Twitter bevestigt dat de intentie er is om de overname van het bedrijf door Tesla-topman Elon Musk af te ronden aan het originele bod. Eerder vandaag raakte het nieuws bekend dat Musk Twitter uiteindelijk toch zou willen overnemen voor 44 miljard dollar, aan het initiële bod van 54,2 dollar per aandeel. Elon Musk heeft zelf nog niet gecommuniceerd.
Musk probeerde al maanden onder de overname van Twitter uit te komen, een deal die hij in april ondertekende, maar nu wil hij dus toch doorgaan met de deal. Hij argumenteerde dat Twitter hem misleid had over het werkelijke aantal gebruikers en het aantal automatische, niet reële accounts. Dat aantal is van invloed op de winstgevendheid van Twitter, omdat dergelijke accounts niet reageren op advertenties.
In juli verbrak hij officieel de deal, waarna Twitter naar de rechtbank trok. Die rechtszaak in de Amerikaanse staat Delaware zou deze maand van start gaan. Volgens het bedrijf verstoorde Musk de werking van het bedrijf en vernietigde hij aandeelhouderswaarde door de deal op te blazen. Het aandeel van Twitter verloor 12 procent in de eerste dagen nadat Musk had verklaard dat hij het bedrijf niet meer wilde overnemen.
In augustus heeft Musk nog voor bijna 7 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht, "voor het geval dat Twitter de deal zou doorduwen".
"De meeste analisten waren het erover eens dat hij die rechtszaak waarschijnlijk zou verliezen en Twitter toch zou moeten kopen", legt VRT NWS-journalist Bram Vandeputte uit. "Dat hij die 44 miljard op tafel legt, zegt ook dat hij niet de beste kaarten had. De relatie is intussen ook verzuurd tussen Musk en het bedrijf. De deal gaat in principe door, tenzij er toch nog een kink in de kabel komt. Twitter wil 100% garantie en wil voorlopig de rechtszaak nog niet uitstellen."
Een deal tegen de oorspronkelijke prijs is een overwinning voor Twitter. Toch blijft het nog onduidelijk wat de plannen van Musk met het bedrijf nu werkelijk zijn. "Door die rechtszaak zijn er al veel sms-berichten van Musk naar buiten gekomen", legt Vandeputte uit. "Hij wil onder meer een stop van de permanent verbannen accounts, zo zou de voormalige president van de VS Donald Trump bijvoorbeeld kunnen terugkeren op Twitter, maar ook complotdenkers zouden weer welkom zijn, Musk zou enkel een ban willen op die automatische accounts en accounts die oproepen tot geweld, maar al de rest zou hij weer toelaten."
Wanneer de deal rond raakt, dan zou Musk al binnen enkele dagen eigenaar kunnen worden van Twitter, rechtszaken zouden dan ook niet meer aan de orde zijn. Als gevolg van het nieuws over de deal is een aandeel van Twitter nu weer 52 dollar waard, dat is de hoogste slotstand op Wall Street sinds november vorig jaar, maar wel nog iets lager dan de 54,2 dollar per stuk die Musk op tafel heeft gelegd.
0 件のコメント:
コメントを投稿