2022年10月9日日曜日

Ruim 27 procent van de Belgische bedrijven zou in moeilijkheden verkeren, vooral horeca heeft het zwaar te verduren - VRT NWS

Twee zware crisissen op een relatief korte tijd eisen een hoge tol op veel Belgische bedrijven. Ruim 27 procent van de bedrijven zou dringend nood hebben aan extra kapitaal. Dat blijkt uit een analyse van GraydonCreditsafe. Na de coronacrisis was dat 'slechts' 20 procent. Vooral de stijgende energie- en loonkosten wegen zwaar op veel bedrijven. De horecasector heeft het op dit moment het zwaarst te verduren.

Na de coronacrisis worden veel bedrijven nu geconfronteerd met een nieuwe crisis: die van de torenhoge energieprijzen. Bedrijven die het na de coronapandemie moeilijk hadden, worden daardoor opnieuw geconfronteerd met een nieuwe uitdaging. GraydonCreditsafe analyseert bedrijfsinformatie en is een specialist in krediet- en risico-informatie. Op basis van de jaarrekening van zowat 480.000 Belgische bedrijven berekende het bedrijf hoe groot de impact van die twee crisissen is op onze bedrijven. 

27 procent van de bedrijven in moeilijkheden

In normale tijden kun je stellen dat zowat 5 procent van de Belgische bedrijven zwaar ziek is. Zowat 6,5 procent van de bedrijven zit in normale tijden in de problemen, maar is niet zwaar ziek. Alle overige bedrijven, goed voor ongeveer 90 procent van de bedrijven, is in normale tijden gezond.

Na de coronacrisis kampte bijna een vijfde van de bedrijven met een structureel tekort aan reserves. In de huidige crisis, die van de stijgende energieprijzen en toenemende loonkosten, neemt dat aantal toe tot ruim 27 procent. Om zonder al te veel kleerscheuren deze crisis door te komen, zou ongeveer 18 miljard euro nodig zijn. Tijdens de coronapandemie hebben veel ondernemers eigen middelen geïnvesteerd in hun zaak. De vraag rijst echter of ze dat nog een tweede keer kunnen doen. 

Vooral horecabedrijven hebben het moeilijk

Vooral de horeca-sector heeft het zwaarst te lijden onder de crisissen. Neem nu cateringbedrijven en wasserettes. Na de coronacrisis hadden 15 procent van die bedrijven nood aan vers geld. De afgelopen maanden is dat cijfer opgelopen tot 45 procent. Meer dan de helft van de bedrijven die gespecialiseerd zijn in diepvriesgroenten en -fruit zitten in de problemen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van hun situatie na de coronacrisis. 

"Veel van die bedrijven zitten er nu echt wel door en hebben nog geen reserves kunnen opbouwen", vertelt Erik Van Den Broele van GraydonCreditsafe. "Nu opnieuw in de buidel tasten is voor hen echt niet mogelijk. De overheid zal in essentie twee zaken moeten doen. De steun die ze levert, zal veel gerichter moeten zijn. Die moet gaan naar bedrijven die voor de crisis structureel gezond waren. Daarnaast zal ze moeten nadenken over hefbomen. Met andere woorden, hoe kan de overheid met een zo klein mogelijke bijdrage heel veel geld terugvloeien naar de bedrijven."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8xMC8wOC9ydWltLTI3LXByb2NlbnQtdmFuLWRlLWJlZHJpanZlbi1pbi1tb2VpbGlqa2hlZGVuLXZvb3JhbC1ob3JlY2Ev0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿