijn om een lening toe te staan voor een slecht geïsoleerd pand.

Belangrijk detail: banken zijn sinds 1 januari vorig jaar verplicht om een EPC-rapport (dat aanduidt hoe energiezuinig een woning is) op te vragen bij elke nieuwe lening, maar ze doen dat niet altijd. Advieskantoor Immotheker Finnotheker, die mensen bijstaat in het afsluiten van een lening, noemt dat in een reactie "een schande".

Ook kopers krijgen de waarschuwing van de Nationale Bank om rekening te houden met de energie-efficiënte van een gebouw voor ze een aankoop doen, want slecht geïsoleerde huizen worden vaker gekocht door mensen die een groter deel van hun inkomen moeten opzijzetten voor de afbetaling. Bij stijgende energieprijzen en een stijgende rente zijn zij het eerste slachtoffer.

Dat mensen veel meer bieden dan een huis waard is, is geen goeie zaak

Vlaams minister van Wonen Diependaele (N-VA)

Belangrijk om te weten in het hele verhaal: wie op 1 januari 2023 een slecht geïsoleerde woning koopt (EPC-label E of F) is verplicht om binnen de 5 jaar te renoveren tot label D of hoger. Volgens Immotheker Finotheker zullen daardoor de prijzen van zulke woningen dalen. 

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) juicht het advies van de Nationale Bank toe: "Ik wil dezelfde boodschap geven aan kopers: hou voldoende rekening met de intrinsieke waarde van een woning. Veel mensen geven bedragen uit die aansluiten bij hun droomwoning en dan gaan ze meer lenen dan de woning waard is. Dit advies is ook een goeie zaak voor banken, want hun portefeuille moet gezond zijn."

Meer subsidies

Als banken voorzichtiger worden met leningen voor slecht geïsoleerde woningen, zal dat vooral mensen met een lager budget treffen. "Voor heel wat kwetsbare gezinnen zal een woning kopen én tegelijk renoveren, minder makkelijk zijn", zegt ook hoofdeconoom van Belfius Veronique Goossens. Zij ijvert daarom voor meer subsidies voor energierenovatie.

"We moeten de huizenmarkt de komende jaren goed in het oog houden, want de prijzen zijn zo opgelopen", gaat ze verder. "We hopen nu op een stabilisatie de volgende jaren. Dat zit er ook aan te komen met de stijgende rente. We zien wel dat de afgelopen tien jaar het aantal jonge gezinnen in de hele groep van kopers niet afneemt, maar dat is wel vaak met de hulp van de ouders en dat heeft niet iedereen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNi8wOC93b3JkdC1lZW4tbGVuaW5nLXZvb3ItZWVuLXdvbmluZy1hZnNsdWl0ZW4tbm9nLW1vZWlsaWprZXItbmF0aW8v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿