Volgens professor fiscaal recht Michel Maus is de crisisbijdrage voor de energieproducenten niet de juiste manier om de hoge energieprijzen aan te pakken. Hij vreest dat het voorstel van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) juridisch niet waterdicht is. "De energiesector zal alle mogelijke middelen uit de kast halen om het te temperen", zegt hij in "De afspraak".
Van der Straeten (Groen) wil dat producenten twee jaar alle inkomsten boven de 130 euro per kilowattuur afgeven aan de overheid. De Europese Unie heeft daar vorige vrijdag een juridisch kader voor gemaakt. In dat Europese kader ligt het plafond wel op 180 euro per kilowattuur, België wil dus strenger zijn dan Europa.
"De lidstaten hebben de mogelijkheid om onder die 180 euro te duiken als ze dat zouden willen. Maar dat is niet onvoorwaardelijk. Als men onder de 180 euro wil zakken, moet dat volgens Europa redelijk zijn, het mag niet discriminerend zijn en het mag de investeringen van de energiebedrijven niet gaan belemmeren", zegt Maus.
Volgens Maus is het feit dat er een vast bedrag voor alle elektriciteitsproducenten wordt opgelegd, ongeacht hun productiekosten, op zich al discriminerend. "Dat kan nog een juridisch probleem worden. De energiesector zal alle mogelijke juridische middelen uit de kast halen om het voorstel te temperen." Hij wijst erop dat er nog bedrijven zijn die in de huidige crisis overwinsten maken. "Maar nu wordt enkel de energiesector geviseerd."
Maus vindt de crisisbijdrage voor de energiebedrijven niet de juiste manier om het probleem van de hoge energieprijzen aan te pakken. "Men moet een middel vinden om die prijzen aan banden te leggen. Nu is het een verhaal van achteraf. De politici hebben de energiecrisis gigantisch onderschat. Het is niet de goede oplossing om nu, achteraf, via fiscale middelen nog iets uit de brand te proberen slepen."
De communicatie van vandaag door minister Van der Straeten is volgens Maus te voorbarig. "Er zijn nog een paar juridische vraagstukken die eerst moeten opgelost worden."
Energie-econoom Sam Hamels: "130 euro per kilowattuur niet toevallig gekozen"
Volgens energie-econoom Sam Hamels (UGent) heeft de minister niet toevallig gekozen voor een plafond van 130 euro per kilowattuur. "Het ligt nog net boven wat ik inschat dat de eerste Belgische windmolenparken op zee nodig hebben om rendabel te blijven. Dat zal dus zeker hoog genoeg zijn voor andere goedkopere windmolenparken op land bijvoorbeeld", zegt hij in "De wereld vandaag".
Hij denkt dat energiebedrijven zeker ruimte hebben om een deel van hun inkomsten af te staan zonder dat ze in de problemen komen. "Elke elektriciteitsproducent verwacht een bepaalde hoeveelheid inkomsten, om een rendabele investering te hebben. Bedrijven die bijvoorbeeld geïnvesteerd hebben in windmolenparken, hebben niet gerekend op de prijzen die zich nu voordoen. Je kunt dus een stuk van hun inkomsten afromen, zonder dat hun investeringen onrendabel worden."
Beluister hier het volledige gesprek met Sam Hamels in "De ochtend" op Radio 1:
Welke impact zal de afroming van overwinsten hebben op de elektriciteitsmarkt? "Je kan investeerders afschrikken"
Volgens Hamels moeten de overheden er wel over waken dat ze energiebedrijven niet afschrikken in die mate dat ze in de toekomst minder bereid zouden zijn om investeringen te doen. "We gaan voor de energietransitie nog vele miljarden aan bijkomende investeringen nodig hebben de komende decennia."
Of deze maatregel de beoogde 4,7 miljard euro gaat opleveren, kan Hamels niet zeggen. "Maar het zal zeker over miljarden gaan." Hij adviseert de overheid om het geld vooral in te zetten om hulp te bieden aan wie het echt nodig heeft, zowel bij de gezinnen als bij de bedrijven. "Iedereen helpen gaat niet."
0 件のコメント:
コメントを投稿