Tinne Van der Straeten (Groen) heeft een voorstel klaar voor de crisisbijdrage van energieproducenten. De federale energieminister wil voor een periode van twee jaar alle winst boven de 130 euro per MWh afromen en vraagt om een solidariteitsbijdrage van 1,5 cent per liter op benzine en diesel. Dat moet in totaal 4,7 miljard euro opleveren. Daarmee is Van der Straeten een stuk scherper dan de EU, die 180 euro per MWh voor een periode van zeven maanden voorstelt. De wettekst moet nog worden goedgekeurd door de regering.
De kwestie van de overwinsten in de energiesector werd vorige week vrijdag besproken op de bijeenkomst van Europese ministers van Energie. Daar kwam een juridisch kader uit de bus voor het afromen van overwinsten bij bedrijven die elektriciteit produceren aan lage kosten, zoals kerncentrales en producenten van hernieuwbare energie.
De EU wil dat lidstaten van 1 december tot 30 juni 2023 een plafond van 180 euro per megawattuur hanteren. Alles wat energiebedrijven daarboven verdienen, zal kunnen worden afgeroomd. De Europese Commissie laat toe dat lidstaten zowel qua inkomstenplafond als qua tijdsduur verder dan dat kunnen gaan. Daarnaast vragen ze een solidariteitsbijdrage van de gas-, olie- en kolenbedrijven.
Scherper
Nu er op Europees vlak duidelijkheid bestaat over het kader, lijkt ook in ons land het dossier klaar voor een stroomversnelling. Van der Straeten laat weten dat ze een voorstel voor een crisisbijdrage voor alle energieproducenten in ons land neerlegt. Europese duidelijkheid was volgens haar nodig om haar eigen voorstel definitief voor te dragen. "In mijn voorstel gebruik ik dezelfde methode, maar ga ik wel verder dan Europa", klinkt het. Volgens Van der Straetens collega Petra De Sutter (vicepremier voor Groen) is dat wettelijk toegelaten: "Europa heeft duidelijk gesteld dat de lidstaten die grens lager mogen leggen, en dat ze de termijn ook mogen verlengen." Van der Straeten zou het systeem met terugwerkende kracht van 1 januari 2022 tot 31 december 2023 willen invoeren - 24 maanden dus in plaats van de 7 maanden die op Europees niveau zijn afgesproken. "Als de prijzen weer zakken onder 130 euro, dan zal die belasting wegvallen, dus het is een systeem dat zichzelf uitdooft."
Concreet wil Van der Straeten alle overwinsten boven de 130 euro per megawattuur (MWh) afromen voor een periode van twee jaar. Ze wil de crisisbijdrage met terugwerkende kracht vanaf 1 januari dit jaar laten ingaan, tot en met 31 december volgend jaar. Daarmee is ze dus een stuk scherper dan het minimumpakket van de EU. De maatregel levert ons land in 2022 1,2 miljard euro op, en in 2023 wellicht 2,3 miljard euro.
Op benzine en diesel vraagt ze dan weer een solidariteitsbijdrage van 1,5 cent per liter, eveneens voor dit en volgend jaar. Dat levert per jaar 600 miljoen euro op. Alles samen kan de crisisbijdrage 4,7 miljard euro opbrengen die in mindering kan worden gebracht van de energiefacturen. "Het gaat om een maximumschatting", legt Van der Straetens collega Petra De Sutter uit. "Het uiteindelijke bedrag hangt nog af van de energieprijzen die er volgend jaar zullen zijn, en van de beslissing die de regering zal nemen."
Dat geld moet volledig dienen om de energiefactuur te verlagen, zegt De Sutter: "Europa zegt dat het geld moet terugkeren naar de gezinnen en bedrijven, dus het kan niet zomaar dienen om een begrotingstekort op te lossen. Al zal het de begroting wel onrechtstreeks helpen, want het ligt voor de hand dat we de bestaande maatregelen in 2023 zullen moeten verlengen. En daarvoor zijn die overwinsten zeer welkom."
Nucleaire rente
Om juridische problemen met de kerncentrales in ons land te vermijden, zullen zij hun nucleaire rente en repartitiebijdrage vermoedelijk mogen aftrekken van de overwinstbelasting.
“Op die manier is er een gelijk speelveld voor iedereen en wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen kerncentrales en andere technologieën”, duidt energie-expert Luc Pauwels. "De facto kan je stellen dat de nucleaire rente voor twee jaar wordt afgeschaft."
0 件のコメント:
コメントを投稿