2022年10月1日土曜日

Europese energieministers bereiken akkoord over afromen overwinsten elektriciteitsproducenten - VRT NWS

Op een spoedvergadering in Brussel zijn de Europese ministers van Energie het eens geworden over een juridisch kader om de overwinsten van elektriciteitsproducenten aan te pakken. Met dat geld kunnen de lidstaten de energiefactuur van de burgers proberen te verlichten. Er is ook afgesproken dat de lidstaten komende winter vijf procent minder stroom gaan verbruiken tijdens de piekuren.

Het zijn de overwinsten (boven 180 euro per megawattuur) van alle niet-gasgestookte centrales die zullen kunnen worden afgeroomd vanaf 1 december tot 30 juni volgend jaar. Het gaan dan bijvoorbeeld over kerncentrales of windmolenparken. Die producenten voelen de gestegen gasprijzen niet, maar profiteren wel mee van de hoge prijzen die momenteel bepaald worden door gasgestookte elektriciteitscentrales.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zei gisteren in de Kamer dat deze nieuwe Europese verordening haar het juridische kader biedt om overwinsten aan te pakken, en dat ze er zeker gebruik van zal maken. In België gaat het dan vooral om overwinsten van kerncentrales.

In ons land bestaat al een nucleaire rente. "Die zal voor het jaar 2022 ongeveer 700 miljoen euro opleveren. Maar er is nog een extra buitengewone overwinst die zou kunnen gecapteerd worden", zei Van der Straeten bij aanvang van de Europese vergadering vanmorgen. Hoeveel die maatregel nog extra zal opleveren, wordt op dit moment nog berekend, aldus minister Van der Straeten. Lidstaten die dat nog niet gedaan hebben, zullen ook een solidariteitsbijdrage kunnen vragen van gasbedrijven en olieraffinaderijen.

De Europese Commissie verwacht dat de maatregelen tot 140 miljard euro kunnen opleveren. Dat geld kunnen de lidstaten aanwenden om gezinnen en bedrijven te ondersteunen.

Minder verbruik

De goedkoopste stroom is de stroom die je niet verbruikt, luidt het adagium. Op de Europese vergadering is daarom ook overeengekomen dat er een verplichte vermindering van het stroomverbruik komt in de Europese lidstaten. Het gaat dan om vijf procent minder stroomverbruik tijdens de piekmomenten van 1 december dit jaar tot en met 31 maart 2023.

Volgens de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) bestaat er in ons land al een mechanisme om de vraag te beheersen en naar beneden te krijgen. "Het is een van de maatregelen die we geïdentificeerd hebben in het Winterplan om de flexibiliteit te kunnen aanboren om een extra zekerheid te hebben tijdens deze winter."

Daarbovenop zouden de lidstaten op vrijwillige basis moeten mikken op een algemene verlaging van de maandelijkse consumptie met tien procent. 

Prijsplafond gas

Er werd nog gediscussieerd over een prijsplafond op gas dat in de Europese Unie wordt ingevoerd. Onder meer ons land dringt daarop aan, maar niet elke lidstaat ziet dat zitten en ook de Europese Commissie heeft twijfels. Daarover is vandaag op de vergadering van de Europese ministers geen akkoord bereikt.

Een groep landen (waaronder België) gaat nu een meer gedetailleerd voorstel over een prijsplafond uitwerken en aan de Europese Commissie bezorgen. De Europese Commissie bekijkt intussen of er "prijscorridors" kunnen worden afgesproken met "betrouwbare" gasleveranciers, zoals Noorwegen. Zo'n prijscorridor is een afgesproken minimum en maximum waarbinnen de prijs zou fluctueren. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiM2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wOS8zMC9ldS1lbmVyZ2llL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿